Komputer do 2800 zł z windowsem 10

Witam.
Muszę kupić komputer do grania za kwotę 2800 zł Windowsem, ponieważ poprzedni komputer mi się spalił ( windowsa miał xp i już go nie chcę). Dlatego proszę was o pomoc, chciałabym aby poszły gry takie jak Wiedźmin, Farming, CS, Fortnite, Lol, Dying Light, Assassins itp. itd.
Tylko sama jednostka monitor, mysz, klawiaturę posiadam.

Bramka 1: 200 zł za dużo, ale lepiej :wink:

Version:1.0 StartHTML:000000296 EndHTML:000017995 StartFragment:000002415 EndFragment:000017938 StartSelection:000002646 EndSelection:000017914 SourceURL:https://www.morele.net/komputery/podzespoly-komputerowe/dyski-hdd-4/,,,,,,,p,0,,,,/1/?konfigurator=konfigurator-zestawu-komputerowego

Procesory

Procesor AMD Ryzen 5 1600X, 3.6GHz, 16MB (YD160XBCAEWOF)

689 zł

Dostawa: środa (28 XI) dostawa do domu lub odbiór w netpunkcie.

Zmień produkt Usuń

Karty graficzne

Karta graficzna Palit GeForce GTX 1050 Ti STORMX 4GB GDDR5 (128 Bit) HDMI, DP, DVI, BOX (NE5105T018G1F)

709 zł

Zmień produkt Usuń

Płyty główne

Płyta główna ASRock AB350M PRO4

309 zł

Zmień produkt Usuń

Pamięci RAM

Pamięć Patriot Viper 4 DDR4, 2x4GB, 3000MHz, CL16 (PV48G300C6K)

309 zł

Zmień produkt Usuń

Zasilacze

Zasilacz Aerocool VX-450 450W (AEROPGSVX-450)

137,15 zł

Dostawa: piątek (30 XI) dostawa do domu lub odbiór w netpunkcie.

Zmień produkt Usuń

Obudowy

Obudowa Tacens EON (TACEON)

123,50 zł

Zmień produkt Usuń

2

Produkty wymagane alternatywne

Dyski SSD

Dysk SSD Silicon Power Ace A55 256GB SATA3 (SP256GBSS3A55S25)

159 zł

Zmień produkt Usuń

Dyski twarde 3 5

Dysk Toshiba 500GB, SATA/600, 7200RPM, 32MB cache (DT01ACA050)

152,44 zł

Zmień produkt Usuń

Systemy operacyjne

System operacyjny Microsoft Windows 10 Home PL 64-bit OEM

479 zł

Zmień produkt Usuń

Usługi serwisowe

Wybierz

3

Produkty opcjonalne

Napędy optyczne

Wybierz

Karty sieciowe

Wybierz

Karty sieciowe Wi Fi

Wybierz

Monitory LED LCD

Wybierz

Chłodzenie CPU

Wybierz

Chłodzenie wodne zestawy

Wybierz

Twój konfigurator

Łącznie: 3 067,09 zł

Bramka nr 2, taniej (i pewnie z 20% słabiej)

Version:1.0 StartHTML:000000317 EndHTML:000017913 StartFragment:000002451 EndFragment:000017856 StartSelection:000002681 EndSelection:000017832 SourceURL:https://www.morele.net/komputery/dyski-i-nosniki-danych/dyski-ssd-518/,,,,,,,p,0,,,,15254O890616.890925/1/?konfigurator=konfigurator-zestawu-komputerowego

Procesory

Procesor AMD Ryzen 5 1400, 3.2GHz, 8MB (YD1400BBAEBOX)

639 zł

Zmień produkt Usuń

Karty graficzne

Karta graficzna Gigabyte RX 560 OC 4GB GDDR5 (128 Bit), DVI-D, HDMI, DP, BOX (GV-RX560OC-4GD)

586,16 zł

Dostawa: piątek (30 XI) dostawa do domu lub odbiór w netpunkcie.

Zmień produkt Usuń

Płyty główne

Płyta główna ASRock AB350M PRO4

309 zł

Zmień produkt Usuń

Pamięci RAM

Pamięć Patriot Viper Elite DDR4, 2x4GB, 2800MHz, CL16 (PVE48G280C6KRD)

274,25 zł

Zmień produkt Usuń

Zasilacze

Zasilacz LC-Power 350W (LC420-12 V2.31)

125,82 zł

Zmień produkt Usuń

Obudowy

Obudowa Akyga AK27BL (AK27BL)

76,27 zł

Dostawa: poniedziałek (3 XII) dostawa do domu lub odbiór w netpunkcie.

Zmień produkt Usuń

2

Produkty wymagane alternatywne

Dyski SSD

Dysk SSD Team Group L5 Lite 240GB SATA3 (T2535T240G0C101)

142,66 zł

Dostawa: poniedziałek (3 XII) dostawa do domu lub odbiór w netpunkcie.

Zmień produkt Usuń

Dyski twarde 3 5

Dysk Toshiba 500GB, SATA/600, 7200RPM, 32MB cache (DT01ACA050)

152,44 zł

Zmień produkt Usuń

Systemy operacyjne

System operacyjny Microsoft Windows 10 Home PL 64-bit OEM

479 zł

Zmień produkt Usuń

Usługi serwisowe

Wybierz

3

Produkty opcjonalne

Napędy optyczne

Wybierz

Karty sieciowe

Wybierz

Karty sieciowe Wi Fi

Wybierz

Monitory LED LCD

Wybierz

Chłodzenie CPU

Wybierz

Chłodzenie wodne zestawy

Wybierz

Twój konfigurator

Łącznie: 2 784,60 zł

Dostawa na:

Bramka 1, gdzie chłodzenie do CPU?! Serio GTX 1050ti? Serio HDD 500GB? SP nie robi dobrych dysków…
Bramka 2, równie dobrze mógłby być 2400G zamiast tego CPU, GPU i reszty trupów…

A tak na poważnie:
Czy prócz peryferiów: monitora, myszy i klawiatury przetrwało coś jeszcze jak dysk HDD lub obudowa?

NAJWAŻNIEJSZE PYTANIE, CZY SYSTEM MUSI BYĆ ZE SKLEPU SUPER ORYGINALNY?

Komputer ma być na już mega grywalny czy możesz liczyć na to, że kiedyś jeszcze dołożysz np. kartę graficzną?

Bez pewnych cennych informacji, moja propozycja całego kompa to:

Szybki RAM, mocna grafika 8GB, niezły procesor 4rdzenie/8wątków, szybki SSD, Mocna płyta główna, system Win10, bezpieczny zasilacz.

Tutaj co to potrafi:

W pudełeczku boxowym, chciał dodatkowe do kręcenia?:slight_smile:

Tak serio, 240 SSD + 500 HDD, 240 HDD na wiele gier nie wystarczy, a Ty wyrzuciłeś HDD i zostawiłeś 240 gb :slight_smile:

Zgadzam się, jest gorszy, ostrzegałem;-)

No i kwestia obudowy, zostawiamy coś w gatunku 80-110 zł, czy za pół ceny pakujemy w folię aluminiową z kuchni;)

Żeby nie było, Twoje RX 570 jest lepsze, ale problem pojawia się z tym, że to już dołożenie do dołożenia i lądujemy w okolicach 3300 - o 500 więcej, bo przynajmniej z ssd 240 GB komputera się nie robiono i jak chce pakować takie karty to obudowa musi być nieco lepsza, z lepsza cyrkulacją i …może dodatkowymi wiatraczkami = 60 zł, to za mało;) Model może wymienić, ale musi mieć zarezerwowane w budżecie środki.

W jakim pudełeczku ? Przeczytaj jeszcze raz.
Dysk 500 HDD, za 15 zł więcej ma 1TB.
Obudowa wyrzucona byleby była bo nie ma konkretnych szczegółów,na które czekam. Rx 560 to paździerz niewarty ceny.

Obudowa przetrwała ale bym chciała wymienić, jest starego typu jeszcze.
Wypadało by aby Windows był oryginalny, żebym potem problemów nie miała.
Dobrze by było, aby dało się grać.

Nie ma, nie dodałeś go: +165 zł

OK, tu jest moje przeoczenie, 1600x nie ma chodzenia, inne Ryzen 5 mają i Ty tu masz rację - trzeba dokupić lub wymienić na inny.

Cóż, właśnie zjechałeś wszystkie karty tańsze od 1050ti, zwykłe 1050 z 2GB idą z nim po równo lub przegrywają nieco. Owszem jest z 10% słabszy od ti, tylko i z 20% tańszy, a cena idzie w górę.

Dalej “obudowa”, tutaj też nie oszczędzisz, 570 w grze łyka 160 w w stresie pod 200, 560 i 1050 łykną ~~75, w stresie do 100. W praktyce oznacza to, że poza dobrą obudową musisz dokupić dodatkowe chłodzenie, czyli nie 70, a 150 zł Ci wyjdzie.

Razem mamy coś koło 3300, ile tam było budżetu 2800?

Wreszcie na koniec, nie ma "nie super oryginalnego systemu. Jest legalny lub piracki. Tyle i kropka, pirackich z racji nakłaniania do popełnienia przestępstwa nawet nie sugeruję. Wszakże! Jeżeli autor jest studentem, to były chyba darmowe wersje lub zniżki. Ewentualnie można kupić ORYGINALNY starszy system i za free zrobić update, ms sam zachęca, a więc nie jest to nielegalne.

Jeżeli udałoby się tutaj cos ugrać, to wtedy będzie więcej na sprzęt, inaczej nie dopniesz:)

No i na koniec:

No i kolejna pomyłka:) Wsadzenie 2400G byłoby lepsze, jest on wydajniejszy, ale masz jedną różnicęw strukturze procesora- 1400 obsłuży karty z x16, 2400G z x8. Przy mocnych kartach stracisz na tym kilka procent. Również dyski m2 będą działały z szybkością zwykłych ssd :slight_smile: wiec w sumie nie potrzeba nawet płyty, która by je wpierała ;-)2400G jest dobre do ewentualnego dodania karty, jak chcesz na starcie brać mocniejszą, to… nie ejst najlepszy wybór, no i jest droższy, a cenę mamy już i tak zadużą:)

Ostatnie pytanie, komputer zakładasz z myślą rozbudowy czy tyle wydajesz i koniec, nie kupujesz nic przez kilka lat (3-5)?
Jeżeli miałby Cię zdecydowanie bardziej satysfakcjonować to może być za 3000 zł (bez dziwnych podzespołów że względu na budżet) ?

Nie chciałabym później kupować kolejnych podzespołów, chcę kupić raz.
Mogłabym się postarać i dołożyć te 200 zł jak będzie na prawdę warto.

Jest jeszcze jedna droga:-)
CHYBA najlepsza, kolega pójdzie na portal aukcyjny i kupi sobie USZKODZONEGO netbooka (najlepiej zbity ekran) z dyskiem HDD i Windowsem 10 (upewnić się od sprzedającego, że razem sprzedaje). Następnie, posiadając licencję windowsa nabytą z trupem, wykorzysta ją dla siebie (OEM wolno pzreosić). Dysk HDD zaś, jaki tam będzie, pójdzie na magazyn do SSD 240 :slight_smile: Wyjdzie ze 150-200złz a oba, czyli 1/3 ceny, no i Pancia będzie mógł lepsze karty Ci sprzedawać :wink:

WYDAJE MI SIĘ, że takie rozwiązanie jest leganie dopuszczane, tzn. można sprzedać i kupić licencje w uszkodzonym netbooku i ja przenosić(przepisy UE o licencjach OEM).

Zgodnie z licencją Windowsa nie jest legalne, przeczytaj zasady systemu OEM.

Co myślicie żeby kartę wymienić na tą, a dysk ssd zamienić na dysk hdd. Tak aby zmieścić się do 2800 ( dysk wzięła bym od chłopaka bo ma 3 :slight_smile: ).

z tego zestawu https://www.morele.net/inventory/info/906700f2/

Generalnie najpierw podaje się zawyżona cenowo konfigurację by osoba prosząca o złożenie mogła zadecydować czy coś tniemy.

Powiem tak - kupowanie na dzień dzisiejszy czegoś gorszego od 1050 Ti mija się z celem, a na pewno złym pomysłem jest RX 560. Gry dzisiaj lubią VRAM więc 4 GB to jest mus.

Co do OS to kupowanie OEM to trochę takie proszenie się o kłopoty, a szczególnie odkupywanie. Dlaczego? Sam M$ gubi się w swoim licencjonowaniu i raz wszystko jest cacy, a raz nie cacy. Kupujesz box i masz święty spokój, a różnica w cenie jest niewielka.

Bez SSD, bo podnosi to niepotrzebnie cenę zestawu i do działania nie jest niezbędne. Problem z W10 wystepuje na dyskach 5400, a jest gorzej na wersjach laptopowych. Stawiałem W10 na tej Toshibie i wsio grało i huczała - sam dysk można dokupić później, bo to niewielki koszt, chyba, że bierzemy najpierw SSD pod system, a później wrzucimy HDD na gry. 256 GB na start wystarczy i jedna, dwie gry też się zmieszczą.

Na czym można ciąć… na pewno można wybrać starszego Ryzena 1600 co odejmie z ceny kilka złotych (50). Można poszukać jakiejś tańszej płyty co odejmie kolejne 50, ale czy ja wiem czy warto…

Niestety po lipnym Black Friday ceny poszły w górę. Okres przedświąteczny też robi swoje. Dwa miesiące temu można by było przycebulić te 200 zł. Dobrze, że pamięci chociaż są tanie.

Można jeszcze uciąć na obudowie te 5 dyszek dla jakiegoś tańszego wariantu, jednakże obecna buda jest naprawdę niezła i dobrze wyposażona - trzy wentylatory w zestawie.

…i co w związku z tym? Co do zasady klauzule niedozwolone nie obowiązują.

Prawo Europejskie jest jasne: możesz sprzedać i kupić legalnie wersję dowolnego programu komputerowego. NIE MOŻESZ sprzedawać kopii zapasowych, “rozprzedawać” licencji hurtowych lub edukacyjnych. Prowadząc działalność w UE MS podlega prawodawstwu UE i jakakolwiek ingerencja ze strony MS w taką licencję byłaby bezpodstawna:)

Jest tu tylko jeden haczyk: musisz mieć pewność, że otrzymujesz legalny klucz i licencję(jak bierzesz za 10-50 zł z 100000 sztukami czyste piractwo), dlatego kupujesz uszkodzony z kluczem w płycie, pytasz sprzedawcę i (jeżeli się da) bierzesz kopie faktury/paragonu.

Oczywiście, tak to wygląda obecnie, czy przepisy i interpretacje się nie zmienią, to nie ma gwarancji.

Za 50 żł więcej masz Ryzena 1600X. za 5 dych masz 6c/12t zamiast 4c/8t. Buda kiepskiej jakości i wentylacji, Patrioty mają CL 16, a HyperX za 319 ma już CL 15. Płyta nie jest zła, ale lepiej zainwestować w porządną B450 niż słabą X370. Zasilacz niet.

A Ty zrozum, że późniejsza zabawa z linią M$ jest totalnie nieciekawa jak system zostanie zablokowany. Zapisy jedno, życie drugie.

Lordek, ale chyba nie ma tu 3,5k na takie zmiany…
Tyle da się zrobić.

To jaki zestaw proponujesz do 2800 i ani złotówki więcej? Bo ciężko mi w tej chwili dokładać.

Również uważam, że nie opłaca się bawić z Microsoftem.

Ja w swoim zestawie widzę 3200, a nie 3500… Płyta na A320 to kaganiec na własne życzenie - obcięte linie PCI-e skutecznie nie pozwalają na montaż dysku NVMe w przyszłości.

Myślę by z mojego zestawu na razie wrzucić GTX 1050, choć nie przepadam za tym obciętym VRAM, ale trudno. Obudowa RGt 1 też wystarczy, co w sumie daje nam mniej niż 3000 zł. Mozna wsadzić Ryzena 1600 X i tańszą płytę co da jakieś 2900.

Większe cięcia to potem składanie złomu.

Chyba sam w to nie wierzysz że ten zestaw da więcej FPS niż mój, na dodatek ten HDD…

Dzięki wielkie :slight_smile:
To z dysku zrezygnuje akurat będę miała na razie jakiś z 500GB to na początek mi starczy. Po świętach dopiero dokupię ssd :slight_smile: