Koniec blogów

A próbowałeś pod tym linkiem? Wayback Machine

:see_no_evil:

i tak i nie, tzn warto przejrzeć zrzuty na Wayback Machine z lat poprzednich, 2010 itp i tam może być więcej albo coś innego, ja dałem link do 2025 gdzie może już wiele nie być ze staroci. Generalnie zabawa.

Według Wayback Machine pierwszy wpis na blogu DP został opublikowany w sierpniu 2009 roku. Blog użytkowników vortalu dobreprogramy Swoją drogą, wpisy z tamtego okresu dużo lepiej są tam zachowane niż te z ostatnich lat. Zatem jest duża szansa, żeby odzyskać nawet kilkunastoletnie wpisy z dobroprogramowego bloga… i to z komentarzami.

Taki mundry i przystojny blager kilkanascie lat temu napisał taki wpis, gdzie napisał program do backupowania bloga, czy działa to nie wiem, ale może mozna z nim poagdac aby napisał kolejny program:

PS. Zgodnie ze stara Japońska mądroscia, skromne haiku…

Stare słowa znikły,
pustka w sieci – krok do przód,
nowy świt czeka.

1 polubienie

:wink:

1 polubienie

Blagosfery najbardziej mi brakuje… :frowning:

O to to to… tylko ja człowiek prosty, nieoczytany, nie zauważył w ferworze walki, że jest jakiś program już zrobiony.

Dziekować, pozdrawiać, szanować niezmiernie.

1 polubienie

nie wiem gdzie sie podzielić, to zespamuje tu :slight_smile:
właśnie OneDrive mi wy świetlił zdjecia z 22-23 wrzesień :slight_smile: 2019 rok Hot-zlot :slight_smile:
Niektóre mocno nie nadają się do szerszej publikacji :wink: Było super :wink:

Dzięki wszystkim :slight_smile:

:o Odchodzisz? HitZlot spoko to pomysł był. Na żadnym nie byłem, ale wiem, o co chodzi. Wszystko przez to WP.

Co tu zrobisz. Wszystko się skończy, nawet Google, Spotify czy Facebook lub TikTok.

Czyli to Ty pobiłeś mi wyświetlenia z 0 do 1 unikalnego :wink:

1 polubienie

Kiedyś były czasy gdzie jak coś usuwali albo zmieniali to wszystko wędrowało do archiwum i można było wspominać kilka lat później. Teraz to trzeba samemu zapisywać zanim może niespodziewanie zostać usunięte

Różnie z tym bywało, jedni archiwizowali a inni usuwali. Albo im usuwali, bo stronę mieli postawioną u jakiegoś dostawcy, który postanowił ją wyłączyć albo splajtował czy zmarł.
Tak było z oryginalną stroną SONDY, którą prowadził Tomasz Pyć (jeden z autorów tejże). Cała strona była o wielu programach z tamtych lat, miała się dobrze, aż i pan Tomasz zmarł. Strona była jeszcze dostępna przez kilka lat, ale finalnie została usunięta.
Na szczęście zarchiwizowaliśmy ją i obecnie nadal jest w Internecie jako świadectwo tamtych lat. Ja umieściłem ją w serwisie kosmonauta.net pod adresem sonda.kosmonauta.net.
Bezpośredni link do stron samej SONDY: Oficjalna strona programu SONDA

1 polubienie