O faktycznie, piszą, że Venice mniej się grzeje Czytanie ze zrozumieniem
No ten AMD może być, do ilu można go podkręcić na standardowym chłodzeniu i tak, żeby go za szybko nie wyeksploatować?
O faktycznie, piszą, że Venice mniej się grzeje Czytanie ze zrozumieniem
No ten AMD może być, do ilu można go podkręcić na standardowym chłodzeniu i tak, żeby go za szybko nie wyeksploatować?
Zależnie od rweizji i płyty głónej, pamięci zasilacza itp.
Ale na 2700MHz widzialęm… a nawet więcej…
Jeszcze trochę pomarudzę, który byłby lepszy 3000 Venice czy 3200 Venice?
jak dla mnie 3000+ - większe możliwości o/c
To dobrze, bo tańszy To już chyba wszystko co chciałem wiedzieć. Dzięki za pomoc.
Mam pytanie- pewna osoba (z pewnej firmy) skonfigurowała mi kompa do moich potrzeb (gry, grafika, dzwięk)- jednak chciałbym zasięgnąc waszej opinii- cos byście zmienili?
Komp ma być w granicach 2 tyś. (bez cd romu istacji dysków).
Prosze o opinie
Wszystko do zmiany
Płyta DFI Infininty M2 Ultra nForce 4 AM2 390 zł
Proc AMD Athlon 64 3000+ Orleans 350 zł
Grafika GeForce 7600 GS DDR3 1.2 ns 256 MB np Galaxy z Zalmanem 550zł
Pamięci GoodRam Pro CL5 667 450 zł lub 800 MHz 600 zł
Dysk Samsung Spin Point 250 GB 8 MB cache 290 zł
Zasilacz Forton 350 W THA-P 80 zł
Obudowa np. Mustang 40-60 zł
ok 2200 zł
:shock: …oki- ale mógłbys to jakoś uzasadnić? Bo wiesz- kupno kompa to poważna sprawa a ja nie chciałbym kupić jakiejś chały (tzn tego co mi proponowano):-x
PS. Wybierz jakiś twardy dysk- 150Gb- bo większy mi jest zupełnie nie potrzebny (a kasa za całośc będzie niepotrzebnie większa)!
PS. Jakie by oprogramowanie do niego polecił? XP?
Pentium 4 był już starociem w trakcie produkcji, ramy nie wiem jakie, grafika nie jest najlepsza pamięci ddr2 i aż 512 niepotrzebnie za nią byś zapłacił, karta jej nie wykożysta, widać że oferta ze sklepu sprzedawca pozbywa się gratów, zalegają mu na półce to je poleca, dysk pomiędzy tym co podałeś jest nie wielka różnica, Samsungi są ciche i nie grzeją, sam mam zamiar kupić, jak wystarszy Ci 160 to kup 160 GB Samsunga, podzespoły zamów np. na znak.pl nie zdzierają jak komputronik.
ad. Tobi - OK
Tylko jeszcze pytanko- nie wymieniłeś karty dzwiekowej jaką polecasz do tego zestawu? Czy jest ona zintegrowana z płytą? :oops:
z płyta jest.
Aby nie zakładac nowego tematu, mam pytanie. Mam taki komp jak poniżej podaje i coś mi się wydaje że ten zailacz który mam jest nie najlepszy :? . Oto wydruk z paragonu w sklepie gdzie go skonfigurowałem. Zasilacz był wraz z obudową- więc zapewne to zwykły no name? PS. Obudowa z zasilaczem kosztowała 135zł.
Mam takie pytanie czy ten zasilacz wystarczy, bo jesli nie to jaki polecacie do tego zestawu. Mogę na niego wydać max. 250 zł. Wprawdzie gdy w tym sklepie dokupowałem kolejne 512RAM, to powiedzieli mi że wystarczy, jednak wole dmuchac na zimne…
Procesor AMD Athlon 64 3000+ AM2
Płyta głowna Asus M2NPV-MX
Karta graficzna Geforce 7600GT 256MB 128BIT PCI-E
Pamięć 512 MB DDR 667 +dokupiłem sobie kolejne 512MB DDR 667
Dysk Twardy Samsung 160GB SATA 7200obr
Napęd DVD-/+ LG DL (+ mam podłączony drugi napęd DVD)
Obudowa ATX 400W
Znajoma potrzebuje nowego kompa za 1000zł.
Monitor LCD i ma +myszke i klawiature
Komp ma służyć do internetu, edycji tekstu. Wątpie aby grała na nim w cokolwiek :lol:
Ze starego nic nie można zabrać bo idzie w czyjeś tam ręce :roll:
Wsztsyko musi być nowe!
Nie będzie podkręcany ani rozbudowywany w przyszłości…
I tak co wymyśliłem:
Fortron 350W z allegro + transport ~85 zł
Buda z allegro + transport ~ 75 zł
reszte biore na znak.pl
DDR2 512MB PC-667 Goodram 183 zł
Lite-ON DVD+/-RW LH-18A1P bulk 109 zł
Seagate 80 GB Barracuda (ATA/300, 8MB, 7200, NCQ, RoHS) ST380811AS 167 zł —>> 80 GB w zupełności jej styknie
I zostaje ~400 zł na mobo i procka…
AMD Sempron 2800+ Manila 202 zł
mobo:
Asrock AM2NF6G-VSTA (nVidia NF6100-405) 209 zł
Biostar GeForce 6100 AM2 195 zł
Microstar K9MM-V (Via K8M800) 190 zł
Najlepiej to mi się wydaje brać Biostar Tforce 6100 AM2 238 zł ale to już troszke ponad 1000 zł :roll:
Chyba warto dołożyć :?: Macie jakieś pomysły?
lepiej z serii 7200.10 xxxxx15AS (taki jak u mnie w sigu)
Lepiej dołożyć do Biostara TForce.
Jeszcze ostatnie przemyślenie
Może zestaw na s.754 :?:
Semprony są w tym sockecie dużo tańsze… i mobo też… ddr też
Mały wybór Asrocki GF 6100 lub Asusy na Via (wolał bym Asrocka niż Asusa na Via).
Cena praktycznie ta sama.
Lepiej kupić na AM2, jak kupować coś starszego to jakiegoś P3/Durona do zabawy w o/c jak się spali to trudno :D.
Jak koleżanka nie może dołożyć to Biostar na zielonym (ale co nie którzy twierdzą że jest kiepski) lub Asrock.
Powiem jej niech dokłada 50 zł i sprawa załatwiona. Przynajmniej mobo będzie solidne.
Jak będę zamawiał to podlicze wszystko jeszcze raz bo te ceny to są +/- (szczególnie allegro) w ciągu paru dni mogą sie delikatnie zmienić to może wystarczy zamiast:
GoodRam 512 MB 667MHz wezme jej 2 x 256MB… zawsze to dual
mobo ma 4 banki więc zapcham 2 a pozostałych i tak nie wykorzysta nigdy
Z braku kasy nie kupiłem jeszcze tego zasilacza co mi poleciłeś. Jednak niema złego co by na dobre nie wyszło :lol: Bo teraz mam fundusz na ten cel i to większy
Mógłbyś mi polecić coś ciut lepszego (konfiguracje mojego kompa masz wyzej). Do max 300zł.
Z góry dzięki
zasilacz:
http://zenfist.pl/pID/1027.htm
zostaje 140zł.
RAM, chłodzenie procesora…
proca podkręć, grafikę też i śmiga.