Który procesor wybrać?

Nikt się nie spiera tylko mamy funboya @januszek. A trzeba być elastycznym:) Kupiłem na razie najtańszego Ryzena i tą płytę najtańszą na B450 i będę w to szedł.Nie gram za bardzo, a mocy wystarczająco , do tego jak wsadziłem na m2 dysk, to już rakieta.

Straszny optymista jesteś:

Ten R7 z przykładu autora tematu został stworzony by konkurować z i7 a nie z i5. Dla tej i5 ten R7 jest poza jakąkolwiek konkurencją.

Widzę ze się spieracie xd chyba AMD ale teraz płyta może być :
-# ASUS TUF GAMING X570-PLUS
-MSI MPG B550 GAMIN PLUS

Może być. Nawet bardzo mocno może.
:+1:

Tej nie znam. Więc nie mam zdania.

Passmark:

Obojętnie jaki procek wybierzesz i tak będziesz zadowolony. Oba są pozbawione zintegrowanej grafiki.

Intel z dopiskiem K można podkręcać, ale nie radzę tego i tak już mocno się grzeje.
Z kolei Ryzen z dopiskiem X to podkręcona wersja zwykłej wersji.

Trzeba jednak przyznać, że Ryzen stoi o półkę lub nawet dwie wyżej niż i5. Wszystko zależy od ceny po jakiej uda kupić się procek. Ja mimo wszystko brałbym Ryzena 7.

Podawałem już wyniki z passmarka w pierwszym poście. I jak widać i5 nie ma startu do tego R7. Nie można nawet porównywać tych obu procesorów (to znaczy można ale to bezsens. bo jak pisałem ta R7 konkurować ma z i7 a nie i5 bo i5 jest po prostu bez szans nawet jak się ją podkręci do granic możliwości).

Jeśli zakup nie na JUŻ może warto nieco przeczekać do premiery Ryzenów 4000?

Co chwile będzie coś nowego wychodzić tak jak z rtx3080 teraz za dwa miechy będzie rtx 3080 z 20gb i tak można odkładać zakup w nieskończoność .

1 polubienie

Tak, ale pamiętaj, że nowa generacja ma wyjść za miesiąc, dwa. To nie jest rok. Więc warto czekać te dwa miesiące. Rozumiem jakbyś miał czekać rok to OK. Ale warto poczekać te dwa miesiące. Zobacz na tych co kupili w sierpniu 2080ti za 6-7k a gdyby poczekali miesiąc mieliby wydajniejszą kartą o 33% za 3k. Zaoszczędziliby 3-4k :smiley:

Dla AM4 zapowiadany jest jeszcze jeden procek (ZEN3). Dla LGA1200 nie - podstawka martwa w dniu wypuszczenia.

Jeśli tylko do gier - Intel. Jeśli do gier i do czegoś jeszcze - AMD.

Do gier i ogólnie do dziennego użytku.

Weź Asusa X570 TUF, przebieduj na 1200AF/1600AF do czasu pojawienia się nowych Ryzenów. Kup następcę 3700X/3800X z mocnymi 8 rdzeniami - masz platformę na lata.

Nawet w grach ten R7 od tej i5 będzie wydajniejszy ponieważ to procesory z dwóch różnych półek. Gdybyś zastanawiał się nad kupnem i7 a tym R7 to wtedy kupno do gier i7 miałoby sens bo to procesory z tej samej półki. Ta i5 względem tego R7 to inna liga. R7 to procesor o klasę wyższy.

Procek już wiem xd a płyta jaka :
Gigabyte X570 AORUS ELITE /AMD
ASUS TUF GAMING X570-PLUS
ceny podobne.

Ja mogę polecić TUF, jedyną wadą jest brak wewnętrznego złącza dla USB-C, przez co nie mogę w pełni wykorzystać możliwości mojej obudowy (USB-C na przednim panelu).

Der8auer też jest pod wrażeniem :slight_smile:

http://der8auer.com/x570-motherboard-vrm-overview/

Gigabyte nie ma zewnętrznego złącza usb-c :wink: za to natywnie wspiera taktowania pamięci do 4GHz

ps.
Ale można też pomyśleć o TUFie na b550 :wink:

Format mATX, ale 4 banki pamięci.

Z technicznego punktu widzenia obie są podobne do siebie. Gdybym ja wybierał dla siebie poszedłbym po najlżejszej linii oporu i wybrał ładniejszą z wyglądu = mając na uwadze to, ze obudowa będzie przeszklona i stała na widoku. :joy:

Drugi m.2 jest na PCI-e 3.0 i w dodatku współdzieli linie z SATA 5/6.

A G.Skill twierdzi, że X570 TUF hula z 3800-tkami:

https://www.gskill.com/configurator?page=1&cls=1529635169&manufacturer=1524725352&chipset=1562579476&model=1562637168&adSearch2=Tested_Speed§3800MHz,

:wink: