Który procesor wybrać?

Dzięki za opnie, ale jeszcze jedna sprawa nie będę zakładał nowego tematu wybór procka ale półka wyżej

• AMD Ryzen 9 3900X
  • Intel Core i7-10700K

Zabawny jesteś. Dla mnie zestawiasz dwa procesory z różnych półek. Ta i7 może być konkurencją dla tego R7 którego wcześniej podałeś w pierwszym poście ale nie ma szans z R9. Podajesz dwa procesory z różnych półek/klas/lig i pytasz się który lepszy.

Ja się wyleczyłem z 3900X - 6 mocnych rdzeni i 6 słabych. Poczekałbym co zaoferuje następca. A gdybym miał brać już teraz, to zszedłbym oczko/dwa niżej. Mówią na mieście, że 3800X radzi sobie w grach lepiej od mocniejszego procka.

Ta sama półka cenowa, a co do wydajności to 12c/24t na pewno wyjdzie lepiej w pewnych zastosowania - w grach może być różnie. Intel dalej ma silny jeden wątek, a jak gry obsadzają ich osiem to jest święto. Przy czym w 3900X jest ten “problem” iż to jest 6 dobrych i 6 gorszych rdzeni (dwa chiplety, czyli tak jakby połączone dwa Ryzeny 3600).

I testy to dobitnie pokazują. Następca 3900X musiałby być monolitem.

Czy te gorsze i lepsze rdzenie też się tycza 3950x?

Zdaje się, ze to jest 2x8

Płyta ASUS TUF GAMING X570-PLUS czytam ze nie obsługuję taktowania 3600mhz , to nie pójdzie mi.
3rd Gen AMD Ryzen™ Processors
Pamięć 4 x DIMM, Max. 128GB, DDR4 4400(O.C)/3466(O.C.)/3400(O.C.)/3200(O.C.)/3000(O.C.)/2933(O.C.)/2800(O.C.)/2666/2400/2133 MHz niebuforowana

Powiedz to moim pamięciom 3600 Mhz od Patriota Ryzenie 3600 i płycie X570. TUF Gaming Plus.

Nie tylko ci ten pójdzie ale 4rd Gen też.

czyli chodzą na 3600 , w opisie płyty nie ma 3600 3gen procek

Nie pierwszy producent, który ma jakieś braki w skróconym opisie płyty. Poza tym nie wydało Ci się dziwne, że 4000 Mhz obsługuje, ale nagle 3600 czy 3800 już nie? Dlatego lista QVL jest lepsza.

Obsługa pamięci wychodzi z procesora, a nie z płyty bezpośrednio.

Bo juz miałem zamawiać płytę ale po przeczytaniu mam obawy :slight_smile:

Czemu masz obawy? X570 TUF to najlepsza płyta pod Ryzeny w cenie do 1000zł. Wielu testerów to potwierdza.

Bo przeczytałem ze pamięci nie chodzą na 3600mhz moje pamięci:

• GOODRAM IRDM Pro 32GB 2x16GB DDR4 3600MHz CL17

Goodramy bardzo rzadko są na listach QVL kogokolwiek. W 99% przypadkach śmigają jak należy. Ludzie składają kompy z tymi pamięciami i nie narzekają, zwłaszcza że teraz nowe biosy sporo w obsłudze modułów poprawiły.

Moich pamięci też nie ma na liście QVL tej płyty.

nie ma a chodzą normalnie , czyli moje też będą śmigać na 3600?

Nie powinno być problemów. Przy Ryzenach 1xxx czy czasem 2xxx mogło być różnie przy czterech modułach, ale przy 3xxx jest bardzo mało prawdopodobne by nie działały.

i znowu Intel vs AMD. Ja ze swojej strony tylko Intel

No niestety. Innej opcji nie ma i długo nie będzie.

A ja wybieram to co jest bardziej opłacalne i przyszłościowe. Na tę chwilę AMD.

ryzen