Konfiguracja sieci bezprzewodowej

Witam.

Posiadam sieć bezprzewodową. Mój komputer posiada adapter. Internet chodzi bez zarzutu.

Jednak na komputerze, pod który podłączony jest router, miał formatowany dysk i nie ma tam nic. Co mam zrobić by mieć tam internet. Prosiłbym o poradnik co jak i gdzie. Czy wystarczy zainstalować sterowniki do routera by internet tam działał, czy muszę pogrzebać w kreatorze. Bardzo bym prosił o jak najszybszą pomoc. Sieć jest telefoniczna, używam routero-modemu i adapteru firmy TP-LINK. Jest to neostrada 1MB.

Skoro miałeś format to zainstaluj kartę sieciową i/lub sterowniki do niej. Sterowników do routera się nie instaluje ponieważ takowych nie ma, router się konfiguruje.

To teraz skąd mam wiedzieć, które to karta sieciowa. Mój komputer/właściwości/karty sieciowe(Karta sieciowa 1394) czy mam jakieś nieznane urządzenie ethernet, i to do tego mam znaleźć sterowniki?

Karta sieciowa 1394 to jest port firewire. Sprawdź jaką masz kartę sieciową, ściągnij odpowiednie sterowniki i je zainstaluj.

Jak to sprawdzić? Everestem?

Edit:

Tak Everestem. Jest to Realtek RTL 8168/8111 PCI-E Gigabit Ethernet Adapter

Edit2:

Na komputerze zostały zainstalowane sterowniki: http://218.210.127.131/downloads/downlo … Down=false

link pierwszy z Windows XP: 8111DP DASH All-In-One installation kit for WinXP/Vista/Win7

Jednak same sterowniki nic nie dały. Co dalej?

Po co sobie utrudniasz sprawę?, sterowniki powinieneś mieć na płycie dołączonej do laptopa lub PC.

Płyta dołączona do PC. Ta od windowsa? Tam mają być sterowniki do routera? Gdzie? Chyba, że nie chodzi o płytę od windowsa, to by miało większy sens.

Widzę że nie czytasz tego co napisałem, nie ma sterowników do routera czy nie możesz tego zrozumieć? Sterowniki są do urządzeń w twoim kompie/laptopie. Płytę taką powinieneś dostać przy jego zakupie, jeżeli nie to musisz poszukać w necie.

Raczej nie mam. Czy pomógł by mi ktoś poszukać? Albo dać wskazówki czego mam szukać(nazwa tych sterowników itp.).

Dopóki nie dowiemy się jaką masz kartę sieciową dopóty nie będziemy mogli pomóc.

http://www.gigabyte.pl/products/page/mb … /download/

Też o tym pomyślałem, ale on potrzebuje sterowników do karty sieciowej bezprzewodowej.

ADR1991 ,

:slight_smile:

Trzeba szukać sterownika na stronie producenta płyty głównej /laptop=model,prawdopodobnie k.sieciowa jest zintegrowana ,a jak są nierozpoznawalne urządzenia ,może być potrzeba instalacji sterownika do chipsetu.

Jeśli chodzi o konfigurację sieci bezprzewodowej, to chocażby na niniejszym forum znajdziesz poradnik na ten temat post2786280.html#p2786280

Post numer 5

Pozdrawiam!

OK. Przepraszam, nie zrozumiałem problemu.

Najprawdopodobniej trzeba zainstalować na komputerze gdzie jest ten Modemo-router sterownik. Mam płytę, mam sterownik, ale gdy wyskakuje instaler, jest napisane, że nie można zainstalować, ponieważ nie można znaleźć karty sieciowej. Już instaluję to co mi przesłał pan Łukash. Podejrzewam, że chodzi o to drugie(Realtek Ethernet Diagnostic Utility). Oby rozpoznał.

Edit:

Niestety, instaler dalej nie wykrywa mojej karty sieciowej. W menedżerze nadal pisze Karta 1394, instalacja nie może być nawet zaczęta. Co zrobić by pomóc znaleźć komputerowi tą kartę?

lukaszenko100 , czy nie dostałeś płyty ze sterownikami podczas instalacji usługi /razem z routero-modemem ?

Jaka płyta główna i jaki system operacyjny w problematyczny komputerze ,jaki model tego urządzenia (routero-modemu) ?

Nie jestem pan ,na pana trzeba mieć wygląd i pieniądze :wink:

Mam płytkę, ale problem opisałem powyżej.(Edit)

Nie mogę aktualizować online, ponieważ nie mam tam internetu.

Windows XP płyta była podana w którymś poście, dla przypomnienia GA-945GCMX-S2

Modem TP-Link GA-945GCMX-S2

Do sterowników płyty głównej płytki nie mam.

No to wracamy do punktu wyjścia :wink: Zamota w tym wątku …mi też się chyba udzieliła :smiley:

http://www.gigabyte.pl/products/page/mb … /download/

Pod system : http://download.gigabyte.eu/FileList/Dr … k_8139.exe

Nie pomogło. Nadal wyskakuje komunikat w instalacji, że nie znaleziono karty.