Komputer po jakimś czasie strasznie zwalnia. Co sprawia problem?


(kamilmag) #1

Witam was :slight_smile:t
Mam problem z laptopem Lenovo G510. Dokładniej to po chwili uzywania zaczyna zwalniać tak, że jego używanie jest niemożliwe.
Myślałem, że to wina systemu i zainstalowałem inny, a dokładniej Linux Mint, wcześniej miałem WIN7 i przez 4 lata nie miałem problemu. Teraz widzę, że chyba niepotrzebnie zmieniałem system.
Co może być przyczyną tego, że komputer zaczyna tak zamulać.
Wydaje mi się, że problem może być w karcie graficznej, albo płycie głównej.
Temperatury jakie mogę teraz zobaczyć to http://i.imgur.com/rWL5pLb.png
Wczesniej na Windowsie jeszcze patrzyłem na temp. dysku twardego i było około 50 stopni.
Jakich narzedzi diagnostycznych użyć do sprawdzenia podzespołów?
Laptop został też trochę oczyszczony w środku i to nie pomogło, więc chyba nie jest to wina przegrzewania. No chyba, że grafika się grzeje, ale nie mam jak sprawdzić jej temperatury, a i grzać też się nie powinna bo przeglądam tylko internet.
Z góry dziękuję za wszelkie sugestie.


(gom1) #2

Ile masz RAM? Dysk HDD czy SSD?


(marcin82) #3

Pokaż takie wyniki poleceń z konsoli:

df -BM
lspci -k
free -m

(kamilmag) #4

RAM mam 4GB, wcześniej było 6GB, ale jedna kość sprawiała, że system się wieszał. Wyjąłem ją jakieś 3 lata temu. Dysk HDD.


(gom1) #5

Może druga kość też jest walnięta. Ale to by raczej sypał “niebieskimi ekranami”. Dysk twardy kończy swój żywot? Raport SMART może coś powiedzieć.


(kamilmag) #6

df- BM

System plików 1M-blocks użyte dostępne %uż. zamont. na
/dev/sda1 14759M 5360M 8627M 39% /
none 1M 0M 1M 0% /sys/fs/cgroup
udev 1920M 1M 1920M 1% /dev
tmpfs 387M 2M 386M 1% /run
none 5M 0M 5M 0% /run/lock
none 1935M 92M 1843M 5% /run/shm
none 100M 1M 100M 1% /run/user

lspci -k

00:00.0 Host bridge: Intel Corporation Xeon E3-1200 v3/4th Gen Core Processor DRAM Controller (rev 06)
Subsystem: Lenovo Device 3978
00:01.0 PCI bridge: Intel Corporation Xeon E3-1200 v3/4th Gen Core Processor PCI Express x16 Controller (rev 06)
Kernel driver in use: pcieport
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation 4th Gen Core Processor Integrated Graphics Controller (rev 06)
Subsystem: Lenovo Device 380b
Kernel driver in use: i915
00:03.0 Audio device: Intel Corporation Xeon E3-1200 v3/4th Gen Core Processor HD Audio Controller (rev 06)
Subsystem: Lenovo Device 3978
Kernel driver in use: snd_hda_intel
00:14.0 USB controller: Intel Corporation 8 Series/C220 Series Chipset Family USB xHCI (rev 05)
Subsystem: Lenovo Device 3978
Kernel driver in use: xhci_hcd
00:16.0 Communication controller: Intel Corporation 8 Series/C220 Series Chipset Family MEI Controller #1 (rev 04)
Subsystem: Lenovo Device 3978
Kernel driver in use: mei_me
00:1a.0 USB controller: Intel Corporation 8 Series/C220 Series Chipset Family USB EHCI #2 (rev 05)
Subsystem: Lenovo Device 3978
Kernel driver in use: ehci-pci
00:1b.0 Audio device: Intel Corporation 8 Series/C220 Series Chipset High Definition Audio Controller (rev 05)
Subsystem: Lenovo Device 3978
Kernel driver in use: snd_hda_intel
00:1c.0 PCI bridge: Intel Corporation 8 Series/C220 Series Chipset Family PCI Express Root Port #1 (rev d5)
Kernel driver in use: pcieport
00:1c.1 PCI bridge: Intel Corporation 8 Series/C220 Series Chipset Family PCI Express Root Port #2 (rev d5)
Kernel driver in use: pcieport
00:1c.2 PCI bridge: Intel Corporation 8 Series/C220 Series Chipset Family PCI Express Root Port #3 (rev d5)
Kernel driver in use: pcieport
00:1d.0 USB controller: Intel Corporation 8 Series/C220 Series Chipset Family USB EHCI #1 (rev 05)
Subsystem: Lenovo Device 3978
Kernel driver in use: ehci-pci
00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation HM86 Express LPC Controller (rev 05)
Subsystem: Lenovo Device 3978
Kernel driver in use: lpc_ich
00:1f.2 SATA controller: Intel Corporation 8 Series/C220 Series Chipset Family 6-port SATA Controller 1 [AHCI mode] (rev 05)
Subsystem: Lenovo Device 3978
Kernel driver in use: ahci
00:1f.3 SMBus: Intel Corporation 8 Series/C220 Series Chipset Family SMBus Controller (rev 05)
Subsystem: Lenovo Device 3978
01:00.0 Display controller: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Jet PRO [Radeon R5 M230] (rev ff)
Kernel driver in use: radeon
08:00.0 Network controller: Qualcomm Atheros AR9485 Wireless Network Adapter (rev 01)
Subsystem: Lenovo Device 3218
Kernel driver in use: ath9k
09:00.0 Ethernet controller: Qualcomm Atheros QCA8172 Fast Ethernet (rev 10)
Subsystem: Lenovo Device 3801
Kernel driver in use: alx

free -m

         total       used       free     shared    buffers     cached

Pamięć: 3869 2291 1577 199 66 916
-/+ buffers/cache: 1308 2560
Wymiana: 2859 0 2859


(kamilmag) #7

O właśnie na windowsie miałem błedy po sprawdzeni programem HD Tune
c5 - current pending sector
c7 - interface crc error count

przy jednym było warning, a przy drugim attention

Tylko, że z tymi błędami laptop działał ze 2 lata.


(marcin82) #8

Pokaż wynik polecenia:

sudo smartctl -a /dev/sda

Jeśli nie ma takiego polecenia zainstaluj pakiet smartmontools.

Pokaż też wynik:

dmesg | grep -iE 'error|warning|failed'

(kamilmag) #9

kamil@kamil-Lenovo-G510 ~ $ dmesg | grep -iE ‘error|warning|failed’
[ 0.010238] ACPI Warning: Unsupported module-level executable opcode 0x70 at table offset 0x2B9E (20140424/psloop-225)
[ 0.249916] acpi PNP0A08:00: OSC failed (AE_ERROR); disabling ASPM
[ 2.004077] pci 0000:00:1a.0: EHCI: BIOS handoff failed (BIOS bug?) 01010001
[ 3.605835] pci 0000:00:1d.0: EHCI: BIOS handoff failed (BIOS bug?) 01010001
[ 4.260119] ACPI Error: [AR02] Namespace lookup failure, AE_NOT_FOUND (20140424/psargs-359)
[ 4.260124] ACPI Error: Method parse/execution failed [_SB
.PCI0.PEG0._PRT] (Node ffff88015a85d960), AE_NOT_FOUND (20140424/psparse-536)
[ 16.203615] EXT4-fs (sda1): re-mounted. Opts: errors=remount-ro
[ 300.139635] mce: [Hardware Error]: Machine check events logged

kamil@kamil-Lenovo-G510 ~ $ sudo smartctl -a /dev/sda
smartctl 6.2 2013-07-26 r3841 [x86_64-linux-3.16.0-38-generic] (local build)
Copyright © 2002-13, Bruce Allen, Christian Franke, www.smartmontools.org

=== START OF INFORMATION SECTION ===
Device Model: WDC WD10JPCX-24UE4T0
Serial Number: WD-WX41E34NV296
LU WWN Device Id: 5 0014ee 6af4e12a6
Firmware Version: 01.01A01
User Capacity: 1,000,204,886,016 bytes [1,00 TB]
Sector Sizes: 512 bytes logical, 4096 bytes physical
Rotation Rate: 5400 rpm
Device is: Not in smartctl database [for details use: -P showall]
ATA Version is: ACS-2 (minor revision not indicated)
SATA Version is: SATA 3.0, 6.0 Gb/s (current: 6.0 Gb/s)
Local Time is: Fri Aug 10 19:04:35 2018 CEST
SMART support is: Available - device has SMART capability.
SMART support is: Enabled

=== START OF READ SMART DATA SECTION ===
SMART overall-health self-assessment test result: PASSED

General SMART Values:
Offline data collection status: (0x00) Offline data collection activity
was never started.
Auto Offline Data Collection: Disabled.
Self-test execution status: ( 0) The previous self-test routine completed
without error or no self-test has ever
been run.
Total time to complete Offline
data collection: (18960) seconds.
Offline data collection
capabilities: (0x7b) SMART execute Offline immediate.
Auto Offline data collection on/off support.
Suspend Offline collection upon new
command.
Offline surface scan supported.
Self-test supported.
Conveyance Self-test supported.
Selective Self-test supported.
SMART capabilities: (0x0003) Saves SMART data before entering
power-saving mode.
Supports SMART auto save timer.
Error logging capability: (0x01) Error logging supported.
General Purpose Logging supported.
Short self-test routine
recommended polling time: ( 2) minutes.
Extended self-test routine
recommended polling time: ( 212) minutes.
Conveyance self-test routine
recommended polling time: ( 5) minutes.
SCT capabilities: (0x7035) SCT Status supported.
SCT Feature Control supported.
SCT Data Table supported.

SMART Attributes Data Structure revision number: 16
Vendor Specific SMART Attributes with Thresholds:
ID# ATTRIBUTE_NAME FLAG VALUE WORST THRESH TYPE UPDATED WHEN_FAILED RAW_VALUE
1 Raw_Read_Error_Rate 0x002f 200 200 051 Pre-fail Always - 9
3 Spin_Up_Time 0x0027 179 177 021 Pre-fail Always - 2008
4 Start_Stop_Count 0x0032 078 078 000 Old_age Always - 22194
5 Reallocated_Sector_Ct 0x0033 200 200 140 Pre-fail Always - 0
7 Seek_Error_Rate 0x002f 200 200 051 Pre-fail Always - 9
9 Power_On_Hours 0x0032 088 088 000 Old_age Always - 9476
10 Spin_Retry_Count 0x0032 100 100 000 Old_age Always - 0
11 Calibration_Retry_Count 0x0032 100 100 000 Old_age Always - 0
12 Power_Cycle_Count 0x0032 095 095 000 Old_age Always - 5465
192 Power-Off_Retract_Count 0x0032 200 200 000 Old_age Always - 121
193 Load_Cycle_Count 0x0032 175 175 000 Old_age Always - 76857
194 Temperature_Celsius 0x0022 098 089 000 Old_age Always - 49
196 Reallocated_Event_Count 0x0032 200 200 000 Old_age Always - 0
197 Current_Pending_Sector 0x0032 200 200 000 Old_age Always - 1
198 Offline_Uncorrectable 0x0030 100 253 000 Old_age Offline - 0
199 UDMA_CRC_Error_Count 0x0032 200 199 000 Old_age Always - 212
200 Multi_Zone_Error_Rate 0x0008 100 253 000 Old_age Offline - 0
240 Head_Flying_Hours 0x0032 088 088 000 Old_age Always - 9234

SMART Error Log Version: 1
No Errors Logged

SMART Self-test log structure revision number 1
No self-tests have been logged. [To run self-tests, use: smartctl -t]

SMART Selective self-test log data structure revision number 1
SPAN MIN_LBA MAX_LBA CURRENT_TEST_STATUS
1 0 0 Not_testing
2 0 0 Not_testing
3 0 0 Not_testing
4 0 0 Not_testing
5 0 0 Not_testing
Selective self-test flags (0x0):
After scanning selected spans, do NOT read-scan remainder of disk.
If Selective self-test is pending on power-up, resume after 0 minute delay.


(marcin82) #10

Jeden sektor czeka na relokowanie i są błędy w komunkacji dysku twardego z płytą główną. Ciężko powiedzieć czy to może powodować tylko czy aż takie problemy.

Pokaż jeszcze wynik:

sudo hddtemp /dev/sda

Możesz jeszcze pokazać wynik polcenia:

inxi -s

Jeśli nie ma to doinstaluj (o tej samej nazwie). Jeśli polecenie zakończy się błędem to zrestartuj komputer i jeszcze raz podaj (lm-sensors wymaga załadowania odpowiedniego modułu). Ale to nie musi być konieczne - sprawdź.


(kamilmag) #11

/dev/sda: WDC WD10JPCX-24UE4T0: 48°C

Sensors: System Temperatures: cpu: 54.0C mobo: N/A gpu: N/A
Fan Speeds (in rpm): cpu: N/A

Wczoraj miałem włączonego live Minta i wydaje mi się, że nie przywieszał się. Windows za to zaraz po starcie ciężko chodził.


(gom1) #12

Takie temperatury to nic wielkiego (CPU w moim lapku ma zazwyczaj ok. 60 stopni). Zwłaszcza w dzisiejszych upałach.


(marcin82) #13

Jakie masz tam środowisko graficzne? Może to te sławne wycieki pamięci dają o sobie znać po czasie?

Ewentualne błędy sterownika grafiki można znaleźć w /var/log/Xorg.0.log
Pokaż taki wynik:

grep -E '\(WW\)|\(EE\)' /var/log/Xorg.0.log

(gom1) #14

Wg mnie nie tędy droga, skoro na “okienkach” również muliło.

Na moje oko dysk do wymiany.


(marcin82) #15

No właśnie tak też może być. Dysk w takim stanie może działać długo dobrze, a spowolnienie albo “freeze” nastąpi w niajmniej oczekiwanym momencie niczym Święta Hiszpańska Inkwizycja … na 2^1024 babka wróżyła :stuck_out_tongue_winking_eye:


(kamilmag) #16

kamil@kamil-Lenovo-G510 ~ $ grep -E ‘(WW)|(EE)’ /var/log/Xorg.0.log
(WW) warning, (EE) error, (NI) not implemented, (??) unknown.
[ 22.217] (WW) The directory “/usr/share/fonts/X11/cyrillic” does not exist.
[ 22.217] (WW) The directory “/usr/share/fonts/X11/100dpi/” does not exist.
[ 22.217] (WW) The directory “/usr/share/fonts/X11/75dpi/” does not exist.
[ 22.217] (WW) The directory “/usr/share/fonts/X11/100dpi” does not exist.
[ 22.217] (WW) The directory “/usr/share/fonts/X11/75dpi” does not exist.
[ 22.340] (WW) Warning, couldn’t open module fglrx
[ 22.340] (EE) Failed to load module “fglrx” (module does not exist, 0)
[ 22.363] (WW) Warning, couldn’t open module fglrx
[ 22.363] (EE) Failed to load module “fglrx” (module does not exist, 0)
[ 22.380] (WW) Falling back to old probe method for modesetting
[ 22.380] (WW) Falling back to old probe method for fbdev
[ 22.380] (WW) Falling back to old probe method for vesa
[ 23.304] (EE) RADEON(G0): [XvMC] Failed to initialize extension.

Środowisko graficzne mam standardowe jakie jest w Mincie, nie wiem jakie bo teraz chciałem wejść w ustawienia i mi się “menu start” zawiesiło na minute. i za każdym wejściem jakt taki zawias, a karty przeglądarki normlanie działają.
z
Oglądajac video na youtube przycina sie obraz, a dzwiek leci dalej.


(marcin82) #17

Da się tam jakieś nowsze jądro zainstalować? Sprawdź sam - nie chce mi się szukać i grzebać. Może kolega @gom1 będzie prędzej coś wiedział.

EDYCJA:
W ogóle … czy system jest w pełni zaktualizowany?

sudo apt-get update && apt-get dist-upgrade

(gom1) #18

Mint z tak starym jądrem ociera się o wersję 17. Albo nawet 16.


(marcin82) #19

To wygląda na bug, który był zgłaszany, itd. Trzba sprawdzić z nowszym jądrem i nie kombinować z żadnymi fglrx i tym podobnymi, zwłaszcza instalowanymi “z łapy”.


(kamilmag) #20

Mint, który mam zainstalowany był pobrany w lutym tego roku.
Ale wydaje mi się, że problem jest ze sprzętem, a nie systemem skoro pojawia się na dwóch innych systemach.

E: Nie udało się otworzyć pliku blokady /var/lib/dpkg/lock - open (13: Brak dostępu)
E: Nie udało się zablokować katalogu administracyjnego (/var/lib/dpkg/), czy użyto uprawnień administratora?

To pojawiło się na końcu wyniku po użyciu tej komendy do aktualizacji.
Trochę pozycji jest ze statusem ‘stary’