Komputer nie chce się uruchomić

@Kocur1976 nie uzywalem z tydzień komputera i chciałem go włączyć i nie mogłem wyciąglem ram i się dało sprawdzałem go też na innym komputerze.

Jak wchodzę w msconfig --> rozruch --> opcję zaawansowane to zmieniałem tam pamięć i wtedy w informację o systemie zmieniała się też dostępne pamięć więc chce jakoś zrobić, Żeby było dostępne 4gb. Wczoraj było dostępne 513mb teraz już 1.41gb więc jest dużo lepiej ale co się dzieje z resztę pamięci

Pokazałbyś ctr+alt+del -> zasoby i jak to wygląda na screeninie, ciężko się połapać tak słownie w tym co mówisz.

Jeszcze raz, uciąłeś nagłówek.
EDit.: chociaż z tego też widać już, ze masz dostępne w systemie 4 GB, nie 0,5 czy 1,5 jak pisałeś.

dokładnie jak wyżej masz 4 Gb tylko ze masz zasyfiony komp i muli bo procesy wycinają cały ram weź CCleaner wyczyść komputer, potem rejestr systemowy i sprawdź czy coś pomoże a 4Gb ram to win 10 ma na używanie samego systemu

Zobacz u mnie nie mam nic sam system i chrome teraz

Do autora tematu:
Pisz jako r.mosz2004 (na tym koncie dałem większe uprawnienia).

Zmieniałem ,maksymalna pamięc"

I przez ten sposób chciałem zwiększyć dostępną pamięć bo jak mam 4gb to chce mieć te 3gb chociaż i wtedy taki steam co zabiera 300mb to już nie będzie 80% użycia tylko mniej. Teraz jest 778mb:

Nie zmieniaj tego, nic tam nie ruszaj już w tej pamięci.
Podsumowujac

• system widzi 4 GB
  • dostępne jest 0,5-1,5 WOLNEGO RAM
  • system jest zasyfiony i pewnie trzeba posprzątać
  • i do gier dołożyć drugą 4GB kość, inaczej tylko saper lub GRY do 2010 roku.

po tych screenach to się zastanawiam czy ty aby na pewno masz 64bit system bo przy 32bit system pokazuje 3,8 max a u ciebie tak wygląda aha i w konfiguracji z ta pamięcią nic nie grzeb bo im więcej grzebiesz tym większy się problem robi

W ,informacje o systemie" pokazuje, ze mam 32bit ale na płycie z windows 64 bit jest napisane więc teraz wydaje mi się, że mam 32bit

W takim razie kup druga kość i wyczyść cclenerem komputer tak jak pisałem wyżej tylko jak będziesz kupował to kup 2 taka sama jak masz żeby nie było kłopotów tzn. o tych samych parametrach aha i żebyś mógł korzystać z 8 Gb to musisz mieć 64 bit system

Nie ma takiej opcji w W10. Maks co wyciągniesz to 2 - 2,3 GB.

To jak mogę to zrobić, żeby było to 2gb chociaż?

przejrzeć jakie masz pouruchamiane procesy w tle zaraz po uruchomieniu systemu. Wybrać wtedy te które nie są do niczego ci potrzebne i odznaczyć je z autostartu lub odinstalować.

Nie wprowadzajcie go w błąd system pobiera tyle ile potrzebuje reszta co zostaje jest do dyspozycji i nic nie zrobisz jak powyłączasz procesy to za chwile przestanie w ogóle działać a może wtedy to lepiej bo postawisz nowy system ale dopóki go nie rozbudujesz to nic nie zdziałasz

Po screenach widać, że to jest 64 bitowy system.

Zapewne wiele rzeczy niepotrzebnie uruchamia się razem z systemem i to zwyczajnie zajmuje pamięć. Choć z drugiej strony i tak 4 GB to mało…

U mnie, przy 8 GB RAM to wygląda tak:

image

Dobra dzięki wielki wszystkim za pomoc, dokupię po prostu ram.

ot i rozsądna decyzja i ccleaner weź go wyczyść