Czemu mamy robić z tego tajemnicę?
Bez forum? DP możecie sobie wsadzić! Wiadomo gdzie.
Swoją drogą jestem ciekaw czy nie myślą żeby wyłączyć newsy, zastanawiam się jaki tam jest ruch.
Z tych dwóch kiedyś korzystałem i były nawet sensowne tematy.,
https://forum.purepc.pl/
Nigdy tam konta nie miałem, ale być może założę.
Myślałem o ITHardware, zawsze mi się ten serwis podobał, lekko na boku jakby nie do końca podążał za krzykliwą modą. Forum też wygląda na dosyć spokojne. Mam nadzieję że ITHardware nie myśli o jego wyłączeniu;)
Zobaczcie na tytuły https://ithardware.pl/ nie wyglądają na trzepnięte jak na wp. Wiadomo że trochę klikbajtu musi być ale tu nie widzę tego wiele.
Czepnę się ale nie złośliwie. Chodzi o to że darmowe opcje AI wydają się być coraz słabsze. Szybka odpowiedź to tryb rozrywkowy. Wszelkie AI dołączane do różnych usług ale działające na słabych modelach opensource typu Liama/Mistral uruchamianych przez małe firmy to jest co najwyżej ciekawostka.
Dziś liczą się mocne tryby AI. O pytanie o to kim jest Docent i Krogulec
- ChatGPT powiedział że nie może ujawniać danych osobowych ale gdyby mógł…
- Grok w trybie Ekspert odpowiedział poprawnie
- Gemini w trybe Pro odpowiedział poprawnie
A to i tak są jedne ze słabszych trybów w tych w tańszych abonamentach. ChatGPT ma abonamet gdzie się płąci koło 1000zl/miesiecznie i tam można więcej. Nie popełniajmy błędu nie doceniając AI, bo ludzie z kasą mają dostęp do najsilniejszych trybów.
Nawet nie chce mi się tego komentować. Ale parę słów napiszę, głównie z szacunku do innych forumowiczów. Forum o praktycznie zerowym koszcie dla WP ma być zamknięte, a news informujący o tym zamieszczany jest na śmieciowym portalu DP. Ja nie rozumiem tej decyzji.
Niestety, tu nikt z nich nie miał odwagi nic na ten temat napisać.
Czy nie czują takiej potrzeby i nie szanują innych ludzi, czy raczej wiedzą, z jaką reakcją by się spotkali? Zapewne jedno i drugie.
Ludzie, którzy tworzyli to forum (i portal), kiedyś zabiegający o każdego pojedynczego czytelnika, po latach okazali się zwykłymi… a tu niech każdy sobie wstawi, co myśli. Mnie nie podoba się świat, gdzie tylko i wyłącznie kasa się liczy.
A tym bardziej, że tak naprawdę to forum nie generuje im kosztów, a kto wie, czy nawet nie napędza jakichś tam czytelników na stronę główną.
Parę screenów ze statystyk forum:

Co dalej? Nie wiem. Może nic, ale może coś tu wymyślimy przez miesiąc.
@Radek68 Twój post idealnie nadaje się do wysłania do osoby decyzyjnej w sprawie forum DP.
Pozdrawiam!
Stwierdzenie wypowiedziane z zaskakującą pewnością, choć nie ma prawa być prawdziwe ![]()
A jak wygladaja statystyki nowych tematow i odpowiedzi na forum?
Przez ostatnich kilka lat nikt z WP nie interesował się forum, ono sobie „wisi” na jakimś serwerze, który i tak działa. Jasne, możesz wyliczyć sobie koszt prądu czy tam czegoś jeszcze, ale to nie są „koszty” dla WP.
Moderatorami są ludzie nie biorący za to żadnych pieniędzy (no chyba, że Ty bierzesz, zacytuję opis z X: „Associate author @dobreprogramy @wirtualnapolska” ), administratorem jestem ja. Drugim adminem jest Wojciech Kowasz (Grupa WP), który olał to forum, nie aktualizował go, nie zaglądał tu w ogóle, nawet nie odpisywał na e-maile dotyczące forum.
@Radek68 No to pewno skoro nikt się tym nie przejmuje, prąd to nie koszt dla WP, to dlatego chcą wyłączyć, co wg. mnie i nie tylko mnie jest głupim pomysłem… Tylko stracą, nie zyskają…
Moja wypowiedź była kompletna. Zawierała tezę i jej wyjaśnienie. Może masz awarię monitora, nie wiem. Ale z mojej strony to wygląda tak, że wszystko co chciałem w tej sprawie napisać, napisałem.
@Radek68 Grupa WP kupiła sobie DP nie po to aby ten format rozwijać ale po to aby go zatopić. I obserwujemy końcowy etap tego procesu. Business as usual. Co poradzić, to nie krople wody falują oceanem…
Co do tezy, że poprzedni właściciele „olali to forum” - także mam zdanie odrębne bo zapewne w umowach które zawarli był zapis, że mają się trzymać z daleka. Oczywiście zgaduję i upraszczam ale to mi się spina po prostu bardziej niż teza o olewaniu.
No z tym nie jest najlepiej, to fakt. W styczniu to ponad pół tysiąca, a kiedyś bywało kilka razy więcej. Choć parę lat temu też często nie przekraczało to tysiąca.
Że tak polecę naiwnym wpisem, ale nie mogę się powstrzymać (sorry):
To znaczy że wszyscy kłamali? Właściciele DP kłamali, że to oznacza tylko rozwój i większe możliwości, a WP kłamało, że przejmuje, aby DP i forum się rozwijało?
No popatrz, nadal mają to we krwi:
Podjęliśmy więc decyzję, że nie będzie ono elementem dobrychprogramów na dalszych etapach rozwoju serwisu.
Chcemy się skupić na dostarczaniu redakcyjnych treści, poszerzać tematykę i oferować coraz więcej materiałów - także poradnikowych.
Oskar Ziomek, redaktor prowadzący dobreprogramy. pl
A forum robiło im konkurencję? No tak.
A pisząc poważniej, upadek portalu DP był spektakularny, ze świetnego, ba - najlepszego w Polsce portalu - zrobili śmieciową stronę. Zapewne nie bez przyczyny, jak piszesz:
„ale po to aby go zatopić”
I z tym nie możemy już nic zrobić. Tak po ludzku: po prostu szkoda.
Przecież to jest typowa korpomowa. Nie ma co się przywiązywać do słów. Wiadomo, że decydujący jest zysk ale też po prostu bieżący humor zarządu i tego czy owego dyrektora. Nie dopatrywałbym się w tym dalekosiężnych planów i strategii.
Wszyscy wydają się zapominać dlaczego ten “najlepszy” portal został sprzedany. A został, bo potrzebował pieniędzy, bo bycie najlepszym portalem dla ludzi niezainteresowanych paywallwem i blokujących reklamy to może dobry ego projekt dla licealistów, ale nie pomysł na biznes.
Wszyscy mają złote rady na temat treści, nikt nie ma pomysłu jak na nich zarobić.
Jeśli jedynym modelem biznesowym jest „więcej reklam przy gorszych treściach”, to sprzedaż nie jest żadną zagadką. To nie był upadek idealistów, tylko efekt złych decyzji.
A teraz jeszcze dorabia się narrację, że to „użytkownicy są winni”, bo blokowali reklamy.
Nie - ludzie zaczęli blokować reklamy dlatego, że były agresywne i wszędzie. Obwinianie odbiorców za własne decyzje biznesowe to pójście na skróty.
Teraz dosadniej…
To nie adblock zabił DP. Zabiła je pogarda dla użytkownika: gorsze treści, więcej reklam i jeszcze moralizowanie, że „powinni oglądać”.
To się nazywa: „komunikacja biznesowa” ![]()
Tak
Do opisania tego co czuję potrzebny jest słownik polskich wyrazów obelżywych… Co jednak nie zmienia tego, że rozumiem co, i dlaczego się tu stało. Także i to, że innego wyjścia nie było… Bo stan gry jest taki: