Komputer piszczy po dołożeniu drugiej pamięci Ram

Witam zakupilem druga kosc ram idetyczna jak ta pierwsza.Po wlozeniu drugiej kosci komputer zaczyna pipczec i po chwil sie wylancza. 2 kosci dzialaja pod DDR_1 natomiast zadna pod DDR_0. Postanowilem dolozyc ta druga kosc przy wlonczonym kompie i programem normalnie wykrywalo 8GB.rammmmmmmmmm

Hmmm, no to po za tym, że ciekawy pomysł z dokładaniem RAM na odpalonym kompie to wygląda na to, że płyta główna ma problem z puszczeniem zasilania na slot “DDR 0” przy starcie. Próbowałeś wyczyścić ten slot lub sprawdzić czy wszystkie piny żyją?

Zacznijmy może od pytania:

• czy kości takie same (tzn firma, specyfikacja)
  • czy na 100% mają takie samo napięcie?

Nie wiem jak to jest dokładnie z tymi kościami ram ale znajony miał jedną kość ram chciał powiększyć i dokupić jeszcze jedną,problem był w tym że to była kość ram single(chyba tak jak u ciebie)i nie będzie chodziła w dualu,sprzedawca poradził mu kupić kości które pracują w dualu(kupowane po 2(dwie)).Mimo że są to dwie takie same kości ram mogą nie działać prawidłowo,spróbuj czy działają w nieparowanych slotach.

Włóż tą dokupioną pamięć, a wyciąg tą co była. Kupioną sprawdź w obu gniazdach. PS. przeprowadzaj tego typu prace na wyłączonym komputerze.

RAM- Pamięć GoodRam Play DDR3 4GB 1600MHz CL9 (GY1600D364L9S/4G)

Płyta- GA-H81M-DS2

Tak jak juz pisalem ze w DDR_1 dzialaja 2 kosci pojedynczo

Włącz CPU-Z, następnie zakładka ‘Memory’ i zobacz czy w oknie ‘Channels #’ jest Dual. Jeśli tak, to pamięcie działają w tym trybie a jeśli nie to masz 8 GB pamięci która działa w trybie single-praktycznie nic to nie przeszkadza może być parę procent(3-5%) mniej wydajna niż by działała w dual channel ale tym się nie przejmuj najważniejsze że masz 8 GB.

W kompie pokazuje 4GB a w CPUZ 8 GB ? czyli mam te 8 gb ramu ? czy tylko 4 ?

Nie jestem pewien na 1000% ale skoro windows widzi 4gb to tyle wykorzysta. Spróbuj może restart biosu. Może zgłupiał jak mu dołożyłeś drugą kość. Wyjmij bateryjkę cmos na około 5 minut po czym włóż i odpal.

Ale przeciez nie odpali z 2 koscmi tylko dopiero jak jest wlaczony dokladam ta 2

No tak a co pokazuje menadżer zadań? W zakładce wydajność? Bios tak czy inaczej bym zrestartował i spróbował odpalić z dwiema kośćmi.

painttt2134124

Zadeklraowane 3700/7990 ? HMM ?

Stawiam ,że to z plikiem stronicowania ale pewny nie jestem . Pamięc fizyczna tu masz najważniejsze. Spróbuj z tym biosem.

Windows korzysta z tyłu ile widzi przy starcie systemu…

Dalej to samo :c ? Ma ktos jeszcze jakies pomysly ?

Może zasilacz nie daje rady o tą jedną kość :smiley:

Ja bym zadał inne głupie pytanie, to 3,7 GB brzmi znajomo;-)
Czy Ty diable jeden nie masz jeszcze starego systemu 32 bitowego :slight_smile: ?
Że piszczy, to dziwne, ale nie widzi Windows kości, którą CPUZ widzi? To jakby brak adresów… (bo pojedynczo obie działają, nie?).

Przyjrzyj się uważnie screnowi z cpu-z temu co nie jest w pierwszym poście z prawej stronie :slight_smile: jest 64 bit.