Która przeglądarkę wybrać?

No i open source mi chodzi na Pentiumie 4 2.8 S478 dobrze, tak samo jak Firefox.

Ale ta przeglądarka to bajer normalnie ma wszystko co jest potrzebne do przeglądania sieci przez webmastera.

Polecam, ale nie zostaje przy niej bo wole Firefox-a.

UPDATE1:

@sla17, może się skuszę ale jak pobierać z niej treści typu flash?

UPDATE2:

Znalazłem Flash Video Downloader, teraz z AUR pobieram opere :wink:

Nie chodzi mi o wszczynanie tu kłótni na temat wyższości jednej przeglądarki nad drugą ale proszę wskaż mi tu strony z którymi jest problem z ich wyświetlaniem.

Po za tym kolega który zaczął ten post chciał uzyskać pomoc w doborze przegladarki, a tu widzę jak zwykle skończyło się na licytacji który browser jest lepszy.

Nie na licytacji, po prostu kulturalna wymiana zdań, aby wyłonić najlepszego :wink:

blednie-wyswietlana-grafika-mozilla-firefox-t422773.html#p2692952

Sprawdzałem, nie widzę tam żadnego problemu, zarówno pod IE8 jak i FF 3.6.12

Ale autor miał. Ogólnie specyficzna przeglądareczka, u jednych działa, u innych nie. A Opera działa wszędzie.

Ogólna odpowiedź to ta która wg ciebie jest najlepsza, poużywaj każdej (ktoś wyżej już to napisał) i wybierz sobie jedną. Ja miałem już parę “ulubionych” - IE5, Firefox, Opera, Netscape, Firefox, Flock, Firefox, Opera, Chrome, Opera - mniej więcej w tej kolejności.

1. Opera, 2.Chrome

100-procentową? takich nie ma. Niby IE jest dziurawe, ostatnio ktoś na łamach dobrychprogramów.pl napisał że Chrome to najbardziej podziurawiona przeglądarka. W realu to wg mnie teraz wszystkie są dość podobnie bezpieczne.

Firefox - dużo b.przydatnych dodatków i dobra konfigurować interfejsu

Chrome - dużo przydatnych dodatków, b. szybko się odpala “na zimno i na ciepło”

Opera - Widgety i jak dla mnie najlepsza możliwość dostosowania interfejsu

Zostawiam Tobie to pytanie otwarte. Faktycznie trudny wybór. Na tą chwilę - jeśli Chrome i Opera to najnowsze, Jeśli Fox to 4 (beta) jeśli IE to 8.

Sam polecił bym Operę - wg mnie funkcjonalna, b.szybka, wieloplatformowa (PC+Mac+Symbian), niestety nie bez wad.

Działa wszędzie ?

Po zalogowaniu się na ICA na Cyfrze+ strona się wykrzacza

Po zalogowaniu się na stronie orange.pl, nie można uzyskać dostępu do swoich danych

Choć praktycznie nie korzystam, ale nie odtwarza filmów na stronie video.interia.pl

To tylko takie 3 przykłady

Sprawdzałem to na Opera 10.63

Dlatego też zamknięcie serwisu osiolki.net (kilka lat temu) uznałem i cały czas uznaję za złe posunięcie.

Uruchom wszystkie znane przeglądarki i sam wybierz, bo każda ma swoje zalety i wady.

Firefox to może nie wielofunkcyjny mikser do kuchni, ale łatwo może się nim stać poprzez lekkomyślne instalowanie rozszerzeń (robi się wtedy strasznie pamięciożerny),

Patrze na Twój post ,następnie patrzę na Twoje wieczne przeprawy w dziale GNU/Linux , i zastanawiam się czy to pisze ten sam womperm :wink:

Dodam, że:

Na Facebooku nie pogramy w Farmville,

Logując się do Gmaila często zobaczymy komunikat o niewłączonych cookies, niektóre z funkcjonalności Gmaila nie będą działały

W Operze ponadto:

• filtr reklam nie będzie aktualizował się automatycznie (trzeba pobierać ręcznie i podmieniać)

• własne filtry przepadną po podmianie pliku

• gdy zablokowane jest za dużo, trzeba dopuścić wszystkie reklamy na danej stronie

• wraz z przeglądarką otrzymamy klienta e-mail i torrent, czy tego chcemy czy też nie

• przycisk otwierający menu zakładek ogranicza szerokość okna przeglądarki

Oczywiście niektórzy dalej będą szli w zaparte, że problemów przecież nie ma :smiley:

Dlatego też jak dla mnie Firefox w wersji 4 jest idealnym rozwiązaniem - ma wszystko co mieć powinien i nie ma niczego, czego nie powinien. Jest szybki, bardzo konfigurowalny i wyświetla wszystko tak, jak powinien.

Dodatkowo dla Firefoxa dostępna jest masa rozszerzeń, które uprzyjemniają przeglądanie internetu :wink:

To bardzo dziwne, u mnie na orange i interii nic się nie dzieje. Nie wiem jak z Cyfrą, bo ja cyfry nie mam i zalogować się nie mogę.

On się nie robi, on jest pamięciożerny :wink:

@sla17

Może w obecnej już wersji testowej 11.00 jest już wszystko ok, wyjdzie stabilne wydanie to zobaczymy, ja to sprawdzałem na obecnej wersji stabilnej 10.63, nie winię bezpośrednio za to twórców Opery.

pakeroso , filtr reklam zmontowałem 3 lata temu i od tamtej pory nie zaglądam. [-X

Dla użytkowników Faceboka polecam Internet Explorer. #-o

Nalezy włączyć ciasteczka globalnie. =P~

Dlatego uzytkownik na tyle inteligentny przekopiuje zawartość pliku x do y. #-o

bzdura. PPM na witrynie>zablokuj zawartośc>szczegłóy i masz winowajcę.

I ten klient poczty wyskakuje ci na pełny ekran, żeby go skonfigurować? #-o :^o A torrent? Właśnie pobrałem instalację Linuksa klientem torrent Opery. Co jest w nim nie tak?

A te menu zakładek musi być stale otwarte? :^o Umieść sobie przycisk #-o

Co ma takiego? To jest goła przeglądarka, która po instalacji rozszerzeń robi się niestabilna i wolniej działa. Nawet taki adblock znacząco spowalnia wczytywanie stron.

z tych rozszerzeń korzysta garstka.

I ma być goła!.. na co komu klient torrenta czy e-mail, skoro od tego są zewnętrzne, znacznie lepsze rozwiązania

Haha, pochwal się ile razy przyciąłeś już komara przy wczytywaniu strony w Firefoxie ? :smiley:

:^o

Mały przykład ze strony Mozilli:

• Adblock Plus - 100 505 194 pobrań (jakieś 8 100 000 aktywnych userów)

• Video DownloadHelper - 76 000 000 pobrań

• NoScript - 76 000 000 pobrań

Oj mógłbym jeszcze dłuuuugo tu wymieniać. To Opery zapewne nie pobrano tyle razy, co jednego z tych dodatków :wink:

Podsumowując, jeśli ktoś szuka prostoty i komfortu użytkowania instaluje Firefoxa, Chrome, a jeśli ktoś używa Unite (świetna funkcja trzeba przyznać, choć nie niezbędna i rzadko wykorzystywana), lubi robić wszystko inaczej i na około oraz liczy się z niedziałającymi stronami, to wybiera Operę.

Skoro tak uważasz to poczytaj sobie o Adblock’u. Jest to dodatek do blokowania reklam w Firefox’ie i w Chrome.

Korzystam z 10.63.

Jeśli jest goła, to ma być hiperszybka. A taką nie jest.

Moje obserwacje także dowodzą, że FF + AdBlock = wolniejsze wczytywanie stron

Liczba pobrań o niczym nie świadczy.

Jakie problemy z wyświetlaniem stron? Musiałeś namieszać, bo nie widziałem błędnie wyświetlanej strony pod operą, a interetu przeglądam dosyć sporo.

Jakoś tego nie zauważyłem u siebie, no chyba że ktoś ma zasubskrybowanych sporą ilość filtrów to być może, ja sobie sam dobrałem filtry do adblocka, i nie widzę efektu przymulania FF 3.6.12 przez adblocka.

Brałem to, co dawali w zestawie :wink:

Sam korzystam z IE 8. Jest bardzo wygodna, nie muli ta jak FF. Opera świetna przeglądarka, wygodna, ale nie otwiera niektórych stron tak jak należy lub też w ogóle. Google Chrome dość szybka, wygodna, uboga. Zrezygnowałem z powodu wielu luk jakei wykryto i z powodu afery szpiegowskiej google :wink:

Podaj przykład takiej strony.