Ok a co da niższy proces?
Jeżeli da dużo i będą w tej samej cenie to kupuje.
Zastanowilem się i wezmę rx 580 bo więcej pamięci a wydajność oraz cena taka sama.
Powinien w teorii dać niższe TDP przy większej wydajności:) (Radeon akurat je więcej W, więc się wyrówna;p)
To dane nieoficjalne, ale np. taki 3300 6/12 dla Ciebie by dobrze pasował i powinien kosztować z 450 pln.
Przed chwilą oglądałem składanie komputera dla widza prze techlipton i w komentarzach naczytałem się że intel jest do gier a ryzen do wielozadaniowosci, obróbki zdjęć, wideo, streamowania. Co wy o tym myślicie??
I tak i nie.
Pojedynczy rdzeń AMD jest nieco słabszy od Intelowskiego.
W grach to może Intelowi pomóc.
Z drugiej strony za 700 zł dostaniesz i3-8100 z 4 rdzeniami i 4 wątkami, w tej cenie z AMD masz 6 rdzeni 12 wątków.
Co potencjalnie oznacza, że Intel się udławi. W tym teście facet odwalił kawał dobrej roboty, zobacz jakie są osiągi i 4 rdzeniach/4 wątkach - procesor blokuje kartę (np. BF bardzo lubi przynajmniej 8 wątków). Gdyby i3 miał 4 rdzenie 8 wątków, to można by o nim myśleć jako o konkurencji dla Ryzena 6/12. Niestety, 6/6 w tej generacji masz w i5 za 1100 lub w starszych i7 z 4/8- tez drogie. Ostatnio kolega na forum szarpnął sę na i7 sprzed 6lub 8 lat z 3xxx dał za nią prawie 400zł, nowego ryzena masz za niewiele więcej…… Normalnie by nie wstawił pewnie, ale miał cały zestaw na chodzie i tylko procek 2 rdzeniowy https://ithardware.pl/testyirecenzje/ile_rdzeni_potrzeba_do_grania_czyli_jak_gry_radza_sobie_z_nowoczesnymi_cpu-6805.html
Spoko a słyszałem jescze że jeżeli masz amd lepiej wybrać kartę graficzną Intela i na odwrót jak masz Intela to kartę graficzną amd. Czy to prawda??. Bo jeśli tak to lepiej mi wziąść gtx 1060
nvidi, intel swoich nie ma jeszcze
Było kidyś takie przekonanie, ale nie sądzę żeby w praktyce miało to duże znaczenie.
Ok czyli mam brać rx 580 i możliwie jak będzie nowy procesor to ryzen 5. A i jeszcze małe pytanie ryzen 5 2600 jest 64 bit?
Wszystkie procki od minimum 5 lat są 64 bitowe, pilnuj czy nowe nie wyjdą, a kartę… patrz na promocje, serio różncie kosmetyczne, więc niech zadecyduje cena;)
Tak z ciekawości spytam sie jescze a może zamiast kupować nowy komputer ulepsze obecny? Jak się nie opłaca to mówcie
Mój zestaw to :
Intel xeon e5430
Palit ge force 9600gt 512mb
Asus pk5/epu
2x patriot 2gb 800mhz
Seagate barracuda 320gb
Modecom feel III 500ATX
Nie da się;-) Ta platforma ma 10 lat. procka nie ma na tą płytę, pamięci 800 vs 3000 (pomijam ddr), dysk zjechany, karta zaraz padnie Znaczy teoretycznie mógłbyś dodać RAM i kartę, ale to ma taki sens jak strojenie 90letniej babci żeby 30 lat młodszego kawalera na dancingu poderwać
Ok w tej chwili dysk ma 6704 godziny i mam zamiar włożyć go do nowego kompa. Włożyć czy kupić nowy??. Rozmiar dysku to 320 GB
Jako magazyn, to bierz śmiało. Pod system nie plecam, kwestia wieku i ew. spadków wydajności, to jedno, a drugie to Sata300, będzie wolniejszy od obecnych twardzieli. Dlatego sugerowałem ze 240ssd za 150.
A jeżeli chodzi o płytę główną to pewnie będę korzystał z funkcji ‘StoreMi’. Może jest jakaś płyta o podobnych parametrach i rgb??. Zależy mi na obsłudze rgb obudowy i obsłudze wentylatorów.
Primo nie wiem czy byś nie potzrebował droższej na X cośtam chipsecie, secundo ta funkcja podbiera Ci RAM.
Masz tylko 8GB i zabierz z tego np. 2 GB na przyspieszanie SSD, a gry będą…jeszcze wolniejsze
Poszukaj, ogólnie potzrebujesz minimum B350/450 i 4 slotów ramu. NA lampkach choinkowych i dodatkowych wentylatorkach się nie znam, mam tylko APU w desktopie, to i nie chłodzę dodatkowo
Zawsze możesz też wziąć zwykłą płytę główną i zamontować pasek RGB ze zdalnym sterowaniem.
A jeżeli chodzi o płytę główną to pewnie będę korzystał z funkcji ‘StoreMi’. Może jest jakaś płyta o podobnych parametrach i rgb??. Zależy mi na obsłudze rgb obudowy i obsłudze wentylatorów.
Przy ograniczonym budżecie pierwsze na czym powinno ci zależeć to uzyskanie jak najlepszego stosunku ceny do wydajności. Światełka i lampki choinkowe można zawsze dokupić, a wolny dysk czy mała ilość pamięci będzie ci realnie przeszkadzała podczas korzystania z komputera.
To jak mam wziąść nowy dysk czy mogę zostawić swój stary?? Bo nierozumiem.
Najlepiej oba, nowy 240 GB SSD windows +2/3 gry. 320 GB HDD stary na smieci w stylu audiobooków, filmów starych gier, zdjęć babci.
Ok teraz już rozumiem ale zauważyłem że gtx 1080 jest w podobnej cenie jak rtx 2070 a przecież rtx ma raytracing i +/- 10 FPS więcej. Niewiecie jeszcze kiedy jest premiera rtx 2060?
RTX 2070 zaczyna mieć nawet niższe ceny nieraz… Co do porównania z 1080 to nie do końca tak jest ze +10 FPS. Z tego co ja widzę po różnych testach to w relatywnie niskich FPS (czyli około 50) potrafi mieć niższy FPS od 1080, natomiast łatwiej kręci wysokie FPS (powyżej 80) i tutaj już jest różnica wyraźna na +.