Witam. Na tym forum pomagaliście mi w doborze części (składany PC) od lat. Najpierw pierwszy, potem drugi, trzeci i przyszedł czas na kolejny. Ps. Konto mam nowe (bo nie mogę się po zmianach (1wp) zalogować na stare: o to link do starego konta jakby ktoś chciał się upewnić) akurat pytałem wtedy o ostatni dobór PC: Zestaw dla gracza (obróbka filmów) za ok. 5200zł
Do rzeczy: Potrzebuję PC który będzie służył przede wszystkim do gier (to najważniejsza sprawa) oraz do obróbki wideo / zdjęć. Zależy mi także na dobrym dzwięku (PC będzie podpięty pod wieże). Posiadam monitor: LG 27" 27UL650-W (Rozdzielczość 3840 × 2160 UHD 4K) i jego chciałbym użytkować w nowym PC. Do nowego PC dodałbym także już użytkowane: dysk HDD, nagrywarkę oraz jeden lub dwa dyski SSD.
Nie za bardzo się znam na konfiguracjach (ta znaleziona na: www.youtube.com/watch?v=YlKuACTTZAg więc proszę ocenić komponenty i ewentualne uwagi co do całości: ps. W/w zestaw (minus komponenty które mnie nie interesują a o których piszę niżej) obserwowałem cenowo od lipca. Spadł już o ponad 2 tyś więc chyba jest to już dobry moment? na zakup aby nie potrzebnie przepłacać?
Moje typy (za w/w stroną YT) :
Karta graficzna: ASUS Dual RTX 4070 White OC
Procesor: Intel i9-13900K
Obudowa: Lian Li O11 Dynamic EVO Snow
Chłodzenie wodne: NZXT Kraken Elite 360 RGB AIO
Płyta główna: ASUS Prime Z790-A WiFi
Pamięci: 32GB Corsair Dominator DDR5 6200MHz
Dysk M2: Samsung 990 PRO PCIe Gen 4 2TB
Wentylatory: Lian Li SL Infinity Fans (x2 zestaw po 3 wentylatory)
Zasilacz: Corsair RM1000x 80+ Gold
Od siebie dodałem:
Karta dzwiękowa: Creative Sound BlasterX AE-5 Plus
Dysk HDD: Tu nie mam typu, chciałbym szybki dysk wyłącznie na dane koniecznie HDD (max 2TB – więcej nie potrzebuję) Jakieś typy?
Wytyczne: Zależy mi aby zasilacz był sporo mocniejszy niż moc wszystkich pod zespołów (czy ten będzie wystarczająco mocny?). Jak wspomniałem będzie do niego podpiętych (jeszcze) kolejny dysk HDD, nagrywarka i jeden dysk SSD. Myszkę, klawiaturę już mam.
Zdaję sobie sprawę że w/w buda nie ma gabloty na nagrywarkę (?) jednak zależy mi na tym aby w nim była. Pewno się podepnie z tyłu lub będzie leżeć zewnętrznie bo i tak będzie mało użytkowana.
Generalnie zależy mi aby PC był utrzymany w białej tonacji (tak jak na linku YT) przy czym nie zależy mi na bajerach typu podświetlane kable (strimery) oraz wyświetlacz LCD (Temp Monitor). To tak jakby ktoś patrzył na zestaw z nagrania.
Od siebie dodałem do całości kartę dzwiękową, nie znam się na tym zupełnie czy podejdzie do w/w płyty głównej / czy będzie współpracować? Tak czy inaczej jednak upierałbym się na dodatkowej karcie dźwiękowej aby była (koniecznie wewnętrznej)
Hmm, co tu jeszcze? Budżet max. Do ~~ok. max 12.000zł. Zakup i montaż planuje za max. miesiąc. Generalnie sprawdzałem w/w ceny części na Morele. Ps. Nie mam zamiaru podkręcać niczego w (PC).
Proszę o wyrozumiałość i ocenę tego zestawu, wszak wzorowałem się na nagraniu YT nie znając się na tym za bardzo a i nie będę ukrywał że taki PC wizualnie bardzo mi się podoba (bez w/w bajerów których nie chce).
Mam jeszcze dodatkowe pytanie do znawców: Otóż kupiłem swego czasu windowsa 7 (oryginalnego) pózniej przeszedłem bezpłatnie na Windows 10 Home. Na obecnym kompie już nie mogę przejść na Windows 11 bo nie spełnia (śmiesznych) warunków. Jak zrobić aby mieć na nowym PC Windowsa 11 (kontynuację klucza z 10 a wcześniej 7-ki?) Oczywiście na starym PC nie użytkowałbym już klucza z nowego Windowsa 11 czyli (starej 10tki /7ki). Jakieś rady jak przejść? Czy jestem skazany na zakup nowego windowsa (11-tki) (klucza)?