Komputer włącza się ale ciagle jest czarny ekran - pomocy! :(


(Pttpolska) #1

Witam,

 

Mam problem z komputerem otóż włączam go normalnie ale monitor nic nie wyświetla, jest po prostu czarny, żadnych oznak.

 

Kilka rzeczy jakie zauważyłem:

  1. Nie świeci się ta czerwona lampka przy komputerze.

  2. Brak charakterystycznego piknięcia. ( MIałem podobnie na innym kompie, jesli nie piklo na poczatku to tez mialem czarny monitor ale gdy zresetowałem kompa jeszcze raz to normalnie pikło i się włączył )

  3. Chłodzenie działa.

  4. Kondensatory na płycie nie są wybite, wiec to chyba nie wina płyty.

  5. Grafiki nie sprawdzałem ale myślę, że jest ok bo wcześniej komputer normalnie włączył się tylko zatrzymywał się na ekranie z paskiem ładującym ; WINDOWS ' ale gdy sie zresetowało to potem juz sie włączył lecz teraz nic.

  6. Wyjąłem pamięć ram i też nic to nie dało.

Czytałem troszke w internecie, ze moze byc to wina kości pamięci RAM. Zresetowałem też bios przez wyjecie baterii ale nic to nie dało.

 

Proszę o pomoc. Pozdrawiam


(Kogigogi) #2

Uruchom kompa w trybie awaryjnym jak da rade io napisz co i jak


(Piesek64) #3

Skoro nawet biossplash mu się nie wyświetla, to jak to uczyni?

 

Miałem ostatnio podobny problem i musiałem przykręcić lepiej kartę graficzną. Jednak, skoro nie słyszysz niczego, mógł się też uwalić bios.


(Pttpolska) #4

nic kompletnie właśnie nie pika od biosu, za chwile wyjmę karte graficzną i ją przeczyszczę razem z gniazdem i zobacze czy coś pomoże. 

Bo z tego co czytałem to jeśli poodłączam urządzenia peryferyjne razem z ramem i graficzna i powinien odpalic i dać jakiś sygnal z biosu a jak nie to bedzie wina plyty glownej


(XMan) #5

 

A bateria nie wyczerpana, może trzeba kupić nową ?


(Aml Lin) #6
  1. Podaj w miarę dokładnie model płyty głównej, bo to na razie wróżenie z fusów po kawie rozpuszczalnej.

  2. Odłączasz zasilanie sieciowe pomiędzy kolejnymi próbami?


(Dexey) #7

Witam, napisz jaka plyta głowna, wylacz caly sprzet od zasilania, potem odlacz wszystkie dyski, napedy zostaw tylko plyte glowna procesor i ram podlaczona do zasilacza - jesli grafike masz zintegrowana z plyta to ta pod slot agp/pciex. odlacz amonit podlacz pod ta zisntegrowan. Podaj konfiguracje sprzetowa to moze cos zaradzimy.


(Pttpolska) #8

Baterie włożyłem drugą na pewno dobrą i też nic. A po za tym to przecież bateria nie ma nic wspólnego skoro wcześniej zawieszał się jedynie na ekranie z napisem ładującym ’ windows ’

 

 

  1. Gigabyte GA-K8NS

  2. W jakim sensie? Można troszeczke jaśniej? 


(Dexey) #9

dobra wyjmij bateria na  przynajmniej 3 do 5 minut i potem lwoz z powortem i uruchom sprzet tak jak opislaem sam procek ram i plyta pod zasilaczem no i grafika. Przydalaby sie druga grafika zeby sprawdzic ty ta nie jest walnieta. :frowning:


(Pttpolska) #10

Karta Graficzna: GIGABYTE GV-R96P123DE

kable sa okej bo monitor dziala na drugim komputerze a niestety karty nie moge sprawdzic bo w tym drugim kompie mam karte na PCI-E


(Aml Lin) #11

“2. W jakim sensie? Można troszeczke jaśniej?” Odłączasz kabel sieciowy albo wyłączasz wyłącznikiem w zasilaczu, jeśli taki jest?


(Pttpolska) #12

Aha no tak, odłączam zasilanie tym przyciskiem z tyłu zasialacza


(Aml Lin) #13

Specjalnie oddzielnie

 

Płyty Gigabyte GA-K8NS znalazłem dwie:

http://www.gigabyte.pl/products/mb/specs/ga-k8ns_1x.html

http://www.gigabyte.pl/products/mb/specs/ga-k8ns_2x.html

 

Oszczędzisz mi przeglądania dwóch instrukcji, jeśli wskażesz która to.


(Pttpolska) #14

To jest ta http://www.gigabyte.pl/products/mb/specs/ga-k8ns_2x.html


(Dexey) #15

jaki masz tam w ogole zasilacz - marka / model ilosc watt ???


(Pttpolska) #16

Zasilacz: Colorsit 350 W ATX12V P4


(Dexey) #17

Pzryjacielu taki zasilacz to mozesz wstawic do plyty glownej gdzie grafika jest zintegrowana …


(Pttpolska) #18

wiem ale to niestety nie ja to robiłem ;3


(Dexey) #19

Po drugie czy wykonales wszystkie czynnnosci jesli chodzi o uruchomienie samej plyty bnez dysskow i innych dodatkow ??? lacznie z wymiana baterii ???

Jesli masz dostep do drugiego kompa zmien zasilacz.


(Pttpolska) #20

Tak wykonałem te uruchomienie bez podzespołów i wyjałem baterie .