Komputer nie czyta Dyski i CD-ROMu na raz

Witam, mam taki problem że podpinam dysk do komputera razem z stacją dysków i albo czyta mi tylko stację dysków albo dysk… Jak zrobić żeby podłączyć oba i żeby działały. Muszę zainstalować windowsa na dysku a bez stacji się nie obejdzie ponieważ nie mam pendrive… Komputer jest stary, dyski podpinane są na taśmy, to się IDE chyba nazywa z tego co pamiętam. Zapewne problem będzie leżał w ustawieniu priorytetów dyski i CD-ROM master slave itp. próbowałem ustawiać ale nic to nie dało, zapewne robię to źle. Do użytku mam oba gniazda w komputerze do tych taśm a samych taśm mam dużo podwójnych, pojedynczych itp. Proszę bardzo o pomoc, strasznie mnie to dołuję iż nie mogę zrobić tak prostej rzeczy…

Prawdopodobnie masz “konflikt interesów” ustaw zworkami na dysku twardym na Master a cd rom na Slave i powinno czytac oba.

Do IDE 1(pierwsze gniazdo), podlącz HDD (dysk) ustawiony na master,do drugiego IDE (IDE 2) podlącz CD-ROM też ustawiony na master.Wejdź w BIOS, ustaw bootowanie z CD i zatwierdź ustawienie.Powinno hulać, po instalacji Windowsa najlepiej przestawić w BIOS na start z HDD.Jeśli masz starą pytę glówną to na pewno nie ma opcji bootowania z pendriva.

Niedawno odpowiadałem w podobnym temacie i tutaj też uważam, że problemem są nieodpowiednio ustawione zworki, a również może i taśmy. W tamtym temacie podałem poniższy link i wszystko zostało rozwiązane bardzo szybko. Może Tobie też się to uda.

Ustawienia zworek podczas instalacji dysków twardych i napędów CD, CDRW oraz DVD

A tu jest link do tamtego tematu.

Dysk twardy a napęd DVD

Bardzo wam dziękuje! :wink: posprawdzam wszystkie informacje podane przez was i napisze czy działa :wink: