Monczkin
(Monczkin)
4 Sierpień 2007 10:37
Witam.
Siedzę właśnie na ubuntu (najnowsze) i mam problem związany z prawidłowym ustawieniem monitora Samsung SyncMaster 215tw. Rozdzielczość jaką mam aktualnie ustawioną to 1280x1024 - niestety wszystko jest rozciągnięte w poziomie. Zmiana rozdzielczości na inną nie przynosi skutku. Jest to panoram, poprawę przynosi zmiana na stosunku na 4:3, co mnie nie urządzą
wklejam zawartość pliku xorg.conf
# /etc/X11/xorg.conf (xorg X Window System server configuration file) # # This file was generated by dexconf, the Debian X Configuration tool, using # values from the debconf database. # # Edit this file with caution, and see the /etc/X11/xorg.conf manual page. # (Type “man /etc/X11/xorg.conf” at the shell prompt.) # # This file is automatically updated on xserver-xorg package upgrades *only* # if it has not been modified since the last upgrade of the xserver-xorg # package. # # If you have edited this file but would like it to be automatically updated # again, run the following command: # sudo dpkg-reconfigure -phigh xserver-xorg Section “Files” FontPath “/usr/share/X11/fonts/misc” FontPath “/usr/share/X11/fonts/cyrillic” FontPath “/usr/share/X11/fonts/100dpi/:unscaled” FontPath “/usr/share/X11/fonts/75dpi/:unscaled” FontPath “/usr/share/X11/fonts/Type1” FontPath “/usr/share/X11/fonts/100dpi” FontPath “/usr/share/X11/fonts/75dpi” FontPath “/usr/share/fonts/X11/misc” # path to defoma fonts FontPath “/var/lib/defoma/x-ttcidfont-conf.d/dirs/TrueType” EndSection Section “Module” Load “i2c” Load “bitmap” Load “ddc” Load “dri” Load “extmod” Load “freetype” Load “glx” Load “int10” Load “type1” Load “vbe” EndSection Section “InputDevice” Identifier “Generic Keyboard” Driver “kbd” Option “CoreKeyboard” Option “XkbRules” “xorg” Option “XkbModel” “pc105” Option “XkbLayout” “pl” Option “XkbOptions” “lv3:ralt_switch” EndSection Section “InputDevice” Identifier “Configured Mouse” Driver “mouse” Option “CorePointer” Option “Device” “/dev/input/mice” Option “Protocol” “ExplorerPS/2” Option “ZAxisMapping” “4 5” Option “Emulate3Buttons” “true” EndSection Section “InputDevice” Driver “wacom” Identifier “stylus” Option “Device” “/dev/wacom” # Change to # /dev/input/event # for USB Option “Type” “stylus” Option “ForceDevice” “ISDV4” # Tablet PC ONLY EndSection Section “InputDevice” Driver “wacom” Identifier “eraser” Option “Device” “/dev/wacom” # Change to # /dev/input/event # for USB Option “Type” “eraser” Option “ForceDevice” “ISDV4” # Tablet PC ONLY EndSection Section “InputDevice” Driver “wacom” Identifier “cursor” Option “Device” “/dev/wacom” # Change to # /dev/input/event # for USB Option “Type” “cursor” Option “ForceDevice” “ISDV4” # Tablet PC ONLY EndSection Section “Device” Identifier “ATI Technologies, Inc. RV280 [Radeon 9200]” Driver “ati” BusID “PCI:1:0:0” EndSection Section “Monitor” Identifier “MONXX 770” Option “DPMS” EndSection Section “Screen” Identifier “Default Screen” Device “ATI Technologies, Inc. RV280 [Radeon 9200]” Monitor “MONXX 770” DefaultDepth 24 SubSection “Display” Depth 1 Modes “1280x1024” “1024x768” “800x600” “640x480” EndSubSection SubSection “Display” Depth 4 Modes “1280x1024” “1024x768” “800x600” “640x480” EndSubSection SubSection “Display” Depth 8 Modes “1280x1024” “1024x768” “800x600” “640x480” EndSubSection SubSection “Display” Depth 15 Modes “1280x1024” “1024x768” “800x600” “640x480” EndSubSection SubSection “Display” Depth 16 Modes “1280x1024” “1024x768” “800x600” “640x480” EndSubSection SubSection “Display” Depth 24 Modes “1280x1024” “1024x768” “800x600” “640x480” EndSubSection EndSection Section “ServerLayout” Identifier “Default Layout” Screen “Default Screen” InputDevice “Generic Keyboard” InputDevice “Configured Mouse” InputDevice “stylus” “SendCoreEvents” InputDevice “cursor” “SendCoreEvents” InputDevice “eraser” “SendCoreEvents” EndSection Section “DRI” Mode 0666 EndSection
Jak widać, w pliku tym są wpisy z mojego poprzedniego monitora crt. Czy ktoś dysponuje wiedzą, jak to zmienić ??
Pobaw sie aticonfig . Niestety, w tym przypadku więcej nie pomogę bo zawsze tych kart unikałem.
EDIT
Jeszcze coś mi się przypomniało - spróbuj pobawić się xorgcfg .
system
(system)
4 Sierpień 2007 10:54
Monczkin:
Jest to panoram
i tu jest problem, osobiście nigdy nie miałem panoramy, ale spróbuj
w konsoli,
sudo dpkg-reconfigure xserver-xorg
i jednym z kroków jest konfiguracja zaawansowana monitora i wybór obsługiwanych rozdzielczości poszukaj tą która cię interesuje i ją zaznacz, ustaw jeszcze zakresy odświeżania poziomego i pionowego (info znajdziesz z tyłu monitora)
jak instalujesz sterowniki do ati ??
Złączono Posta : 04.08.2007 (Sob) 12:55
jest napisane w xorgu to ati 9200 :x
Monczkin
(Monczkin)
4 Sierpień 2007 11:11
Wiesz co, powiem szczerze, że nie pamiętam. Ubuntu mam postawione od dość dawna
Jeżeli je instalowałem, to robiłem to zgodnie z przewodnikiem po ubuntu
system
(system)
4 Sierpień 2007 11:16
to się kłóci z treścią 1 posta, gdzie napisałeś
Monczkin:
ubuntu (najnowsze)
które jest od niedawna wersja 7.05 chyba że wykonywałeś
sudo apt-get dist-upgrade
Monczkin
(Monczkin)
4 Sierpień 2007 11:26
Nic się nie kłóci.
Ubuntu miałem od wersji 6 albo i 5, i zostało ono zaktualizowane do najnowszej wersji poprzez upgrade.
Pisząc najnowsze, odnosiło sie do aktualnego stanu
Zresztą, to nie powinno mieć, chyba, znaczenia.
system
(system)
4 Sierpień 2007 11:34
właściwie nie ma, polecam zatem skrypt envy
http://www.albertomilone.com/nvidia_scripts1.html
+plus można spróbować to co napisałem oraz uruchomić aticonfig, jak radził kolega (nie wiem jak działa ten konfigurator gdyż od lat mam nvidię) - oczywiście na prawach admina, w przypadku nvidii można skorzystać z rozdzielczości przeznaczonych dla panoramy.
Monczkin
(Monczkin)
4 Sierpień 2007 12:25
Niestety, próba konfiguracji
Przyniosła komunikat przy starcie ubuntu
:lol:
Watras16
(Adrian Nawrocki)
4 Sierpień 2007 12:29
Jak to jest panoramiczny monitor to dopisz do xorga panoramiczną rozdzielcziść np. 1440x900. Może pomoże.
pozdrawiam
system
(system)
4 Sierpień 2007 12:38
:x wybrałeś sterownik video ATI ?? to spróbuj Vesa a potem zainstaluj sterowniki przez skrypt envy (ściągnie odpowiedni sterownik oraz go skompiluje)
link wyżej.
Monczkin
(Monczkin)
4 Sierpień 2007 12:43
Na początek to muszę rozwiązał ten problem
muszę poszukać komend
Monczkin , a zrobiłeś kopię pliku /etc/X11/xorg.conf ? Jeżeli tak, to po prostu skopiuj go w stare miejsce.
system
(system)
4 Sierpień 2007 12:47
już napisałem co masz uczynić…
i wybierz sterownik VESA, następnie w konsoli wpisz lub szybciej
sudo nano /etc/X11/xorg.conf
w linii :
wpisz VESA
możesz też przywrócić ostatni xorg.conf (przed zmianami dokonanymi przez dpkg) kopia jest w folderze /etc/X11/xorg.conf z datą polecenie
sudo mv albo cp.
sudo /etc/init.d/gdm restart
x sie uruchomią.
Monczkin
(Monczkin)
4 Sierpień 2007 12:48
areh obawiam się dałem tyłka w tym momencie :evil:
Oki, wydrukuję to sobie i zabieram się naprawy
Monczkin , jeżeli masz Windowsa to skopiuj to co wkleiłeś w pierwszym poście, zapisz jako xorg.conf , zapisz gdzieś, odpal Ubuntu, podmontuj partycję na której masz ten plik (o ile nie robisz tego automatycznie podczas startu systemu) i jako root skopiuj ten plik we właściwe miejsce i możesz już odpalić iksy.
system
(system)
4 Sierpień 2007 12:53
dpkg robi automatyczną kopię… w ogóle jak się modyfikuje w linuxie pliki to powstają jego kopie z automatu (starsze wersje).
Monczkin
(Monczkin)
4 Sierpień 2007 14:21
Niestety, jakiekolwiek działania, powodują odpalenie się ubuntu z białym ekranem. Niestety, próby naprawienia tego, według Waszych wskazówek nie przynoszą efektu :twisted: (zły jestem na system, nie na Was )
system
(system)
4 Sierpień 2007 14:23
masz uruchomiony serwer ssh ??
Złączono Posta : 04.08.2007 (Sob) 16:23
nawet przywrócenie xorga z 1 postu jak pisał wyżej kolega ??
Monczkin
(Monczkin)
4 Sierpień 2007 14:36
Turkissh jak piszę, jakiekolwiek wykorzystane sposoby, podane w tym temacie kończą się klęską.
Nie.
system
(system)
4 Sierpień 2007 14:44
nie chce mi się wierzyć że na VESA nie chce się odpalić… a czy masz dostęp do neta z trybu tekstowego ??