Konfiguracja monitora Samsung SyncMaster 215tw

Witam.

Siedzę właśnie na ubuntu (najnowsze) i mam problem związany z prawidłowym ustawieniem monitora Samsung SyncMaster 215tw. Rozdzielczość jaką mam aktualnie ustawioną to 1280x1024 - niestety wszystko jest rozciągnięte w poziomie. Zmiana rozdzielczości na inną nie przynosi skutku. Jest to panoram, poprawę przynosi zmiana na stosunku na 4:3, co mnie nie urządzą :slight_smile:

wklejam zawartość pliku xorg.conf

Jak widać, w pliku tym są wpisy z mojego poprzedniego monitora crt. Czy ktoś dysponuje wiedzą, jak to zmienić ??

Pobaw sie aticonfig. Niestety, w tym przypadku więcej nie pomogę bo zawsze tych kart unikałem.

EDIT

Jeszcze coś mi się przypomniało - spróbuj pobawić się xorgcfg.

i tu jest problem, osobiście nigdy nie miałem panoramy, ale spróbuj

w konsoli,

sudo dpkg-reconfigure xserver-xorg

i jednym z kroków jest konfiguracja zaawansowana monitora i wybór obsługiwanych rozdzielczości poszukaj tą która cię interesuje i ją zaznacz, ustaw jeszcze zakresy odświeżania poziomego i pionowego (info znajdziesz z tyłu monitora)

jak instalujesz sterowniki do ati ??

Złączono Posta : 04.08.2007 (Sob) 12:55

jest napisane w xorgu to ati 9200 :x

Wiesz co, powiem szczerze, że nie pamiętam. Ubuntu mam postawione od dość dawna :slight_smile:

Jeżeli je instalowałem, to robiłem to zgodnie z przewodnikiem po ubuntu

to się kłóci z treścią 1 posta, gdzie napisałeś

które jest od niedawna wersja 7.05 chyba że wykonywałeś

sudo apt-get dist-upgrade

Nic się nie kłóci.

Ubuntu miałem od wersji 6 albo i 5, i zostało ono zaktualizowane do najnowszej wersji poprzez upgrade.

Pisząc najnowsze, odnosiło sie do aktualnego stanu :slight_smile:

Zresztą, to nie powinno mieć, chyba, znaczenia.

właściwie nie ma, polecam zatem skrypt envy

http://www.albertomilone.com/nvidia_scripts1.html

+plus można spróbować to co napisałem oraz uruchomić aticonfig, jak radził kolega (nie wiem jak działa ten konfigurator gdyż od lat mam nvidię) - oczywiście na prawach admina, w przypadku nvidii można skorzystać z rozdzielczości przeznaczonych dla panoramy.

Niestety, próba konfiguracji

Przyniosła komunikat przy starcie ubuntu

:lol:

Jak to jest panoramiczny monitor to dopisz do xorga panoramiczną rozdzielcziść np. 1440x900. Może pomoże.

pozdrawiam

:x wybrałeś sterownik video ATI ?? to spróbuj Vesa a potem zainstaluj sterowniki przez skrypt envy (ściągnie odpowiedni sterownik oraz go skompiluje)

link wyżej.

Na początek to muszę rozwiązał ten problem

muszę poszukać komend

Monczkin , a zrobiłeś kopię pliku /etc/X11/xorg.conf? Jeżeli tak, to po prostu skopiuj go w stare miejsce.

już napisałem co masz uczynić…

i wybierz sterownik VESA, następnie w konsoli wpisz lub szybciej

sudo nano /etc/X11/xorg.conf

w linii :

wpisz VESA

możesz też przywrócić ostatni xorg.conf (przed zmianami dokonanymi przez dpkg) kopia jest w folderze /etc/X11/xorg.conf z datą polecenie

sudo mv albo cp.

sudo /etc/init.d/gdm restart

x sie uruchomią.

areh obawiam się dałem tyłka w tym momencie :evil:

Oki, wydrukuję to sobie i zabieram się naprawy :slight_smile:

Monczkin , jeżeli masz Windowsa to skopiuj to co wkleiłeś w pierwszym poście, zapisz jako xorg.conf , zapisz gdzieś, odpal Ubuntu, podmontuj partycję na której masz ten plik (o ile nie robisz tego automatycznie podczas startu systemu) i jako root skopiuj ten plik we właściwe miejsce i możesz już odpalić iksy.

dpkg robi automatyczną kopię… w ogóle jak się modyfikuje w linuxie pliki to powstają jego kopie z automatu (starsze wersje).

Niestety, jakiekolwiek działania, powodują odpalenie się ubuntu z białym ekranem. Niestety, próby naprawienia tego, według Waszych wskazówek nie przynoszą efektu :twisted: (zły jestem na system, nie na Was :slight_smile: )

masz uruchomiony serwer ssh ??

Złączono Posta : 04.08.2007 (Sob) 16:23

nawet przywrócenie xorga z 1 postu jak pisał wyżej kolega ??

Turkissh jak piszę, jakiekolwiek wykorzystane sposoby, podane w tym temacie kończą się klęską.

Nie.

nie chce mi się wierzyć że na VESA nie chce się odpalić… a czy masz dostęp do neta z trybu tekstowego ??