Teraz porównaj te same procesory ale z np GTX1650 albo złóż tego Ryzena i 1070 za 1300.
Już to zrobiłem kilka postów wyżej.
To jest i5 z dopiskiem S, czyli niższe jeszcze trochę od 1200. Nawet 1200 nie pozwala rozwinąć skrzydeł 1050TI. Czyli w skrócie: zakup do BF poleasingowego, 4 rdzeniowego i5 nie ma sensu.
Tam musi być minimum 8 logicznych wątków. Kiepsko widzę zakup biurowego PC, wymianę dysku na ssd, wymianę procka, prawdopodobnie wymianę chłodzenia, może wymianę zasilacza, bo szkoda trochę 1650 do tff pchać…;-)
Patrz, mój 3470 chyba tego nie wie, 1650 idzie na 100% podczas gdy procesor jakoś tak może 3/4 maksymalnie.
To mówisz że jak zmienię procesor na mocniejszy to wykorzystam go w pełni?
Wie, ale Ty nie wiesz, ze on amcia więcej W od i5 S z tamtego zestawu.
No i celowo wybierasz do porównania kompletnie bezsensowną kartę, zakup nowej 1650, żeby tylko nie wysadzić zasilacza biurowego, zamiast wersji Super czy nawet rx 570 używanego nie wymaga komentarza. To wyższa szkoła akrobacji, taka sama jak budżet bez deficytu w wykonaniu PIS.
Super mam u córki, pracuje z X3470, również bez problemów, procesor nawet w połowie nie jest wykorzystany.
Co do Radeona jakoś nie rozważam ich przy zakupie grafiki, za dużo problemów ze sterownikami.
AMD robi świetny sprzęt ale sterowników nie potrafi.
Inna sprawa, bierzesz pod uwagę ile prądu bierze CPU ale polecasz radka który bierze duuużo więcej niż 1650 nie dając specjalnie większej wydajności?
Sprawa wygląda inaczej, ja wybrałem taką do SFF bo nie ma lepszej niskoprofilowej.
Wybierając np Della 7010MT możesz bez żadnych przeszkód i kombinacji zmienić zasilacz na dowolny inny.
Takie rozwiązanie ma jeszcze jedną zaletę - system w cenie.
Skoro autor rozważa komputer za 1300 to sądzę że nie chce wydawać 2-3 razy tyle na nowy komputer + jeszcze 5 stówek za Windowsa.
To proste, nie jest wart swojej ceny.
… ale nie w tym diabelskim BFV, który autora pociąga. Da sie ustawić, nie widzę jakie opcje, tak by szły oba po około 90%, ale na filmie od około 4 minuty, masz ewidentne dropy na procku, który nie wyrabia jak więcej rzeczy na ekrainie. GPU 1050 ti.
Ej, nie polecam rx 70, mówię tylko, że włożenie mocniejszej larty, też trzeba mieć na uwadze, nawet gdyby jednak taką i7 do leasingowego dodano. …
…tu zaś dochodzimy do minusów rozbudowy, gdyż owszem na systekie przoszczędzi, ale na podmianie dojdzie większa obudowa, mocniejszy zasilacz. Albo najlepiej wymiana całej platformy na nową i zakup tego Windowsa raz i na stałę .
W ograniczonym budżecie ja rozumiem zabawa w takie kombinacje z dellami, ale powyżej tysiąca złotych jestem zdania, że lepiej raz a porządnie skłądać.
Ale tu masz x3470 na filmiku a to lga 1156, zasadnicza różnica bo ma niskie zegary.
… bo daras pisał o Xenonie, który się nudzi, dlatego ten filmik z omawianym BFV.
Jasne I5 z wyższym zegarem da lepiej radę, ale nikt nie bedzie swiadomie kupował 1650, już raczej weźmie wersje super, 1660Super lub po kosztach koparkowego rx570. A one nieco mocniejsze.
Ok, żeby nie rozwlekać się: na tych starszych platformach da sie zrobić coś sensownego, ale raczej jednorazowego. Tzn. bez jakiejkolwiek modyfikacji/modernizacji i z ograniczeniami w wydajnosci. Tu zasialcz dla lepszej karty za słaby, tam procek 1660Super nie da rady zmęczyć… Jeżeli ktoś szuka coś z mozliwoscią doinwestowania/modernizowania, to am4 niestety tylko.
U mnie Dell Precision. Na pokładzie 2 starożytne xeony e5450(8 rdzeni 24 MB cache) i na Wieśku się nudzą. Fakt, że karta tez średniowieczna HD 7850, ale idzie. BFV tez idzie na średnich 40-50 klatek, chociaż aplikacja od AMD twierdzi, że procesor niekompatybilny
W jakiej rozdzielczości i na jakich ustawieniach?
1920x 1200, na wieśku chyba niskie, bo karta nie pozwala, ale BFV na średnich.
Shadow Tomb Raider tez idzie:
Rynek w Novigradzie powie prawdę o prockach.
… i wie co mówi.
Na przełomie roku na na moim starym A8+rx560 bawiłem się w Conan Exiles. Niby procek za słaby, ale co tam mamy te prawie 50 klatek na 900p i mid-low, nie ma problemy myslę.
Postawiłem bazę, kilku niewolników-strażników, cos jakby mniej płynnie zauważam, ale gram dalej. Przychodzi “oczyszczenie”, czyli szturm NPC i zaczynają sie okładać z moimi strażnikami.
Karta jeszcze dawała radę, procek nie wyrobił i opcje szturmu musiałem wyłączyć. Jednak AMD miało racje, ze i5-2xxx+ wskazana.
W tej cenie lepiej konsole, ewentualnie jeżeli już dołożyć, złożyć coś nowszego z możliwością rozbudowy.
Niby niskie, nieznacznie mocniejszy odpowiednik i7 870, a te procki ciągle dobrze sobie radzą.
A8 to procek na poziomie C2Q jeżeli mówimy o czterech rdzeniach.
Miałem A10-5800k, dobrze go wspominam jeżeli chodzi o wydajność ale to samo miałbym w wiekowym już wtedy C2Q.
Ej Panie, nie przesadzaj. Tak źle nie jest. Bardziej gdzieś i3-3XXX, bo te 4 rdzenie to raczej jak wielowątkowość. Quad by przy 1050TI wysiadł, nie dotyczy tych kręconych do 4.0.
Warto zauważyć że wiele C2Q ma wyższe wyniki np w Cinebenchu.
Ale fakt, jednowątkowo dostają po dupskach.
Co ciekawe Quady kręcone zyskują dużo, mój A10 do 4,30 zyskiwał, potem już przestawał.
Plus to DDR3, do 2400 pracował jak powinien.
Gdzie ty poza ali znajdziesz te karty w takiej cenie ? Osiem giga ramu to ledwo do chroma przecież. Za tyle to 1500 można kupić używaną Konsole i jakiegoś lapka do neta.
Aktualnie to minimum 3000 cebul na kompa albo kończy się jak ja kompem z x-komu od matki za 1600 zł do którego ram musisz dokupić. Po za tym gdzie cena systemu.Chcesz się jak @panicagaming bawić w proponowanie ludziom piractwa. Ja dostałem tego gotowca przed erą ryzenów 3 generacji.