Komputer nie dziala, co sie stało?

Właczam sobie pewnego razu komputer i w czasie ladowania systemu komp sie wylacza (za kazdym razem).

Nie wiem co robić, myślałem ze Twardy Dysk mi padł lub coś z zasilaczem ale spraw na innym komputerze i wszystko z nimi jest ok.

Co mam robic prosze o pomoc.

Spróbuj uruchomić system w trybie awaryjnym (naciśnij klawisz F8 przed rozpoczęciem ładowania systemu).

Nie da rady poprostu sie wylaczy, nie zdaze nic nacisnać.

jaki dysk, jaki zasilacz?

TD : Samsung HD322HJ

Zasilacz: 400 w Fortron

Zresetuj BIOS płyty głównej. Wyłącz komputer, wyciągnij baterię z płyty głównej na co najmniej 30 minut. Po tym czasie włóż baterię z powrotem i włącz komputer.

nie da rady zresetowac bo sie wylacza, moze przegrzewa sie procek ?

To nie przeszkadza, że komputer się wyłącza.

BIOS płyty głównej resetuje się przy wyłączonym komputerze:

Myslisz ze bateria za stara ?

A morze tak na początek do niego zajrzysz i go odkurzysz .

realmadryt, spoko komp był miesiac temu skladany :wink:

Nie chodzi o to, że bateria może być wyczerpana. Możliwe, że coś jest nieprawidłowo ustawione w BIOSie, dlatego piszę abyś zresetował BIOS. Reset BIOSu spowoduje przywrócenie ustawień fabrycznych.

Wyczerpana bateria na płycie głównej nie powodowałaby wyłączania się komputera.

:twisted:

A jak sie resetuje BIOS :oops: ps. wystarczy wyciagnac baterie ?

Przecież ci napisał: wyjmij baterię i po jakimś czasie (noo, niech będzie 30 min :P) wsadź z powrotem…

komputer był składany. Podkręcany w ogule nie był :wink:

Mam Intela Pentium 4

nie prościej zewrzeć zworki CMOS ?-nie trzeba czekać 30 min. :stuck_out_tongue:

zrobilem i nic nie pomoglo :?

Sprawdź kondensatory na płycie głównej:

http://img160.imageshack.us/img160/6664 … toriu1.jpg

wypukłe - złe, płaskie - dobre;

Jeśli wszystkie będą dobre, zobacz co się dzieje pod innym zasilaczem (pożycz od kogoś zasilacz o podobnej mocy jak twój).

łapek nie wsadzałeś-i nagle nic nie działa? a przy zdjętej obudowie widać kręcące się wiatraki na procku?

a czy podczas uruchamiania słychać pipczenie głośniczka systemowego??

w procesorze pentium4 jest dodatkowy kabel zasilający ATX12 sprawż czy jest podłączony - jeśli tak to odłącz i podłącz spowrotem(przy zgaszonym kompie) [-X :lol: