Nie wiem czy w LoL-a byś poszalał na tym złomie.
Za taka kasę, to autor moze poleasingowca wyrzucic i wybrać:
Ryzen 1200/ 250
Płyta do300
Ram 2x4 do 200
SSD 240 150
Zasialcz silentium ~150
Buda z 80
1050 TI/rx 570 za jakieś 300
Pewnie szukając da sie zejść jeszcze (np. Allegro, uzywane). Wydajnoscią tej i5 będie to równe, a mniejsze zużycie i lepsze możliwości modernizacji, nie archaiczna jednorazówka.
Zapraszam, możesz sam sprawdzić.
Lola niby można odpalić nawet na 12 letnim złomie. Jednie problemem jest skill przeciwników lub noobawtość swojej drużyny.
A co polecasz do 1300zł? Odpali taki komp bf5?
Odpalić, to odpali, ale na super płynność nie licz. BF sa bardzo procesorowymi grami i raczej powinieneś miec Ryzena 3100/1600/1400. Będzie pewnie na low w granicach 40-50 fps https://www.youtube.com/watch?v=SYOFuQBaYP4
Nie, ten poprzedni nie da rady o wiele lepiej, nie lepszego nie poskładasz raczej.
1300 to w zasadzie wyjdzie niewiele wiećej ponad komputer biurowy. Do gier, tak sensownie, ale tanio, to 2000-2500 gdzieś. Czyli 1650 Super/lepszy procek/więcej ram/dodatkowy dysk hdd.
Ok wiec jednak wybiorę konsola a oplaca sie jeszcze kupowac? Czy czekac na 10gen podobno nowa generacja ma kosztowac od 3000zł chyba ze kupic starsza poczekac jak pojawi sie model slim o ile sie pojawi i wtedy kupic.
https://cpu.userbenchmark.com/Compare/Intel-Core-i5-3470-vs-AMD-Ryzen-5-1600/2771vs3919
Warto zapłacić pięć razy więcej za tak nikłą różnicę w wydajności?
Cóż, jeżeli różnica wynosi 23-50 FPS na i5, a 66-90 przy 2600 (ok odejmijmy te 5-10%), to zdecydowanie TAK! Tak przynajmniej tawariszowi z sojuza wyszło (komentarze).
I pytanie czy cała maszyna wytrzyma kolejne ~8 lat w domu.
Ram i zasilacz to porażka nie kupuj tego przypadkiem ! i procek też.
No już nie kupie nigdy takich składaków. A skąd wiesz że to porażka? Wszyscy tak piszą ale nigdzie nie widziałem aby ktoś napisał z jakiego powodu
Zasilacz marki krzak, płyta niewiadomo skąd skoro osłony brakuje, najtańsza i najbiedniejsza na dodatek nie spotkałem nawet w najstarszych antykach tak pożółkłych plastików, buda jakiś krzak za 5 dych, dyski w stanie niewiadomym, brak jakichkolwiek gwarancji, brak systemu…
Teraz porównaj te same procesory ale z np GTX1650 albo złóż tego Ryzena i 1070 za 1300.
Już to zrobiłem kilka postów wyżej.
To jest i5 z dopiskiem S, czyli niższe jeszcze trochę od 1200. Nawet 1200 nie pozwala rozwinąć skrzydeł 1050TI. Czyli w skrócie: zakup do BF poleasingowego, 4 rdzeniowego i5 nie ma sensu.
Tam musi być minimum 8 logicznych wątków. Kiepsko widzę zakup biurowego PC, wymianę dysku na ssd, wymianę procka, prawdopodobnie wymianę chłodzenia, może wymianę zasilacza, bo szkoda trochę 1650 do tff pchać…;-)
Patrz, mój 3470 chyba tego nie wie, 1650 idzie na 100% podczas gdy procesor jakoś tak może 3/4 maksymalnie.
To mówisz że jak zmienię procesor na mocniejszy to wykorzystam go w pełni?
Wie, ale Ty nie wiesz, ze on amcia więcej W od i5 S z tamtego zestawu.
No i celowo wybierasz do porównania kompletnie bezsensowną kartę, zakup nowej 1650, żeby tylko nie wysadzić zasilacza biurowego, zamiast wersji Super czy nawet rx 570 używanego nie wymaga komentarza. To wyższa szkoła akrobacji, taka sama jak budżet bez deficytu w wykonaniu PIS.
Super mam u córki, pracuje z X3470, również bez problemów, procesor nawet w połowie nie jest wykorzystany.
Co do Radeona jakoś nie rozważam ich przy zakupie grafiki, za dużo problemów ze sterownikami.
AMD robi świetny sprzęt ale sterowników nie potrafi.
Inna sprawa, bierzesz pod uwagę ile prądu bierze CPU ale polecasz radka który bierze duuużo więcej niż 1650 nie dając specjalnie większej wydajności?
Sprawa wygląda inaczej, ja wybrałem taką do SFF bo nie ma lepszej niskoprofilowej.
Wybierając np Della 7010MT możesz bez żadnych przeszkód i kombinacji zmienić zasilacz na dowolny inny.
Takie rozwiązanie ma jeszcze jedną zaletę - system w cenie.
Skoro autor rozważa komputer za 1300 to sądzę że nie chce wydawać 2-3 razy tyle na nowy komputer + jeszcze 5 stówek za Windowsa.
To proste, nie jest wart swojej ceny.