Konto bankowe za darmo, bez karty, bez specjalnych warunków poza NEST BANK

Istnieje od 1995 r. Właścicielem Nest Banku jest fundusz private equity AnaCap Financial Partners LLP z siedzibą w Wielkiej Brytanii, posiadający 100% udziałów. Fundusz zarządza kwotą 2,9 mld EUR i posiada w swoim portfolio inwestycyjnym m.in. banki komercyjne Mediterranean Bank, Equa Bank, Aldamore, brokerów ubezpieczeniowych BrightSide, AssureOne, Simply Business oraz firmy zarządzające wierzytelnościami Cabot Credit Management i Apex Credit Management.

To by musiał byc chyba stan wyjątkowy na maksa taki już ubezwłasnowolnienie mieszkańców kraju lub wojna. Watpię, aby Państwo na to poszło bo odcieli by ludzi na kwarantannie i nie tylko od świata.

Po pierwsze wprowadzili przepisy Wrześniowe 2019 roku, ale inaczej niż w innych bankach. Ktoś kto uzywa tylko aplikacji mobilnej i raz na nie wiem ile web serwisu nie zauważa. Ja wolę wersję web-owa niż aplikację. Czemu w Nest banku po zalogowaniu na stronie serwisu transakcyjnego chcąc cokolwiek zrobić trzeba wpisać hasło SMS, podkreślam za każdym razem, a w kazym innym banku tylko co iles logowań?? Skoro inne banki tego nie wprowadziły tak restrykcyjnie to czym się Nest Bank wybija? Chyba utrudnianiem zycia ludziom na maksa bo jak ktoś sie będzie chciał włamac to i tak znajdzie sposób, debile się nie włamują do banków.

Mnie to wnerwia. Kolejna sprawa, która mnie denerwuje w Nest Banku to to, że robię przelew po godzinie granicznej, Standardowy Elixir, dlaczego nie blokuje normalnie tylko dodaje do blokat i do odrocoznych i nie odejmie od razu tylko po realizacji? Trzecia rzecz wiele osób nie wie bo nie wiele w godzinach 4-5:30 nad ranem sprawdza stan konta przed wyjściem do pracy, ale ja zauwazyłem w Nest Banku tylko. Mam np na koniec 4000 zł i blokady karrtowe na 500 zł, a między 4-6 rano na koncie pokazuje 3800 zł bo gdzies blokuje kase. Po co to widac to sa sprawy banku i moze każdy takie rzeczy robi, ale po co ma mi to byc pokazane. Każdy by pomyślał ukradli 200 zł.

To jest nie dopracowany ich serwis zarówno web-owy jak i mobilny.

Kilka razy mi się w nest banku zawiesiło po czym krytycznie wylogowało z konta na komputerze podczas robienia przelewu. Ponowne logowanie pokazuje, że zablokowało do przelewu, a na pytanie czego tak się zrobiło na infolinii? Nie wiedza bo system nie wykazał błedu. To sorry, ale co ja mam o tym myślec?

Mnie się to akurat podoba. Tak jest w mBanku. Dopóki przelew nie opuścił banku, wisi na liście “do wysyłki” i mogę go wycofać. Jak w TMUB pomyliłem się w kwocie (zamiast 30 wpisałem 300), to na zwrot nadpłaty musiałem czekać kilka tygodni - w mBanku do najbliższej sesji Elixir mógłbym wycofać przelew i nie byłoby problemu.

No dobra to nie głupie jak się nad tym zastanowić.

U mnie zapytanie o sms/app po zalogowaniu się tylko raz po każdym zalogowaniu. I jest to w sumie ok.
Stawiam na bezpieczeństwo, a nie na wygodę. Banki z tym bezpieczeństwem jednak mocno leżą.
Pozostałe to nie wiem, bo nie korzystam. Mega wadą jest brak możliwości zbliżeniowej płatności wogóle, a jedynie właczenie zapytania o PIN i pozostaje tylko nóż…

Zaraz, ale po tych zmianach sesja logowania trwa 4 minuty więc jak się zaloguję i chce zrobić przelew do którego musze wstukac dane i jeszcze zabezpieczenia, ze z akazdym razem musze szukac telefonu i wprowadzac SMS to z 4 minut pi razy oko robi się 3 minuty, albo mniej. Więc jakie bezpieczeństwo tu jest? Dla mnie to utrudnianie zycia. Haker jak będzie chciał to i tak się włamie nawet jak będziesz miał 200 tych smsów wczesniej wprowadzic.

Docenisz to jak ci ktoś wyczyści konto w banku, który nie ma nawet tych zabezpieczeń. Te zabepieczenia to i tak za mało. Zwłaszcza że kody sms i aplikacja nie można uznać za bezpieczne.

1 polubienie

Mam tam konto. Weryfikacja przejścia do operacji finansowych i nie tylko sms-em na mój telefon ? Dobre zabezpieczenie. Co za problem wklepać parę cyfr? Nawet jak ktoś da się poprzez fałszywy email do fałszywej strony, nabrać i poda swoje dane, czyli login i hasło to na tym się kończy zabawa dla hakera. Zna wprawdzie mój login i hasło i to wszystko co zna. Nawet jak potem zaloguje się na moje konto to co najwyżej obejrzy ile mam kasy. Zeby przejśc dalej musiałby się włamać do serwisu bankowego ze wszystkimi danymi i tam odnależć przypisany do mojego konta nr. telefonu

Wszystko fajnie tylko jak np popsuje się smartfon, albo operator ma awarję to SMS z hasłem nie dojdzie i wtedy nie masz dostępu do kasy bo za każdym logowanie do nest banku, chcąc cokolwiek zrobić musisz wklepać parę cyft. Ja mam w BNP Paribas tam wpływa kasa z MOPS i Credit Agricole wypłata i uzywam do życia. Od września może 3 razy wysyłało sms po zalogowaniu z hasłem.

Prawidziwy haker jak chce ukraść to znajdzie sposób, żeby miec twój numer telefonu, albo tak zpreparuje stronę, zeby hasłą wysłał na jego numer telefonu. Nikt sie nie włamuje czy nie loguje, żeby popatrzeć na cyferki. Ja zauważyłem, że najczęściej w takim Credit Agricole, BNP woła silne hasło SMS gdy 2-3 razy zalogujesz się z innego IP, albo geolokalizacje wykrywa. Raz u kumpla zalogowałem się do BNP przez VPN gdzie ustawiliśmy na próbę Anglię i odrazu wysyłał po zalogowaniu SMS. Jak wyłączyliśmy VPN wykrył stary IP i nie wołał silnego hasła.

Hahahahahaaaaaaaa.
Małolat tu nie chodzi o jakis mój numer komórki ( mam ich sześć) ale o tej która jest z kontem bankowym sprzężona.
Małolat ( gnom sie odezwie) . Żeby przejąc moje konto to trzeba znać mój login, mój avatar, moje hasło.
No i ukraść moja komórkę by z niej wpisać kod. Znajomość numeru to za mało. Ale komórkę tez mam zabezpieczoną przed dostępem.
Nie troluj małolat bo durnia z siebie robisz (jestes nim?)

Spoko, Wiki za jakiś czas przeczyta o klonowaniu kart SIM i będzie wtedy ekspertem od bezpieczeństwa :grin:

Cały czas o tym myślałem, ale uciekło jak to się nazywa wczoraj.

Zgasił ciebie @anon17641694 ??

Gnomie, do tego potrzebny jest mój dowód osobisty. Po to by go sfałszować. Ty chyba nawet nie bardzo wiesz jak dowód osobisty wygląda. I co na nim jest.
Przy okazji, po sklonowaniu stary sim nie działa. Ty myślisz ze sie o tym nie dowiem.
Poza tym trzeba młody wiedzieć który numer jest przypisany do mojego konta. Ręce opadają. Ja mam cztery.

sam dowód to powinno być za mało, powinno być potwierdzanie jeszcze jakiś telekodem i hasłem sms na starą kartę sim. Dowód to żadne zabezpieczenie, wystarczy wyglądać podobnie. Kredyty z łatwością biorą na kogoś na te kredyty na dowód, to sobie z operatorem nie poradzą, akurat…

W momencie sklonowania stara karta sim przestaje działać. Nie zauważysz ? Dowód mozna podrobić ale trzeba znać mój pesel i nr dowodu. By to znać musisz go zobaczyć.

Widzę, że już czytasz. Powodzenia, ekspercie! XD

A ty sie tego dopiero teraz młody dowiedziałeś. Lepiej pózno niż wcale.