Komputer nie chce się uruchomić

I co tu wpisać?

Wpisz Regedit

Znajdź klucz
HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\services\storahci
Zrób zdjęcie, ale “na prosto” aby było widać co jest po lewej i prawej stronie okna Regedit

A jak wpiszesz w menadżerze zadań uruchomienie procesu explorer.exe, to się on uruchomi?

1 polubienie

Własnie miałem to zaproponować :wink: @Dimatheus
@r.mosz93 nic tam nie zmieniamy, jest OK

1 polubienie

Wpisałem explorer i włączył się pulpit w trybie awaryjnym bez Internetu

To pokaż na screenie jakie partycje (dyski) są widoczne w systemie.

Jeszcze tylko dopytam @r.mosz93
Czy miałeś, oprócz małej ilości RAM, jakieś inne problemy przed resetem BIOS?
Jakiś wirus?

(Inne konto z powodu blokady 20 godzinnej za zbyt duza ilość postów)

Nie było żadnego wirusa ani nic jedynie mam problem z karta graficzna jak ja kupilem rok temu to się zaczęło tak, Że jak wlaczam cokolwiek np. Grę to muszę wejść w program który pobralem throttlestop i odznaczyć Bd protchen bo inaczej mam powiedzmy 100fps ale jak cokolwiek nacisne to spada do 1fps i używam tego programu. Jak go używam to wtedy też jest duże obciążenie procesora w menadżera zadań

Zmieniłem ilość zdjęć w poście dla nowych użytkowników z 1 na 4.

2 polubienia

Mogę się mylić. Jednak mnie się wydaje, że system nie rozpoznaje dysku systemowego. Czy ikona dysku systemowego czasem nie powinna być oznaczona logiem Windowsa? Tutaj na zdjęciach żaden dysk tak nie jest oznaczony.

Odkąd używam tego komputera to nie widziałem nigdy, żeby było oznaczone logiem windows.

Mam pytanie dlaczego jako 1 ustawiony masz w biosie windows boot manager ustaw dysk systemowy

Dysk systemowy powinien być tak oznaczony.

zrobiłem restart swojego komputera i mam tak jak ty tylko mi wykrywa 2 dyski a u ciebie jest widoczny tylko 1 wiec tutaj szukaj problemu

Przypomnę, gdyż do tematu dołączyło się więcej osób.

Problem wystąpił po resecie BIOS, więc niewłaściwego ustawienia należałoby tam szukać.
Możliwe, że w grę wchodzi poprawne ustawienie MBR.

Rejestr Windows jest ustawiony na AHCI, nie na Legacy IDE, co zostało sprawdzone.

@Rav21 Czy możesz uruchomić msconfig i zrobić Foto z zakładki Rozruch?

A ja myślę, że to zbieg okoliczności z tym resetem ustawień BIOS’a. Jak dla mnie naprawa systemu przy pomocy:

https://support.microsoft.com/pl-pl/help/929833/use-the-system-file-checker-tool-to-repair-missing-or-corrupted-system

Dokładnie tak!

1 polubienie

Tutaj w opcjach zaawansowany dużo zmieniałem pamięć bo sprawdzałem ile mam ustawić, żeby było dostępne 4gb, a nie tylko 518mb.

AHCI jest zalecane do dysków ssd ale tam pokazuje ze ma dwa dyski a w biosie widoczny jest tylko 1

Wyłącz Bezpieczny rozruch
Zastosuj

i restart

1 polubienie