Komputer się zawiesił podczas gry i słuchania muzyki

Witam, podczas grania oraz słuchania muzyki komputer się zawiesił to znaczy obraz się zatrzymał i nie dało się nic zrobić. Gra nie jest zbyt wymagająca Torchlight II. Przycisk reset również nie pomógł, dopiero po przytrzymaniu przycisku włączania komputer się wyłączył i uruchomiłem go ponownie. Proszę o pomoc nie jest to już pierwsza sytuacja.

Wstępnie zrzut ekranu z BSV

Plik DMP ostatni:
dmp123.txt (1,9 KB)

W miarę możliwości, podaj także następujące dane:

• Czy w ostatnim czasie dokonywana była zmiana konfiguracji sprzętowej komputera (np. wymiana zasilacza)? Od 10lat żadnych zmian.

• Czy niebieskie ekrany z błędami pojawiają się zawsze w określonych okolicznościach, np. podczas grania? Ciężko określić, raczej tak

• Kiedy orientacyjnie rozpoczęły pojawiać się problemy? W ostatnim czasie częściej

• Czy w ostatnim czasie, tj. mniej więcej w momencie kiedy rozpoczęły się problemy, były instalowane aktualizacje oprogramowania i / lub nowe oprogramowanie? System aktualizowany

• Pobierz oraz zainstaluj HD Tune , uruchom, przejdź na zakładkę Health i wykonaj zrzut ekranu / dołącz go do swojej wiadomości

• Pobierz oraz zainstaluj HD Tune , uruchom, przejdź na zakładkę Error Scan, kliknij Start, poczekaj aż program zakończy skanowanie i wykonaj zrzut ekranu / dołącz go do swojej wiadomości
    error

• Czy w trybie awaryjnym wszystko jest w porządku? Aby uruchomić system w trybie awaryjnym, uruchom komputer i naciskaj na klawiaturze F5 i / lub F8 do czasu ujrzenia następującego ekranu, a następnie - korzystając ze strzałek “góra”, "dół’ na klawiaturze, wybierz z listy “Tryb awaryjny” i naciśnij Enter

• Pobierz Memtest86 , rozpakuj aby uzyskać plik ISO, nagraj plik ISO jako obraz na płytę (np. używając Active ISO Burner ), a następnie uruchom komputer z tej płyty i poczekaj aż Memtest sprawdzi pamięć. Najlepiej po zakończeniu skanowania wykonaj zdjęcie i przedstaw na forum.

• Pobierz i uruchom HWiNFO , kliknij na “Sensors” i przedstaw zrzut ekranu na forum

• Jeżeli problem występuje na laptopie, podaj jaki jest to laptop, np. HP Compaq 6720s.
    Stacjonarny

• Czy zauważyłeś coś Twoim zdaniem istotnego, co może mieć znaczenie dla problemu, np. laptop jest gorący z lewej strony w momencie gdy jest wyświetlany bluescreen, albo na klawiaturę coś się wczoraj wylało?

• Jeżeli posiadasz zdjęcie pokazujące (zawierające) bluescreen - przedstaw je.

Im więcej danych, o których mowa powyżej dostarczysz, tym większe jest prawdopodobieństwo, że szybko i skutecznie uda się rozwiązać Twój problem.

Użyłem również komendy „mdsched” to w RAM nie wyszło nic.

Power Supply

Linpack

Zasilacz mam taki w tym sprzęcie.
zasil

Jakiś test na zasilacz mógłbym zrobić? W sensie napięcia?

Zrobiłem stress test OCCT

Nie podałeś modelu kompa, jaki Windows, ile RAMu ? Z logu dmp wynika, że to coś z kernelem Windowsa. Ja mam w laptopie procesor i5-5300U i 8 GB RAM, co na Windows 11 to jest mało i mi się zacinał na nim, Wróciłem do Linuxa ostatnio. Ja na Win11 miałem taki problem jakiś czas temu, że swapfile się wyłączył. Sprawdź swapfile

Modelu nie ma bo sam sobie bo składałem. Windows 10 i wczoraj wgrywała się łatka wrześniowa chyba. 16GB RAM CRUCIAL DDR4. I5 6600K podkręcony na stabilne 4.4GHz.
edit. Memtest odpali z pendriva czy tylko płyta?

Powinien odpalić z pendriva

to wystarcząca ilość RAM jak na Windows

Po 10 latach może już nie być stabilne. Ustaw na wartości domyślne.

W sensie że zasilacz nie utrzymuje napięcia? Bo to że pastę pasowałoby wymienić to wiem.

1. HD Tune - jakiego czorta pobierasz śmiecia z DP z 2008r. skoro teraz jest wersja 6.00, a stara nawet nie potrafi odczytać prawidłowo SSD.

2. Bug Check Code : 0x0000007f

• RAM – uszkodzona lub niestabilna pamięć operacyjna (najczęstsze źródło).
  • Procesor – rzadziej, ale zdarza się przy przegrzewaniu lub problemach z taktowaniem.
  • Zasilacz – niestabilne napięcia mogą powodować takie wyjątki.
  • Płyta główna – np. sekcja zasilania lub kontrolery.
  1. Brak reakcji na sprzętowy reset:
  • bardzo nie typowe, uszkodzenie wyjaranego podkręcaniem procesora, uszkodzony rezonator kwarcowy na płycie.

Zasilacz podejrzany ale nie łączy się to brakiem efektu na reset.

Cyrk z szukaniem możesz zacząć od podstawienia 100% zasilacza.

Jeszcze myślę rozłożyć kompa na części pierwsze i wyczyścić wszystko od zera, izopropanolem ścieżki zmienić pasty na procu i karcie

I ten systemowy test by nie wykrył problemu?

Tak to jest zastanawiające. Jeżeli problem się powtórzy, sprawdź czy przytrzymanie wyłącznika na obudowie przez 5-10 sekund wyłączy PC’ta. Jeżeli nie wyłączy to w pierwszej kolejności zasilacz, potem płyta.

W sensie, że sama płyta główna może wykazywać wczesne oznaki zużycia po 10 latach pracy (sam tak miałem - kilka kondensatorów spuchło - przyjrzyj się dokładnie kondensatorom wokół gniazda procesora). Niewykluczone, że również procesor jest już „zmęczony” zwłaszcza podkręcany.

Przycisk reset nie zdołał zadziałać, obraz był zawieszony. Przycisk power wyłączył komputer całkowicie.

Na płycie gł nie ma żadnych oznak zużycia w sensie podniesionych kondensatorów.

Innym objawem zużycia kondensatorów jest to, że czasem trzeba czekać kilka minut po podaniu napięcia zanim komputer zaskoczy - stare kondensatory muszą się trochę nagrzać.

Co do tego to nie mam takich objawów.

Przycisk RESET ma specyficzne działanie: Krótko i mało technicznie.
Po naciśnięciu RESET SW sygnał zostaje zwarty do masy (GND). Chipset/mostek południowy interpretuje to jako żądaną inicjalizację systemu od nowa. CPU, kontrolery magistral (PCIe, USB, SATA), RAM i inne układy dostają sygnał „reset” i zaczynają od adresu 0xFFFFFFF0 (wejście BIOS/UEFI).
Opisałem to tak aby każdy rozumiał.

Czego nie robi RESET:
Nie resetuje zasilacza, nie resetuje kart PCIe (np grafika, ona dostaje polecenie ale co zrobi zależy od jej logiki), nie rozładuje kondensatorów na płycie.

Kiedy RESET nie zadziała:
Zawieszenie kontrolera chipsetu, Problemy z zasilaczem, uszkodzony RAM lub procesor, który „wisi” w stanie, z którego nie reaguje na reset.

Uwagi:
RAM - czasem robiłem kilka testów tego samego ramu (umieranie z nudów), nie zawsze była powtarzalność czy pokazało błędy czy niby wszystko OK.

Kondensator-y mogą być zepsute ale nie musi to być widać, wtedy zaczyna się dramat z wylutowywaniem i mierzeniem. Po prostu jedne wysychają w środku i trup inne dostają gazów i wtedy widać bąbelek. Najgorsze to te które zaczynają cieknąć, bo zjadają ścieżki.

Zasilacz - 10 letni zasilacz… Ma też kondensatory i one dostają w tyłek więcej niż te na płycie. Dlatego zaczynałbym od zasilacza bo to podstawa szukania problemu.

Procesor - mimo, że dawniej były lepszej jakości ale w przypadku podkręcania następuje degradacja, może być podejrzany. 3-4 takie w życiu spotkałem i bez znaczenia czy Intel czy AMD. Ujmę to zjawisko na przykładzie diody LED, jeśli działa na nominalnym prądzie to działa 30-40 lat (prawo ohma). Jak w dzisiejszych czasach producenci aby mieć więcej światła podbijają prąd to tak jak żarówki LED, 2-3 latka i trup.

Nie korzystano z bełkotu AI

Wersja 6.10 to HDTune PRO i jest płatna.
2.55 to wersja darmowa

A przeczytałeś: Supported Operating Systems ? Są inne programy, nawet dedykowane dla Cruciala.

Skoro pytasz to nie możesz nic oprócz pomiarów napięć miernikiem ale to nie pokaże czy faktycznie coś się dzieje pod długim obciążeniu bo pomiary robi się na odłączonym od płyty.

Zrób wszystkie 4.
Power Supply Test - może zabić zasilacz, ostrzegam.

nie odpala się PST, naciskam ON i od razu przeskakuje na OFF

wrzucam ssy z OCCT https://drive.google.com/file/d/170trdk_Oa-rI2x_rSf5NkCCLc-Y1j3ne/view?usp=drive_link