Przeczuwałem że może się coś stać bo widziałem że się ostatnio logowali @Docent @o.zio @Lisek. I nie myliłem się.
Pozdrawiam!
Ciekawe ile „zaoszczędzą” na tym, że zamkną.
@cyngiel_1 Nic nie zaoszczędzą ale bardzo dużo stracą. Najwyraźniej o to im chodzi.
@Dimatheus Nie dostałem PW.
Pozdrawiam!
Czyli miała być aktualizacja forum? No to będę zgadywał. Docent się zalogował, przejrzał i oszacował ile czasu zajmie aktualizacja, ewentualnie ile pracy miesięcznie dalsze utrzymanie. Informacja poszła do osób decyzyjnych i te powiedziały, że nie.
Obecna wersja forum, pewnie już z lukami bezpieczeństwa nie może dalej działać, bo grozi wyciekiem danych, np email użytkowników - więc wyłączają.
Skoro mówicie, że forum jednak jest fajniejsze od FB/Discord itp, to proponuję założyć własne. Raczej nikt nie będzie chciał takiego forum finansować, więc można wziąć coś darmowego
Chyba najbardziej „naprawdę darmowe” z darmowych.
- Liczba użytkowników / postów / wątków / odsłon** – ProBoards chwali się brakiem limitów, co jest unikatowe
- na uploady jest łączny limit, który niestety bardzo szybko się przekroczy. Potem można wrzucać pliki gdzieś indziej.
Traktując to jako „forum tekstowe” - super, może być dużo użytkowników, dużo postów, treści osadzane z Internetu
Patrząc jako „forum obrazkowe”, gdzie sami ładujemy grafiki - gorzej
Żyjemy w rzeczywistości w której nawet StackOverflow traci użytkowników na rzecz ChatGPT. Zresztą różnorodność rozwiązywanych na forum problemów też spada, bo wbrew narzekaniu na Windows 11, wszystko po prostu działa. Ludzie nie szukają już rozwiązań w taki sam sposób, jak kiedyś. A forum musi na siebie zarabiać, bo nie jest przedsięwzięciem hobbystycznym, a biznesem. Popularne wątki z forum będą inspiracją dla przygotowywanych poradników.
Fora kończą jak Usenet i IRC. Nie da się iść w poprzek, bo kto za to zapłaci?
@wielkipiec Wystarczy zlikwidować co całe tandetne AI i wszystko będzie jak dawniej czyli lepiej. Świat przez to AI będzie szorował po dnie.
@Bradlee Aktualizację silnika forum mogliby załatwić w bardzo prosty sposób. Wyłączyć forum na klika godzin lub dni. Zaktualizować i uruchomić na nowo. Skrypt naszego forum Discourse jest darmowy.
Pozdrawiam!
No to jak znajdziesz sposób na to, jak wyłączyć całe AI na świecie, to daj znać ![]()
Trzeba niestety operować w prawdziwym świecie, w którym nie ma w biznesie miejsca na rzeczy, do których trzeba dokładać.
To co, ktoś chętny na odpalenie i zarządzanie nowym forum na https://www.proboards.com/ ? Tzn jako administrator forum czyli tylko panel zarządzania forum, bo serwerem zajmować się nie trzeba. Najwyżej się nie przyjmie.
Co z moim 1.5% ?
Co, teraz AI Gemini 3, ChatGPT lub Perplexity czy Copilota mam prosić o pomoc zamiast ludzi??
Fakt, robię to czasami, ale nie zawsze. No i hehe, napisałem o tym końcu forum DP do Gemini 3:
https://gemini.google.com/share/4c26162f3a2a
@blumberplumber Jakie to AI jest głupie i ułomne. Imię i nazwisko użytkownika @Docent to wg AI Cezary Loranty co jest bzdurą. Tak samo jak @Krogulec to wg AI Bartłomiej Danek. AI to głupi i tępy algorytm.
Pozdrawiam!
To gdzie, Forumowicze, przechodzicie?
Mamy jakąś dobrą alternatywę w polskich internecie, poza ew elektrodą?
…a to forum zdechło jakieś pięć lat do tyłu
Haha! Ciekawe, co na to ChatGPT i Perplexity czy Copilot.
@Docent to Wojciech Kowasz, a @Krogulec to Krzysztof Fiedor (?)
No to widzicie, jak wygląda rozmowa z AI zamiast z człowiekiem. Forum, gdzie popisałoby się z ludźmi przydałoby się na pewno!
to Leszek Kędzior.
Przestańcie rzucać nazwiskami. Nie ma takiej potrzeby przecież. Nicki wystarczą.
Ok moja kolejna propozycja, uważam że niezła. Może po prostu przejść na inne forum? Tyle że wszyscy razem na to samo, tam poznamy się po nickach/awatarach
Pierwsze z góry z wyników wyszukiwania