Komputer napotkał problem i należy go uruchomić ponownie - BlueScreen - DRIVER_IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL & REFERENCE_BY_POINTER

Powtórz Benchmark. Error Scan pisałem, że jest bez sensu przy dyskach SSD.

Po restarcie i wyłączeniu antywirusa Panda, Skypea, GGlite, Programu do monitorowania poczty, przeglądarki Opera, ale wciąż z włączoną siecią

Wrzuć jeszcze zakładkę Health. Ten olbrzymi spadek prędkości na początku jest dziwny.

Klikam na zakładkę Health ale nie mam jak jej tam włączyć.

Dziwny spadek tzn???

Pobierz ten program i sprawdź, czy nie ma aktualizacji firmware dla twojego dysku https://wddashboarddownloads.wdc.com/wdDashboard/WesternDigitalSSDDashboardSetup.exe

Sprawdź tym programem

Widzę tutaj zakładkę wydajność. Sprawdź, czy nie ma tam jakichś testów, które powinny być wiarygodniejsze od wcześniejszych programów.
W zakładce narzędzia powinien być też raport smart i firmware updater :wink:

Zainstaluj sterowniki do kontrolera dysku.

Zrobiłem krótki test diagnostyczny SMART: Przeprowadzony poprawnie - nie wykryto żadnych problemów.

Oprogramowanie sprzętowe także jest aktualne.

To trzeba odpuścić dysk i zająć się resztą. Wróć jak zrobisz memtest.

Robić jeszcze test Crystalem? Jeśli tak - daj znać jak.

To może skoro to nie dysk a raczej nie bo komputer jest nowy i ma 5 miesięcy to poradzisz co może powodować błędy z appek czy sterowników?

krzysztoft1: Wszelkie sterowniki mam uaktualnione ale mogę jeszcze raz zainstalować coś manualnie:
Jakiej nazwy szukać?

https://pcsupport.lenovo.com/us/en/products/laptops-and-netbooks/thinkpad-t-series-laptops/thinkpad-t420i/downloads/driver-list

Wejdź w podgląd zdarzeń Windowsa i sprawdź w zakładce system oraz zdarzenia sprzętowe jakie są ostatnie błędy (te czerwone :stuck_out_tongue_winking_eye: ).

W zdarzeniach sprzętowych nie mam nic - pusta biała powierzchnia.
W zakładce system mam sprawdzać czas w którym blue screen się pojawiał czy ostatnie zdarzenia sprzed kilku minut? (Tego spooro)

Jeśli piszemy o czasie w którym pojawił się bluescreen to wygląda to tak:

Kliknij filtruj i wybierz krytyczne i błędy.

Jest tam coś o NVIDIA, może karta graficzna to dobry trop? :thinking:
Pobierz najnowsze sterowniki ze strony nvidia i wykonaj czystą instalację (jest tam taki kwadracik do zaznaczenia).

Czy wykonałeś już memtest?

Tak jak napisałem na samym początku - ściągnąłem najnowsze sterowniki NVidii z przedwczoraj tj 27.05, wersja 446.14. Co prawda nie robiłem czystej instalacji tylko jedna na drugą - tak jak sugerowała aplikacja, ale nie wiem czy to miało znaczenie bowiem zaraz po tym znów otrzymałem monit bluescreen tym razem z info REFERENCE_BY_POINTER - co prawda inny błąd ale błąd…

Memtest chyba sobie daruję. Szukałbym raczej w sterach lub appkach

Intel Rapid Storage Technology Driver odpowiedni dla Twojego systemu.

Szkoda czasu na to! Gdybyś doszedł do wniosku, że czas na reinstalację, to zachowaj tę kolejność:

Tylko dla laptopów!

• Zainstaluj czysty system i zaktualizuj go z Windows Update.
  • Nie instaluj żadnych sterowników ze strony producenta laptopa chyba…, że w systemowym Menadżerze urządzeń (sprawdź!) znajdziesz jakiś sprzęt z żółtym znaczkiem wykrzyknika lub pytajnika.
  • Wtedy, tylko dla tej pozycji, pobierz i zainstaluj sterowniki ze strony firmowej laptopa (support), nie z innej!
  • Po tej procedurze zdaj się jedynie na Windows Update.
    Nie “modernizuj” sterowników “ręcznie”!

PS. Ponadto nie zdziwię się, jak ostatecznie się okaże, że dysk SSD również nieprawidłowo działa. Wykres z HDTune/Benchmark jest podejrzany.