Czy mógłby mi ktoś doradzić, jakie części byłyby dla mnie optymalne (oczywiście do 1000 zł)?
Potrzebuję komputera do internetu, office’a, photoshopa, grywam najczęściej w gry EA Games, typu Sims 2, NFS itp.
Nie jestem na bierząco z hardwarem, ale mile widziałbym Pentium 4 (3,06 ghz), płyta główna - nie przewiduję podkręcania, więc bez fajerwerków, karta graf. z 256 mb, na razie 512 mb ram, dysk 80 GB + obudowa z odpowiednim zasilaczem.
Wiem, mam trochę wymagania jak do 1000 zł, ale przypływ gotówki mi nie grozi, a chciałbym, żeby przez jakiś czas komputer był świeży.
Może tez być oparte o AMD. Może komus uda się upchnąć to w 1000 zł
McDracullo , obecnie też mam Pentium i dopóki nieprzestarzał się byłem z niego zadowolony, działał całkiem sprawnie, ale na końcu napisałem, ze może też być amd. A co do karty graficznej, to jak wspomniałem, nie jestem na bierząco, więc co proponujesz?
Dzięki chudy ed , to jest alternatywa, zdaję sobie sprawę, ze za 1000 zł trudno jest kupić dobre części, jednak 1130 (+ jeszcze obudowa ok. 100) to trochę za dużo, może poczekam aż stanieją
EDIT: O, nie zauważyłem tej nagrywarki, sorry zapomniałem wcześniej wspomnieć, że już mam, więc wychodzi około 1000, tylko jeszcze obudowy nie ma.
Obudowa Modecom Nice II 6060 - srebrny - 350W 176.00
(obudowa orientacyjna, niekoniecznie ta)
Razem brutto: 1094.00
Razem netto: 896.75
I tu moje pytania: Czy te zintegrowane Intel Extreme Graphics nadaje się do czegoś? I czy zasilacz 350W wystarczyłby?
Wybrałem tego Pentiuma, bo sam widziałem na podobnym tylko 2,4 ghz, karta graficzna 128mb, te gry o których mówiłem chodziły płynnie przy maksymalnych detalach, a do tego jeszcze HT.
Co myślicie o takiej konfiguracji? Powtarzam, że ma być bardziej uniwersalny, niz wyczynowy.
Wiem że procek jest na podstawce wychodzącej już z produkcji, podałem go tutaj dlatego że mam taki sam i mogę go polecic każdemu. Sam mam kompa opartego o takiego samego proca(jak już wcześniej pisałem), płytę główną,zasilacz oraz podobną kartę graficzną(moja ma 256mb pamięci i jest innej firmy) i mogę każdą z tych części Ci polecic.
Może obudowę dopóki nie masz kasy zostawisz ze starego kompa i dołożysz trochę do jego podzespołów? Wtedy komp kosztowałby tyle za ile chcesz go kupic (z grafą którą podałem, niżej) Obudowę mógłbyś wymienic dopiero gdy będziesz przy kasie. Ta grafika powinna Ci wystarczyc: http://allegro.pl/item118633060_asus_ea … gw_fv.html
Nie jest to napewno najlepsza karta, ale z tego co mówisz to wynika że taka Ci wystarzy.
Trochę nie podoba mi się ta zintegrowana karta graficzna (lepsza była by ta radeona x1300 którą podałem wyżej) no ale jak wolisz :? ). Reszta części może byc.
Tak będziesz mógł Mi chodzi poprostu o to że ja nie pakował bym się w taką grafikę na twoim miejscu. Według mnie najlepszą dla Ciebie opcją byla by opcja którą podałem wyżej(post zaraz po poście McDracullo)
Zastanów się jeszcze. Ja na twoim miejscu bym tego nie brał.
Co Ty tak się uparłeś na te linię +12V, w każdym poście o zasilaczach o tym piszesz Allegro nie wchodzi w grę, bo wszystkie rzeczy muszą być kupione w jednym miejscu i na fakturkę. W czym 3200 Winchester jes gorszy od 3000 Venice? Grzebałem trochę w testach i wcale nie wypadał gorzej, a czasami nawet lepiej.
Też czytałem o tym braku SSE3, ale w sumie jakie to ma znaczenie w praktyce? No i Winchester mniej się grzeje, a tak Ci zależało, żebym nie brał grzałki
O, znalazłem AMD Athlon 64 3200 Socket 939 0,09nm Venice BOX za 314 zł, pasuje? 8)