Chciałbym złożyć komputer mieszcząc się w przedziale kwotowym od 1500 do około 1800 zł. Wiem, że budżet jest niski, ale mam nadzieję, że uda się coś wymyślić.
Pierwotnie brałem pod uwagę możliwość stosowania używanych podzespołów, jednak ostatecznie stwierdziłem, że wole użyć nowych elementów nawet jeżeli miałyby mieć gorsze parametry.
Komputer głównie ma służyć do przeglądania portali społecznościowych, obsługi MS Office oraz chciałbym mieć możliwość pogrania w gry. Zaznaczam jednak, że do tematu gier podchodzę luźno, grał będę raczej sporadycznie i nie mam co do tej kwestii wygórowanych wymagań.
Przesyłam poniżej listę utworzoną przeze mnie, jeżeli ktoś zechce się podzielić ze mną swoją wiedzą i doświadczeniem będę bardzo wdzięczny. Liczę na podpowiedzi i sugestię co do wyboru podzespołów.
Jedna sprawa, 1030 to vega 8 w Ryzen 3200 u Goma, wiec nie wyrzucaj gotówki na 1030.
Natomiast jeżeli chcesz zagrać w coś bardziej wymagającego, to pytaj tego pana o gwarancje lub szukaj podobnych na OLX. Model raczej bezpieczny, za mało vram na kopanie Bitcoina. Karta powinna mieć około pół roku uzytkowania, więc ponad rok jeszcze gwarancji. Skąd to wiem?
To łatwo ustalić, ta seria rebrandowanych 460, trafiła do Europy jesienią 2019.
Wydajnosciowo jest pomiędzy 1030 i 1050, bliżej 1050.
Dzięki za sugestie. Wariant ze zintegrowaną grafiką wydaje mi się o tyle ciekawy, że na ten moment mógłbym użytkować komputer bez dedykowanej grafiki i na spokojnie “polować” na używaną kartę graficzną lub po prostu odłożyć na nową kartę (pytanie jaką?). A co myślicie o pozostałych podzespołach? Np. pamięć RAM - przewinęło mi się kilka modeli pamięci, nieco tańszych, ale z niższą częstotliwością taktowania. Wg. specyfikacji lepiej wybrać coś powyżej 2900 mhz, ale pytanie czy warto dopłacać? Różnica jest zauważalna?
Płyta główna, którą wybrałeś, jest absolutnie nierozwojowa. Będzie działać, ale zapomnij o jakimkolwiek progresie (stary chipset, słabe chłodzenie sekcji zasilania, tylko dwa banki pamięci). Jeśli chciałbyś rozwinąć skrzydła w niedalekiej przyszłości, poszukaj czegoś opartego o chipset B450 z czterema bankami.
Ryzeny lubią wysoko taktowany RAM, optymalne są pamięci 3200MHz.
I tu jest lekki problem: Ryzen 3200 to partner max dla rx570. Zależy za ile, ale powoli już średnio opłaca się je wybierać, 1650Super lub 1660 niewiele droższe. Z Allegro natomiast nie polecam, szansa na stare koparki duża.
Można by jeszcze z 2400/3400G kombinować, jakbyś używany upolował, to byłby super procek.
Płyta 100% racji, 4 banki RAM i chłodzenie sekcji zasilania bardzo wskazane.
Razem około 1830 zł czyli prawie się mieszczę w założonym budżecie.
Pytanie jeszcze co do dysku SSD. Wybrałem taki jaki wybrałem - bo jest tani. Tutaj też się nie orientuje. Dopłacić i wybrać coś szybszego? Czy raczej nie jest to odczuwalne przy takiej pojemności?
Ogólnie jest OK, Pancia zawsze na nvm namawia, ja byms zukał większego SSD (lub tańszego).
Ogólnie nie wygląda to źle, pod rozbudowę Karta+HDD+Ram kiedyś. Obecnie też wiele gier nawet pójdzie.
To też jest wyjście, to już autor musi zdecydować teraz tańszy procek (2200) i wymiana na (sumarycznie) lepszy, czy teraz lepszy (2400) i bez wymiany… w tej samej cenie.
… obie odpowiedzi mają swoje plus, podpowiem tylko, że nowej 2400G bym, w obecnej cenie, nie kupił… Prędzej z okazji olx/allegro.
Ok, raczej wezmę 3200 G.
Dysk wezmę z interfejsem M.2 PCIe NVMe 3.0 x4
Pytanie co z zasilaczem - zamiast 500w zabrać 450w i oszczędzić 50 zł? Czy raczej lepiej pozostać przy wersji 500w myśląc przyszłościowo? Nie mam doświadczenia w kompletowaniu podzespołów i te wartości są dla mnie nieco abstrakcyjne.
Jako przykład podam 1600AF, za którego w lutym dałem 399 PLN (x-kom). R5 3600 był do wyrwania lekką ręką, bez promocji, za 749. Dysk SSD 512GB Silicona kosztował mnie 199. A zasilacz Seasonic Focus Gold 650W - 389 PLN. To wszystko dwa, trzy miesiące temu. Sprawdź sobie aktualne ceny.