Witam , mam problem. Otóż dzisiaj dotarla do mnie paczka z intelem i5-2400. Wlożylem ja do plyty glownej asrock h61m-vg4. Kiedy wlaczylem , nie wlaczal sie bios I logo asrocka. Komputer wlaczal sie na 5 sekund I sie wylaczal, I tak w kółko. Specyfikacje: I5-2400 (obaecnie) wcześniej pentium g620. Plyta głowna Asrock h61m-vg4 zasilacz Antec 500W karta graficzna gtx 750 ti 2gb oc
Włóż procesor, zresetuj BIOS zworką lub bateryjką i spróbuj ponownie. Dodatkowa wtyczka zasilania procesora jest wpięta? Być może procesor jest uszkodzony.
Procesor byl zakupiony hurtowo w oryginalnym opakowaniu. Przypuszczam ze moze to brak mocy w zasilaczu.Wtyczka zasilania procesor a jest wpięta
W 500-watowym zasilaczu brak mocy?! Na pewno nie.
Radzę zrobić to, co proponuje “LORDEK”, a także czy podczas startu jesteś w stanie wejść do BIOSu. Klawisz F2 lub Delete podczas startu.
Nie jestem w stanie wejsc do niego.
Czy moze to byc problem rewizjii procesora?
Wg strony kompatybilności:
http://www.asrock.com/mb/Intel/H61M-VG4/index.pl.asp#CPU
Obsługiwany i5 2400 to D2. Masz jakąś inną? Jednak nie chce wierzyć w to, że może nie działać z tego powodu.
Wersje i5-2400(D2) oraz i5 i5-2400S(D2) są obsługiwane przez tę płytę główną, więc raczej nie to. BIOS wersja 1.30 jest też tylko jeden. Pozostaje kwestia zasilania (czy działał zasilacz na poprzednim procesorze?), montażu procesora, no i chłodzenia (raczej nie).
Tak dzialał , wczesniej dzialal procesor g620
Jeśli go masz, to wróć do niego, bo to wskaże, że winny jest sam procesor i5.
Zawsze jednak przed pierwszym uruchomieniem z innym procesorem zresetuj BIOS zworką (gniazdo CLRCMOS1) lub bateryjką, albo… jedno i drugie!
Jeżeli tego jeszcze nie zrobiłeś to zaktualizuj BIOS. Może akurat pomoże.
Zworka albo bateryjka. Nigdy oba sposoby na raz.
Nie da się! Ta płyta główna ma opublikowaną tylko jedną wersję BIOSu, 1.30.
Pewnie miał na myśli opcje jak wyczekanie 15 min z wyciągniętą baterią i odłączonym zasilaniem nie zrobi resetu.
To Twoje zdanie. Moje jest inne!
Wlozylem stary procesor, taka sama sytuacja
Tak jest. Zwracam honor!
No to może bez i nasłuchuj błędów lub na monitorze czy będzie ostrzeżenie.
Ale po czorta? Jak za krótko bateria będzie wyciągnięta to reset nie nastąpi. To tak jakbyś wbijał gwoździa dwoma młotkami. Zresztą z tego co kojarzę do działania CLR_CMOS jest potrzebna bateria właśnie. CLR_CMOS poza tym to kilkanaście-kilkadziesiąt sekund, a bateryjka to 30 minut i więcej.

Wlozylem stary procesor, taka sama sytuacja
Taka sama sytuacja czyli jaka? Nie odpala się?
Wlacza sie na 5 sekund I wylacza I tak w kolko