Otóż mój problem polega na tym, iż komputer w ogóle nie chce się włączyć, ani w trybie awaryjnym, ani w zwykłym, po zaskoczeniu boot screen’a od razu przełącza się na blue screen’a. Takie rzeczy wcześniej działy się bardzo rzadko i nie przy starcie systemu. Dodam jeszcze, że skończyła mi się 30 dniowa licencja na kasperskiego, więc zainstalowałem avasta, po instalacji wyskoczyło okienko o ponownym uruchomieniu systemu, w zasadzie, komputer już się nie uruchomił…
Treść blue screen’a:
System windows xp sp2, resztę podam jeśli będzie potrzebna, gdyż nie mam dostępu do systemu. Bardzo proszę o pomoc.
Błąd oznaczający problem ze sterownikiem ntfs.sys , obsługującym system plików NTFS. Prawdopodobną przyczyną wystąpienia tego błędu jest uszkodzenie kontrolera IDE lub nawet samego dysku twardego (bad sectors), czasem jest to spowodowane uszkodzeniem lub zerwaniem kabla sygnałowego w tasmie łączącej dysk z płytą główną. Istnieje podobny błąd dla partycji FAT o numerze 0x00000023
Rozwiązanie : Jeśli uda się uruchomić system Windows ponownie należy zbadać strukturę logiczną dysku za pomocą polecenia chkdsk c: /f /r. Jeśli system Windows nie uruchamia się warto zanieść dysk do kolegi i tam sprawdzić jego przydatność.
Dzięki za informację, sprawdzę to. Kumple z innego tematu stwierdzili, że może być to wina tego, iż nie odinstalowałem Kasperskiego zanim zainstalowałem Avasta i że powinienem zainstalować inny system odinstalowując Avasta. Pytanie moje brzmi, czy opłaca mi się instalować system na innej partycji, czy to nie zburzy struktury folderów jaka była na tamtym dysku i przede wszystkim czy to może być/jest powodem tego blue screena?
Spróbuj odpalić Linuxa, usunąć ręcznie jak to nie działa partycja poszła… możesz jeszcze sprawdzić uruchamiając płytę instalacyjną i przy formatowaniu dysków zobaczyć, czy partycja jest czy jest opisana jako Nieznana… tak miałem po wyłączeniu zasilacza przy pracy dysku… nie bawiłem się i sformatowałem… innymi słowy, jeżeli dysku nie będzie widać na Linuxie nic innego nie jest możliwe, tylko sformatowanie
Co do opcji z Kasperskym i Avastem nie zgadzam się ( chodzi mi o konflikt dwóch programów zabezpieczających , który może mieć wpływ na zainstalowany system ) co do instalacji systemu na drugiej partycji …opcja nie jest głupia i warta przemyślenia… jeżeli ci się to uda ( sam nie wiem ,bo nigdy czegoś podobnego nie robiłem ) to po poprawnej instalacji i przyjęciu systemu przez kompa możesz sformatować partycje na której wystąpił problem…
Oczywiście jest to tylko moja sugestia - zrobisz jak uważasz , może ktoś doradzi Ci coś innego co pomoże rozwiązać Ci ten problem.
Próbowałem najłatwiejszej opcji, czyli naprawa systemu. zrobiłem wszystko jak należy w konsoli odzyskiwania, czyli wyłączałem wszystkie procesy dotyczące antywirusów, w końcu został tylko jeden proces, którego wyłączyć nie mogłem “avast! Antivisus”, więc zostawiłem tak jak był (automatyczny) po ponownym uruchomieniu znów pokazał się blue screen :? Teraz pobieram xp wersję portable, miejmy nadzieję, że zadziała. Generalnie opcji sformatowania nie biorę jeszcze pod uwagę.
– Dodane 03.04.2010 (So) 18:30 –
Dyski są widoczne. Ale co się okazało po naprawieniu systemu (literka [R]) już w procesie instalacji , gdzie wcześniej próbowałem w pierwszym oknie, system ruszył, a raczej przeskoczył boot screen, teraz avast skanuje system, zobaczymy co stanie się po skanowaniu…