Od dłuższego czasu mam problem z komputerem. W trakcie pracy wyraźnie zwalnia przy przeglądaniu Internetu i nawet pracy na plikach. Specyfika mojej pracy wymaga pracy w przeglądarce w wielu kartach i na wielu plikach pakietu biurowego. Po 2-3h komputer dostaje „zadyszki” do tego stopnia, że pomaga tylko reset. Tyle że ja muszę taki reset wykonywać nawet 3x w ciągu mojej pracy, czyli przez ok 8h pracy komputera. Ostatnio po tym jak komputer dostał „zadyszki” w ogóle nie mogłam uruchomić komputera, nawet po resecie. Poratowało mnie uruchomienie w trybie awaryjnym i jakoś odzyskałam dostęp do danych. Obawiam się, że coś z dyskiem twardym, że się sypie. Teraz po tej akcji z trybem awaryjnym boje się pracować na nim i teraz pracuje na zastępczym sprzęcie. Zresztą zauważyłam teraz że komputer bardzo powoli się włącza i chodzi bardzo ociężale nawet na samym początku pracy
To 7 letni PC stacjonarny, wolny od infekcji - skanowałam kilkoma programami. Właśnie przypuszczam, że jego główną „bolączką” są niewydolne parametry, jak na dzisiejsze czasy bo parametry sprzętu te same od lat, a przecież aplikacje, programy cały czas się aktualizują i potrzebują przestrzeni żeby funkcjonować. Więc chyba procesor i RAM już nie dają rady…
Parametry komputera: Intel Core i3, RAM 4 GB, Win 7 64-bit
Proszę o pomoc - może da radę oczyścić system ze śmieci czy jakoś przyśpieszyć jego funkcjonowanie. Będę wdzięczna za wszelką pomoc i rady.
Dam obowiązkowe raporty i może screeny z Menadżera zadań, tak pomocne do wglądu
RAPORTY:
FIRST http://www.wklejamy.pl/BNnQIfx5Es
Addition http://www.wklejamy.pl/DXQXkljISX
Shortcut http://www.wklejamy.pl/GqkVHhPJlC
Raporty są jako User ale to konto ma uprawnienia Admina. Wcześniej na komputerze były 3 konta, teraz jest tylko jedno z uprawnieniami administratora
Daje też do wglądu Wydajność z Menagera zadań
https://zapodaj.net/d53841fa95f11.jpg.html
Daje jeszcze do wglądu dane nt dysku twardego z HD Tune
Benchmark Zapodaj.Net - Darmowy hosting zdjęć i obrazków bez rejestracji! - 6dac60a40eac3.jpg
Info Zapodaj.Net - Darmowy hosting zdjęć i obrazków bez rejestracji! - ecd9a190638a1.jpg
Health Zapodaj.Net - Darmowy hosting zdjęć i obrazków bez rejestracji! - aee09ba61ce97.jpg
Error Scan Zapodaj.Net - Darmowy hosting zdjęć i obrazków bez rejestracji! - a4bebfe7713a9.jpg
Dziękuję
Na początek oczyścimy system z niepotrzebnych wpisów
Widać pozostałości po programach antywirusowych Bitdefender i GData
Masz podłączone jakieś urządzenie Canon? Też są pozostałości, ale nie wszystkie działające w systemie będę usuwał teraz.
Dopiero, gdy napiszesz, że żadnego Canona nie masz i nie używasz.
Potem ewentualnie można zająć się szukaniem problemów sprzętowych
- Pobierz ten plik i zapisz w katalogu z FRST, tzn. D:\Programy\FRST64
fixlist.txt (4,8 KB)
„Plik naprawczy został utworzony tylko dla Ciebie, nie należy go stosować na innym komputerze” - Uruchom FRST i kliknij Napraw, program wyłączy niepotrzebne procesy, zrobi Punkt Przywracania i zacznie pracę.
- Po restarcie wklej plik wynikowy.
- Pobierz ADWCleaner
- Uruchom z Uprawnieniami Administratora, uruchom skanowanie.
Jeśli znajdzie linie z Preinstalled to odznacz, resztę oczyść - Wklej plik wynikowy.
Pozdrawiam serdecznie
Juliusz
Być może coś da ewakuacja danych gdzie odczyt spada do 1,5 MiB/s.
Dodałam jeszcze w pierwszym moim poście z raportami teraz, do wglądu teraz analizy nt dysku twardego z programu HD Tune, wszystkie parametry
Kiedyś miałam antywirusy BitDefener i GData, były też inne Awast, Commodo. Niby wszystko odinstalowywałam ale wiadomo ślad zostaje. Teraz już prawie 2 lata mam Kaspersky i jestem zadowolona
Canon miałam kiedyś i drukarkę i instalki do aparatu - teraz już ich nie używam, oczywiście wszystko odnistalowałam Teraz mam drukarkę Brother i jej komponenty, używam na bieżąco
Także można czyścić wszystko co zbędne
Daje Fixlog po naprawie z FRST
FixLog Untitled - Wklejamy.pl
Od razu po restarcie komputer szybko się uruchomił, więc jest nadzieja
Przeskanowałam komputer ADWCleaner
Znalazło jakieś pliki Preinstalled - odznaczyłam, nie brałam do kwarantanny
Raport Untitled - Wklejamy.pl
Dam też wgląd na pulpit z ADWCleaner - znalazło jakieś 8 elementów - pewnie jest w raportach też
Zapodaj.Net - Darmowy hosting zdjęć i obrazków bez rejestracji! - e6c8577eb79eb.jpg
Z komputera zezwalam wyczyścić wszelkie śmieci i wszystko co zbędne
Martwi mnie tylko kondycja dysku twardego - bo też przy każdym wyłączaniu komputera pojawia się komunikat że musi wymusić zamknięcie pewnych procesów - zapomniałam o tym wspomnieć wcześniej
Tak czy inaczej potrzebne jest porządne przeglądnięcie mego komputera i usunięcie z niego zbędnych rzeczy - na co wyrażam pełną zgodę
Ważna informacja dla Forumowiczów, którzy chcieli by mi pomóc z komputerem
Dostałam info na priv od dwu osób z chęcią pomocy z optymalizacją komputera i radami.
Proszę o udzielanie wszelkich sugestii i rad publicznie tutaj w wątku - nie ma się naprawde czego bać
Zresztą dla mnie priorytetem jest pomoc osób na forum w randze Ekspert i to na nich liczę najbardziej - już nie raz poratowaliście mi komputer w ciągu tych kilku lat, za co jestem wdzięczna Mam do Was Ekspertów pełne zaufanie!
Osoby które piszą mi na priv - nie znam Waszych kompetencji i nie mam jak tego zweryfikować, mimo wszystko jednak dziękuję za dobre chęci
Tutaj nie ma takich.
Jak to nie ma… Są np @iJuliusz wyświetla mi się jako EKSPERT
Zresztą w dziale Bezpieczeństwo warto korzystać z pomocy sprawdzonych osób zweryfikowanych przez Administracje - jest o tym w informacjach ogólnych u góry na początku działu
Chciałam swym postem jedynie zwrócić uwagę żeby osoby nie pisały na priv tylko publicznie na forum, przecież nie ma się czego bać
Dziękuję z raporty i szczegółowe informacje
Zrób teraz nowe skanowanie FRST, wstaw logi, usunę pozostałości po Canon
i przyjrzę się innym informacjom sprzętowym w logach
Jak nikt nie chce ocenić SMART (health) to może CrystalDisk info ma aktualniejszą bazę (Darmowy HD tune to 14 letni program) jaki parametr już nie jest OK a na poziomie ostrzeżenia/zagrożenia.
Jak to nie ma… Są np @iJuliusz wyświetla mi się jako EKSPERT
Przepraszam bardzo te osoby z działu bezpieczeństwa, nie Was miałem na myśli.
@Orianka
Od siebie mogę dodać, że w przeglądarce posiadasz wiele rozszerzeń blokujących reklamy. Wystarczy zastosować tylko jedno - uBlock Origin (Chrome, Firefox). Usuń: Bloker reklam AdGuard, AdBlock — najlepszy bloker reklam, Adblock Plus - darmowy adblocker.
Możesz także zastosować się do mojego poradnika → https://soo.bearblog.dev/chrome/
Uwzględniłem w nim dodatkowe filtry do uBlock Origin.
Za CCleanera proponuję zastosować otwartoźródłowy zamiennik, do prostego oczyszczania systemu ze zbędnych plików → BleachBit. Moduł czyszczenia rejestru i aktualizacji sterowników w CCleanerze może zdestabilizować pracę systemu.
Wtyczka Unity Web Player nie jest już wspierana, więc możesz ją odinstalować.
Microsoft Silverlight również niewspierany.
Czy potrzebujesz używać Javy?
Zrób teraz nowe skanowanie FRST, wstaw logi, usunę pozostałości po Canon
i przyjrzę się innym informacjom sprzętowym w logach
Zrobiłam nowe skanowanie i oto raporty
FRST Untitled - Wklejamy.pl
Addition Untitled - Wklejamy.pl
Shortcut Untitled - Wklejamy.pl
Tak jak wspominałam, można usunąć wszystko co zbędne - nawet jakieś komponenty programów Lenovo czy co tam jeszcze się znajdzie
to może CrystalDisk info ma aktualniejszą bazę
Chętnie sprawdzę ten program
uBlock Origin (Chrome, Firefox). Usuń: Bloker reklam AdGuard, AdBlock — najlepszy bloker reklam, Adblock Plus - darmowy adblocker.
Korzystam z tych wtyczek bo świetnie blokują mi wszystko co zbędne podczas korzystania z Internetu. Jeżeli ten Origin jest równie dobry jak te co mam to chętnie wypróbuje
Za CCleanera proponuję zastosować otwartoźródłowy zamiennik, do prostego oczyszczania systemu ze zbędnych plików → BleachBit.
Z CCleaner korzystam odkąd pamiętam, usuwa mi sporo nawet 0,5 GB dziennie, nie spodziewałam się że może mieć zły wpływ na system. Też zapoznam się z polecanym programem
Jave mam tak na wszelki wypadek, nigdy nie wiem kiedy może się przydać, a niektóre programy dalej działają z Java
Widzę że sporo programów teraz nowych wyszło, dużo lepszych niż te co mam obecnie na komputerze. Chętnie się z nimi zapoznam i być może zastosuje jeżeli warto. Dziękuję za cenne wskazówki
Używanie 5 może powodować dziwne błędy na stronach WWW i przeglądarkę zamulić.
Stąd trzeba używać 1, bo pewnie tryb odwrotnej dopuszonej listy nie jest aktywny w uBo lub AdGuard (dodatek AdGuard lepiej może ogarnąć reklamy WP np. na tym forum też).
Korzyści ABP (lista ABP Filters z projektu Anti-CV) mogą być od dawna w listach uBo i AdGuarda.
Chciałem właśnie umieścić nowy plik naprawczy i sprawdzić poprzednie logi FRST
Niestety
Nie mam możliwości podejrzeć ostatnich plików FRST
Możesz je dodać jako załącznik?
Wklejki nie działają - coś z serwerem.
Nie znam innych serwisów do wklejek, może polecicie jakiś, który działa?
Raporty w załącznikach
Addition.txt (29,9 KB)
FRST.txt (22,8 KB)
Shortcut.txt (38,7 KB)
Wklejka już nie ma błędów 5XX.