Witam.
Dziewięć lat temu pomogliście mi złożyć komputer, trzy lata później także a teraz po latach przyszedł czas na nowy. Interesuje mnie zestaw za ok. (luźna kwota) 5200 przy czym (obudowę już mam -namiary na nią niżej). Po za tym bez monitora (mam stary {22 cale LG Flatron W2286L} a nowy do kupię później) napędu, klawiatury, myszy oraz ewentualnego windowsa nie wliczam. Cały zestaw wyjdzie mnie (planuję) na trochę ponad? 6000tyś (bez windowsa) Tak więc proszę o pomoc bo jakby nie patrzeć trochę kasy trzeba będzie wydać.
Oczekiwania co do niego: najnowsze gry typu (BF, CoD ,Assassin , NfS) oraz obróbka filmów oraz foto. Zależy mi na tym aby w miarę możliwości służył na lata tak jak poprzedni który pomogliście mi złożyć a który będę miał jako drugi.
Moje niewielkie wytyczne co do podzespołów:
Obudowę mam zakupioną już taką (mam nadzieję że jest do dobry wybór) wyszła 390zł z wentylatorami.
http://www.morele.net/obudowa-aerocool-strike-xgt-bl-432341 wraz z 5-cioma dodatkowymi wentylatorami które dołączę do budy. Czytając inne wątki z podobnymi cenowo zestawami, widzę że taką ilość wentylatorów uważacie za zbędne. We wcześniejszym kompie miałem budę z podobną ilością wentylatorów i obieg powietrza był rewelacyjny. Zawsze także mogę po prostu któryś zdemontować lub nie podłączyć. Wentylatory: https://www.morele.net/arctic-f12-pwm-rev-2-afaco-120p2-gba01-622366/
Zestaw będzie kupowany i składany tak jak poprzednio w zaprzyjaźnionym sklepie komputerowym w mojej miejscowości więc cash-backów nie bierzcie pod uwagę w całościowej kwocie zestawu.
Procesor:
Procesory zawsze miałem z AMD i jeśli (w tych czasach) nie ma za bardzo różnicy w wyborze firmy Intel / AMD wolałbym zostać przy niej. Oczywiście jeśli bardziej polecacie obecnie Intela to zdaje sie na was! Procesor nie będzie podkręcany , zależy mi na tym aby był mocną stroną komputera. Cenowo (co wynika ze wstępnego mojego podliczania zestawu wychodzi do ok 1100zł??) chyba że macie inną (znacznie lepszą i droższą) alternatywę na lata?
Chłodzenie:
Dobierzcie jakiegoś dobrego coolera.
Zastanawiałem się nad chłodzeniem wodnym ale czytałem też wiele opinii o awariach (prędzej czy nieco później) i nie wiem czy w razie czego dałbym radę (jestem raczej laikiem w tych sprawach) zlokalizować i wymienić uszkodzoną / zużytą część (pompka, ubytek płynu itd). Tu także zdaje się na was, jeśli takie chłodzenie jest zbyt ryzykowne (bardziej dla entuzjastów) i trzeba się liczyć z kłopotami to po prostu dobierzcie jakiegoś dobrego coolera do procesora.
Zasilacz:
Zasilacz jak zwykle wybieram firmy Be Quiet, myśle o 750W. Jedyne pytanie czy taka moc wystarczy? Myślę o tym: https://www.morele.net/zasilacz-be-quiet-power-zone-750w-80plus-bronze-dla-graczy-bn211-607006/ Jeśli zbyt mocny to z mojego ekonomicznego punktu widzenia nie szkodzi. Uważam że na dobrym zasilaczu nie ma co oszczędzać. (W starym miałem 700W i byłem zadowolony)
HDD i SSD:
Dysk HDD dobrze aby miał 1TB (większego mi nie trzeba – mam zewnętrzne dyski). Osobny dysk na system SSD najlepiej jakby miał nie mniej niż 256GB. Tu podobnie, aby był niezawodny oraz w miarę z dobrymi parametrami.
Grafika, płyta główna i pamięć:
Karta graficzna (do max 1500zł?), płyta główna i ilość pamięci pozostawiam wam do wyboru bo kompletnie się na tym nie znam.
Na koniec zapytanie co do monitora i windowsa:
Jaki system wybrać. Ostatnio (6 lat) temu kupowałem win 7 i byłem zadowolony tym bardziej że miał darmowe wspomaganie anty wirusowe. Wcześniej kupowałem Kasperskiego. Jak jest teraz? jaki system polecacie na lata (format nie wchodzi w grę – walka do końca jak coś Dobrze aby miał darmowe wspomaganie antywirusowe jak siódemka.
Tak jak pisałem napęd optyczny, klawiature i myszkę dobiorę sobie sam.
Co do monitora (który dokupię później) to tradycyjnie wybieram firmy LG najlepiej 22 cale (max 23). Zależy mi aby aby jak najlepiej odwzorowywał kolory (dużo fotografuje) oraz aby w grach miał dobre parametry. Bez żadnych bajerów bo nie będą mi potrzebne (wbudowane głośniki itd). Po prostu będzie tylko podpięty do komputera. Co polecacie?
ps. Zestaw planuję kupić najpóźniej początkiem września, ewentualnie końcem sierpnia.
Proszę o poradę w sprawie zestawu.