Osoba ,która cię podgląda często robi to jednorazowo. Np. musisz u kogoś zrobić szybko przelew. Wtedy po jednym logowaniu nie będzie w stanie cię podejrzeć. A co do poskładania hasła do kupy to keylogger nie wie na jakim miejscu jaka litera. Więc jest to utrudnienie.
Co nie zmienia faktu, że jest upierdliwe i w żaden sposób nie podnosi bezpieczeństwa. Zresztą skoro sam bank namawia do rezygnacji z tego typu haseł, to coś znaczy, a w końcu to w ich interesie leży zapewnić jak największy poziom bezpieczeństwa
Zapodam Ci lifehacka.
U góry hasło, a na dole numer porządkowy.
Zakładam, że nie namawia do rezygnacji z maskowanego, a zachęca do dwustopniowej weryfikacji co imo jest bezpieczniejsze.
Co do wyboru banków to na tym poletku zazwyczaj zostają mBank i ING - jeżeli nie masz jakichś większych wymagań. ING dalej pobiera prowizję za drugą wypłatę w miesiącu z obcego bankomatu, a mbank chyba dalej ma to w gratisie.
Wybacz, nie drukuję sobie haseł i nie przyklejam ich do monitora żeby móc podejrzeć pod jaki znak mam pod cyfrą numer 3, 7, 8 oraz 11. Domyślam się, że ułatwia Ci to wpisywanie, ale uważam że to słaby pomysł. Ale jak kto woli.
O ile jeszcze kilka lat temu większość kont bankowych była darmowa, o tyle zmieniło się to za sprawą wprowadzonego podatku bankowego. Jeżeli ktoś myślał, że banki zrezygnują ze swoich zysków i pokornie oddadzą pewną ich część to dosyć mocno musi się rozczarować, ponieważ, wszelkie koszta związane z nowym podatkiem zostały przerzucone na klientów banków. Aktualne porównanie można tutaj znaleźć: http://www.tanie-konto.pl/ranking-kont-osobistych/
Hasła można zapisywać ale trzeba to robić z głową
I tak nie rozwiązuje problemu liczenia literek
Kwestia przyzwyczajenia się. Trudność jest na tym samym poziomie co ogarnięcie tarczy zegarowej
Poniżej przykład dla hasła: mpr.hFoI?Y
Nie rozumiecie
Hasło mamy 12-znakowe, zaczynające się od pierwszego znaku pierwszej linii poziomo (czyli NWYGhFHSi#sg)
Proszę podać 3, 7, 8 oraz 11 znak. Bez liczenia, tylko patrząc. Bez dopisywania cyferek. Jeśli wzrokowo potraficie wskazać 8 znak, to gratuluję. A to najprostszy przypadek hasła w takiej tabelce.
Bez sensu jest to założenie. Przecież jednym z powodów zapisywania jest właśnie to, że zapisane łatwiej policzyć. Równie dobrze mógłbyś napisać, proszę podać czwarty znak ale bez patrzenia
Nie wiem jak wam ale mi kompletnie nie sprawia trudności przeliterowanie hasła w głowie. Szczególnie ,że to nie wygląda tak ,że macie numer literki tylko aktywne pola więc jak gdyby wpisuje je w głowie i wpisuje mi się je chyba krócej niż normalne hasło.
I dlatego uważam, że hasło maskowane ma swoje problemy - bo i tak musimy sobie policzyć która literka to jest ta siódma. Nawet mając hasło na kartce. Problem rozwiązuje przykład podany przez @LORDEK ale rozwala to całe bezpieczeństwo. W przypadku wpisywania całego hasła, ciurkiem, robi się to dużo szybciej (pamięć mięśniowa).
@xBotekx literując jednak wolniej wpisujesz niż pisząc całe hasło od razu. Ja też liczę w głowie ale to i tak jest litera po literze.
Bo pewnie poziom trudności takiego myślowego przeliterowania jest skorelowany z poziomem skomplikowania hasła. Łatwiej przeliterować (także w myślach) hasło: “elemeledudki” niż hasło: “lC!$uNu^A\Qd”
ps. Swoją drogą, uważam, że tzw bezpieczne hasło to jest mit. I też mam o tym wpis na blogu:
Nie wiem mnie to nie spowalnia ani trochę normalnie wpisując czy pisząc cokolwiek też literuję zawsze sobie w głowie.
Tylko żeby mieć bezpieczne i proste do zapamiętania hasło, musi ono mieć wystarczającą długość. A długie hasła które musisz literować… I wracamy do punktu wyjścia.
Przykładowe hasło: AlaMaKotaASierotkaMaRysia
Wpisanie go z klawiatury zależy od tego jak szybko piszemy. Zmierzyłem ile czasu zajmuje mi wpisanie tego hasła ciurkiem: AlaMaKotaASierotkaMaRysia 6.82 s
Teraz maskowane
X _ X X _ X X X X _ _ X X X _ X X X X _ _ X X X X
L A A SO A R
13 sekund! Dwa razy dłużej…
Nie, nie musi. To mit. Przeczytaj mój linkowany wyżej wpis
Zgadnij, które z poniższych łatwiej przeliterować:
Litwo ojczyzno moja ty jesteś jak zdrowie ile cię trzeba cenić ten tylko się dowie kto cię stracił dziś piękność twą w całej ozdobie widzę i opisuję bo tęsknię po tobie
x*fd_6?938[-:92'^H"*
mn4q9Sq+,!:GQSR>gY#K(Ue;WPtGJu5=FELd4L~J(tyG(QSHx;&/&w*'RuEm2}s
+ZAU?\BfECK:ZuE=rW;/#$Sk",?=s}R!yLd9X~*C(Ue;WPtGJu5=FELd4L~2}@
+ZAU?\BfECK:Zrw
System w banku wymusi na Tobie długie hasło.
https://www.ingbank.pl/indywidualni/bankowosc-internetowa/bezpieczenstwo/bezpieczne-haslo
I co zrobisz? Nic nie zrobisz
W Regulaminie nie ma nic o “bezpiecznym haśle”
https://www.ingbank.pl/indywidualni/tabele-i-regulaminy/regulaminy/bankowosc-elektroniczna
Ja wolę polskie banki czyli Nest Bank, Pekao Bank, a ING, mBank i cała reszta to zagraniczne i żaden inny bank nie jest darmowy niż Nest Bank. Jeszcze jest do końca 2018 roku Orange Finanse, ale Orange kończy 31.12.2018 współpracę z mBankiem i wszystkich z Orange finanse za darmo wsadza w eKonto Standard gdzie trzeba za ileś set złotych zrobić zakupy, zeby karta była za darmo i jak mniej niż 100 zł w miesiącu wypłacisz z Euronetu i chyba planetCash to tez prowizja, więc atrakcji zero. Znajomi zajmujący się bankowością internetową w jakimkolwiek banku twierdza, że system mBanku jest najlepszy. Czy ja wiem? Wielokrotnie na Windows 10 się zawieszał iw ywalał problemy, że mBank wykrył jakieś zapory ogniowe i nie może działąc, których nie miałem oczywiście, no chyba, że Defender