A to faktycznie 750 Ti bo nie wymaga nowego zasilacza, do tego od sprzedającego win 10 za 85 zł. Monitor pod 200 zł i gitara.
Zejdziesz do ok. 1500 zł, a i tak szału nie będzie, bo APU wymaga szybkich pamięci co już podnosi cenę - 3000 Mhz to moim zdaniem w czymś takim optymalne rozwiązanie pomiędzy wydajnością, a ceną. Nie ma co się oszukiwać. Jak chcesz coś do grania to trzeba wyłożyć trochę pieniądza i tu się nie da kombinować, no chyba, że gdzieś za bezcen dorwiesz używki, ale opierając się na cenach na Allegro to wiele nie zdziałasz. 2000 to cena bazowa, z której jak napisałem można jeszcze coś ciąć, ale przy okazji mamy przyszłościową bazę pod rozbudowę.
Może pojmujesz, że jak chcesz sprzęt do grania to trzeba trochę grosza wydać? Nawet sprzęt poleasingowy z kartą dla graczy to koszt w okolicach 1200-1500, a jest to szrot z krótką gwarancją i bez możliwości większej rozbudowy.
Rok gwarancji na poleasinga to nie mało a za drobną dopłatą można mieć dwa lata.
Naczelny hejter SSD jak zawsze na posterunku. Nie dość, że sam nie posiada u siebie, więc nie ma pojęcia o czym pisze, to jeszcze innym odmawia na podstawie bzdurnych argumentów. Prawdziwy pies ogrodnika
Do bólu budżetowy zestaw składasz w oparciu o i3 8100 plus używane GPU do 200 zł. Potem masz możliwość dołożenia dedykowanego GPU oraz procesora aż do 8 core.
Najgorzej jest wydać pieniądze na 2400G z niezłym wbudowanym iGPU, którego potem nie będziemy używać, bo kupimy zewnętrzną kartę graficzną.
No tak, w przypadku AM4 nie ma takich procesorów.
Ale 2400G to tez sam w sobie dobry CPU. Półka na pewno ta sama co i3-8100. No i nie wiem czy używane GPU do 200 zł jest lepsze niż Vega w 2400G.
GTX 660 dostaniesz za nieco ponad 200 zł. Za jakiś czas będziesz mógł go odsprzedać.
“Nieco ponad” - obecnie najtańsza oferta na Allegro to 250 zł. Reszta bliżej 300 zł. + prawie 500 zł za i3-8100 + fakt, że płyty pod Intela są droższe…to wychodzi sporo drożej niż podstawa z 2400G. I w przyszłości nie trzeba bawić w odsprzedawanie obecnej karty, a po prostu dołożyć nową.
A ja potwierdzam, że mam SSD i zgadzam się, że do gier jest on absolutnie niepotrzebny i lepiej dołożyć te pieniądze do grafiki.
Druga sprawa, że na budżetowy i8100 +200zl na grafike to w nic nie pograsz na takiej grafice pomijajac fakt ze bedzie to karta juz po prostu stara, a na 2400G bedziesz mial wyzsza wydajnosc w grach za mniejsze pieniadze i to na zupelnie nowym sprzecie.
gtx660 to stary trup, za jakis czas to albo sie rozpadnie albo bedzie nic nie warta
Znajdź taniej gdzie indziej. Allegro to nie jedyna opcja.
Płyty pod Intela są porównywalne cenowo. Do 8100 nie musisz kupować od razu Z370.
Przecież GTX 660 jest wydajniejszy w grach od Vegi 11. Do tego ma własną pamięć graficzną.
To zainstaluj jakąś grę z otwartym światem (GTA V) i zobacz ile trwa doczytywanie tekstur na typowym HDD, a ile na SSD. Na tym pierwszym zdarzają się mikro przycięcia animacji.
Poza tym w tym przypadku chodzi o kupno SSD WYŁĄCZNIE na system i programy. Na pozostałe rzeczy HDD.
Dla naczelnego hejtera SSD - Lordka to może być niepojęte.
A ile będzie wart zintegrowany układ graficzny w procesorze, z którego nie korzystasz, z powodu zakupu wydajnego układu zewnętrznego?
Nie hejter tylko człowiek, który widzi, że SSD jest namolnie pchany kosztem reszty sprzętu. Cały czas się zastanawiam po czorta? Do komputera za 1000 zł SSD to głupi wydatek. I jedynie gdzie mam SSD i czułem potrzebę go mieć to Laptop, bo tam dyski to paździerz, a stacjonarka się obejdzie, bo jakoś nie doskwiera mi straszne spowolnienie komputera, którego de facto nie czuję, bo potrafię sprzątać.
Ale pierdzielisz. Mam GTA V na HDD, jak i na SSD i nie mam żadnych różnic zauważalnych gołym okiem, a przypomnę, że mam WD Greena. Może krótsze ekrany ładowania, a poza tym nie mam brakujących elementów, o których piszesz. Jeżeli gra odpowiednio załaduje się do RAM i nie musi walczyć o miejsce to nie ma żadnych przycięć, a na to potrzeba zarówno DualChannel jak i w miarę dużej pojemności by nie dochodziło za często do zapełnienia w okolicach 80-90% gdzie już zaczyna się opróżnianie RAM.
Co do drugiej części - no kuźwa. Jeżeli SSD ma być pod system to co Ty znowu za farmazony prawisz o lepszym doczytywaniu się GTA V? Ciśniesz tego SSD, który w tym budżecie nie ma finansowego jak i wydajnościowego uzasadnienia.
Nie zapominaj o kiepsko zoptymalizowanych grach gdzie tekstury i modele sceny ładowane są w ostatniej chwili i przez HDD można stracić te kilka klatek i zyskać lagi o których pisze @Odyniec_Stary - np. takie coś jest w Watch Dogs 2
I na to zaklinanie rzeczywistości, że SSD jest niepotrzebne nie pomoże. Problem przy kartach o mniejszej pamięci tylko się pogłębia, bo jeśli ładowanie do pamięci grafy będzie się odbywało w trakcie gry, to dostaniemy lagi właśnie z tego powodu.
Już uwierzę, że na WD Green nie ma żadnych różnic.
Nie wszystkie tekstury ładują się do pamięci, stąd doczytywanie z dysku.
Żadnym kosztem sprzętu. Spójrz na ceny tych dysków - podstawowy model można wyrwać nawet poniżej 100 zł.
Jak zwykle nie czytasz ze zrozumieniem. Podałem przykład na różnice w działaniu gier na SSD vs HDD.
W temacie jak zwykle proponuje wysupłanie 100 zł na SSD i kupno HDD. Dla ciebie z jakiegoś powodu jest albo HDD albo SSD (nigdy oba).
Pewnie jakiś magiczny płyn do podłóg zamienia ci talerze w komórki pamięci. Też taki chcę.
SSD za mniej niż 100zl ha ha ha uśmiałem się, za tyle to kupisz używany badziew 120GB ktory de facto wystarczy na sam system. Jak juz SSD to przynajmniej 240GB i to nie jest koszt <100zl, a liczac kazda zlotowke przy budzetowym komputerze to juz jest znaczaca kwota. lepiej miec mikroprzyciecia z braku SSD niz 2x mniejszą ilosc fps przez biedniejsze kluczowe podzespoly. dysk SSD zawsze mozna dokupic pozniej
Ale w którym momencie sugeruję wzięcie słabszych podzespołów? Ubzdurałeś to sobie.
Bardzo przyzwoity dysk w tej cenie.
Używany za mniej niż 100 zł, a jak dobrze poszukasz wywiesz też nowy.
no rewelacyjny wręcz. zaproponuj jakis konkretny zestaw w zalozonym budzecie i wtedy porownamy
A to interesujące…a co z złego jest w SU800 128GB? Mam takie dwa w swoim PC - jeden jest starszy na system, i drugi na M.2 nowszy, na gierki.
to super, tez sie ciesze. w takim razie zaproponujcie budzetowy zestaw do gier z dwoma SSD
Dodaj 100 zł do założonego budżetu. Cały czas o tym pisze, ale wolisz się wymądrzać
Ja tobie zaproponuję opuszczenie tego tematu, bo nie wnosisz nic poza marudzeniem i braku wiedzy w temacie SSD.
A ja Tobie proponuję nauczyć się liczyć i zamiast się samemu wymądrzać nie wnosząc nic do tematu, samemu wyjść z jakąś propozycją zestawu. Bo na razie gadasz po próżnicy i nic więcej.