Witam niedługo będę się podłączał do światłowodu i moje pytanie brzmi który z tych ruterów jest najlepszy i jaki wybrać?
Oba są dobre do pokoju w akademiku. Jeśli masz w mieszkaniu więcej pomieszczeń, nie mówiąc już o domu; i więcej urządzeń - to oba się nie nadają
To czy jest jakiś lepszy ruter do 250zł do domu?
Nie ma.
Do światłowodu żadnego nie podepniesz. Co daje Ci dostawca internetu? Jakie urządzenie, jaki kabel?
Hej,
Jeśli mógłbyś dorzucić do pełnych 300 PLN, to warty rozważenia może być ASUS RT-N18U - https://www.asus.com/pl/Networking/RTN18U/
Pozdrawiam,
Dimatheus
Hej,
Może i tak, ale w budżecie - załóżmy w granicach 300 PLN - ciężko będzie znaleźć coś z dobrym zasięgiem i obsługą dwóch częstotliwości. Zresztą przy grubych ścianach i żelbetonie pasmo 5 GHz bardzo szybko się tłumi, niestety…
Pozdrawiam,
Dimatheus
Hej,
Myślę, że ASUS RT-AC1200 też będzie dobrym rozwiązaniem. Brak mu co prawda kilku bardziej zaawansowanych funkcji (na przykład serwera VPN) oraz aż bije po oczach port USB w standardzie jedynie 2.0; poza tym to całkiem udana konstrukcja. Jeszcze jedno bardzo ważne - wyposażony jest on w porty Fast Ethernet, czyli działające na prędkościach 100/10Mbps. Co oznacza nie mniej i nie więcej jak to, że posiadając łącze szybsze niż 100Mbps nie wykorzystasz jego możliwości, a wcześniej pisałeś coś o światłowodzie, prawda?
Pozdrawiam,
Dimatheus
Szybkość łącza to jest to co operator oferuje?
Jeżeli nie potrzebne są ci 4x Lan w routerze to ten router jest fajny aczkolwiek w 5Ghz maks 750Mb/s
Hej,
Dokładnie tak. Jaką maksymalną prędkość oferuje w Twoim przypadku operator? Do ilu Mbps? Podejrzewam, że skoro to światłowód, to prędkości mogą być znaczne.
Myślę, że to może być też całkiem dobry wybór - na pewno lepszy pod pewnymi względami niż ASUS RT-AC120. Musisz ustalić priorytety, co dla Ciebie w routerze będzie najważniejsze - zasięg, prędkość, ilość portów LAN czy funkcje dodatkowe.
Pozdrawiam,
Dimatheus
Do pokoju w akademiku
Hej,
Zupełnie nie znam firmy, ale patrząc po opiniach na necie można przyczepić się chyba tylko słabego wyglądu, jak to w taniej chińszczyźnie - działanie ponoć stabilne. Więcej do poczytania na blogu:
Pozdrawiam,
Dimatheus
Dostałem od operatora modem z ruterem Cisco epc3928 i zauważyłem że co jakiś czas wifi się rozłącza. I chyba się zdecyduje na ruter od Asusa rt-ac1200g+.
Czemu nie chcesz tego RT-AC53U??
Hej,
Może to jakieś błędy w ustawieniach bądź niestabilne działanie. Jak dokupisz osobny router, to Cisco przestawiasz w tryb mostu i gotowe - wszystkim będzie zarządzał Asus.
Podłączam się do tego pytania - pisałem już dlaczego…
Pozdrawiam,
Dimatheus