Komputer pod SLI 1080Ti

Hej,

Jaki CPU i płytę polecacie i dlaczego pod 2 x 1080Ti w SLI ?

GPU zakupione z myślą o kopaniu krypto walut, komputer do pracy przy wirtualizacji maszyn wirtualnych oraz czasem do gier.

Brak limitu cenowego ale nie chciałbym płacić 10k za CPU

Do krypto nie łączy się GPU w SLI/CrossFire. Wirtualizacja do głównie CPU, a nie GPU. Gry wymagają innego CPU niż krypto. CPU w zależności od tego do jakiego celu ma być wirtualizacja oraz ile maszyn chcesz stawiać i co one mają robić.

O ile gamin i wirtualizację da się sensownie połączyć o tyle z miningiem nie da się połączyć żadnego ponieważ do Miningu nie potrzebujesz CPU, a GPU, natomiast do wirtualizacji nie potrzebujesz GPU lecz CPU. W grach będziesz musiał użyć SLI, a mininigu nie.

Ja nic takiego nie napisalem zeby SLI sie laczylo do kopania.

GPU w SLI jest problemem ze wzgledu na ilosc linii PCI-E.

Nie nie z tego powodu, a z tego powodu, że SLI sprawia, że karty dzielą się obliczeniami i muszą się synchronizować co powoduje niewielki wzrost mocy, a w przypadku kopania lepiej mieć 2 osobne karty bo masz (wartości poglądowe) dostępne do 100% mocy pierwszej i 80% mocy drugiej, a w przypadku SLI byłoby to łącznie około do 150% mocy obu kart.

I sam napisałeś CPU i płyta pod SLI:

Jak chodzi o CPU to weź sobie i7-8800K, nada się do wirtualizacji i do gier. Jeśli chodzi o płytę to zależy co planujesz potem z zestawem robić i czy w ogóle planujesz jakąś rozbudowę. Do miningu będzie inna płyta główna i do zwykłych zastosowań też inna.

czytanie ze zrozumieniem, ja nie pytam sie jak kopac co kopac, a polecajac mi 8800k widze ze nie wiesz o co chodzi, takze dzieki

Nie mam szklanej kuli i nie wiem co chcesz wirtualizować. Na podstawie tego co napisałeś możesz nawet wziąć sobie Celerona też na nim odpalisz VMke i uruchomisz grę. Saper wzywa …

Zdecyduj się czy chcesz na tym kopać, czy pracować przy wirtualizacji, bo dwóch tych rzeczy na raz nie zrobisz.

Ponadto SLI ze względu na coraz gorsze wsparcie gier i sterowników się już nie opłaca. Potrzebujesz również platformy z większą liczbą linii PCI-EX, czyli w grę wchodzi I9 7900x albo AMD TR 1900X lub wyższy.

1 polubienie

Jakos do tej pory to robie, wiec nie wiem czemu mi mowisz ze nie zrobie, gpu uzyte do kopania a pracuje na sprzecie.

O linii pci-e wspomnialem po rekomendacji mi 8800k - w tym wypadku od razu widac ze polecajacy sie nie zna, z tego co widzę ludzie też rekomendują np i7-7820X, dlatego szukam jakichis argumentacji dlaczego taki a nie inny

Robić możesz, ale ryzykujesz stabilnością w czasie kopania. Nie mówiąc o poborze mocy. Ale Twoja sprawa.

8700K ma tylko 16 linii, więc będzie 8 x 8 w SLI. 7820x ma 28 linii, czyli również niewystarczająco na pełne 16x16.
Potrzebujesz jak wspomniałem minimum I9 7900x.

Procesor ok. 3900 zł
Płyta ok 1400 zł.

Do tego SLI skaluje się różnie, a poprawy w przyszłości nie będzie.

Moim zdaniem daj sobie spokój z SLI.

Karty graficzne już masz czy dopiero zamierzasz kupić?

Kopie mi sie bardzo dobrze, sama praca nie ma wplywu na kopanie, do wirtualizacji uzywam iGPU ktore spokojnie wystarcza. Nic nie ryzykuje zadna stabilnoscia a pobor mocy jest wiekszy bo cpu i ram ciagnie co jest oczywiste.

Czyli reasumujac musze miec cpu obslugujacy 32 linie pci-e zeby w 100% móc obsluzyc moc kart ?

Czy potrafisz powiedziec jak duze beda skutki - jaka roznica w obslugiwaniu przez 28 linii nie 32 ?

Żeby SLI mogło działać z pełną prędkością x16 dla obu kart.

Taka różnica, że karty będą działać dalej z prędkością x8. Dla 1080 Ti w SLI oznacza to utratę wydajności na poziomie 10-30 %
Czyli de facto nic nie zyskasz w grach wybierając 7820x zamiast 8700k. Ten drugi jest wydajniejszy w grach.

mam już zamówione, te karty i tak kupie bo profit z kopania na nich jest świetny, sęk w tym że chciałem skorzystać też z SLI skoro już takie mocne karty mam.

Jaka płytę bys polecał do tego cpu ?

Do 8700K?

ASRock Z370 Taichi

Bardzo dobra płyta pod względem sekcji zasilania (możliwości OC) i wyposażenia.

do I9 7900x

Asrock X299 Taichi XE

Koniecznie model z dopiskiem ‘XE’ (poprawiona sekcja zasilania, chłodzenie VRM oraz drugie złącze zasilania CPU 8 pin).

plyta ma na prawdę fajną cenę w całości zamknałbym się w 4500zł

No nie sądzę.

Płyta - 1300 zł
Procesor - 3900 zł.

Nie podałeś też czy masz pozostałe podzespoły (RAM, dysk, zasilacz, chłodzenie)
W przypadku chłodzenia musi być to coś naprawdę wydajnego (Noctua NH-D15 lub dobre AIO minimum 280 mm), ponieważ I9 7900 x jest dość gorący pod obciążeniem. Nie mówiąc o podkręcaniu.

ale ja sadze, sprawdzilem w sklepie, nie mieszkam w polsce wiec mam inne ceny - sporo tansze

ja o samym cpu i plycie pisze

A co powiesz na AMD Ryzen 7 1900X ? tez ma 32 linie PCI-E i jest o 3/4 tańszy :slight_smile:

Nie ma takiego procesora Ryzen 7 1900x, jest Ryzen 7 1800x i on też ma 16 linii.