Który Windows jest najlepszy?

Co lepsze: Windows7 czy Windows 10
Kto uważa że Win10 to taki Windows ME
Kto uważa że Microsoft zrobił błąd

Z ciekawości - w czym zrobił błąd?

Błędem było zamknięcie wewnętrznego Labu Testów. Potem to już poszło jak kostki domina.

Windows 7.
Njlepszy oryginalny i starannie wybrane aktualizacje.

1 polubienie

które? Aktualizacje Windowsa to zawsze była loteria z kompatybilnością sterowników/softu i widzi mi się M$. Oczywiście w tamtym czasie użytkownik sam decydował co i kiedy i czy w ogóle jest pobierane/instalowane etc. Jednak JAKOŚĆ kodu to zupełnie odrębna kwestia.

Może kiedyś problematyczne były aktualizacje na Windowsie 7. Ale nie dziś. Nie jeszcze 3/4 lata temu.

Dziś chętnie bym porzucił dziesiątkę, a zainstalował siódemkę, tylko to teraz bez sensu, skoro niestety wsparcie kończy się niedługo dla siódemki.

Te które trzeba (BA ! można samemu ukryć ) ukryć i mieć w nosie zapędy M$

Problem polega na tym, że ubili wewnętrzne testy, wymyślili Insider, skąpią na optymalizację kodu, nie ma dobrego przepływu informacji pomiędzy zespołami devs i co najgorsze nikt nie panuje nad wprowadzanymi zmianami, oczywiście kilka maszyn vanilla nie załatwia sprawy.

Po Windows XP M$ wpadł na genialny pomysł implementacji w NT nowinek, które wymuszały upgrade sprzętu. Jednak nikt nie przewidywał, że w kodzie jest taki bajzel, że do dzisiaj nikt nic nie wie.

Może i wie, ale po co zrobić z tym porządek. Od lat tak było, to tak dalej będzie.

Najlepszy Windows to Microsoft Linux :smiley:

Dokładnie, nawet w Windows Server 2016 Microsoft odbiera możliwość panowania nad aktualizacjami. Nie pomaga nawet ustawienie w sconfig - ręczne pobieranie. Przypomnę tylko, że to Windows Server, który potrafi nagle wstrzymać całą firmą produkcyjną, bo Microsoft zaplanował sobie na 12:40 restart systemu i nie masz na to żadnego wpływu. Pozostaje wyłączenie usługi Windows Update.

1 polubienie

Tak jest. Zbędne są te aktualizacje, tylko robią pasztet z Windows’a.
Kilka aktualizacji dla programistów ściągnąłem i Windows śmiga.
Taki wygląd i funkcjonalność desktopu jaki posiadam… nie dało się niczym osiągnąć w Windows 10.

1 polubienie

Wypraszam sobie szkalowanie ME. To był dobry system, jak na tamte czasy. Pamiętam, że ci których “nawróciłem” na ME z tandetnej 98SE nigdy już nie wrócili do 98 i potem już zawsze chcieli ME. Dopóki nie pojawił się XP. Także ten…

Nie bluźnij, 98SE był dobry. Na XP też się narzekało, zresztą jak na każdy Windows. Narzekania skończyły się, gdy komputery miały 4GB RAM.

1 polubienie

ME i 98 wiele się nie różniły.
Faktyczną stabilność i nową jakość wprowadził W2000 oparty na linii NT.

Windows ME wspominam jako lepszy od 98 SE (w czym jestem ponoć w mniejszości - a jeszcze lepiej wspominam XP SP2 w wersji 64 bitowej w czym jestem w jeszcze większej mniejszości a po prostu miałem popularny/chodliwy sprzęt/komponenty PC i w związku z tym na ten system najnowsze stery do wszystkiego), ale te wszystkie systemy to już epoka kamienia łupanego/brązu i niestety jesteśmy skazani teraz na W10 czy to się nam podoba czy nie.
IMHO W10 jest pi razy drzwi lepszy 10 razy od Visty (gorszego systemu od M$ w życiu nie widziałem) i ok 3 razy od Windowsa 8.1 (lepsze wykorzystywanie wielowątkowości CPU w tym HT/SMT, DX12, WDDM 2.6 i Shader Model 6.4)

PS. A tak w ogóle to dawno latałbym na Linuxie Mint gdyby gry były robione powszechnie na OpenGL 4.6 a jeszcze lepiej na następcy Mantle czyli Vulkanie 1.1 (IMO lepsze API od DX 12.1) a nie jak kiedyś na DX 9.0c lub obecnie prawie zawsze na DX 11 lub 12/12.1, ale niestety wszyscy producenci gier są za głupi na zmiany i jednocześnie przekupieni…

PS2. Więc w skrócie największe błędy M$ to Vista i Windows 8 (8.1 jeszcze dał się znieść, ale też to była lipa)

Problem w tym, że “Millennium” to nazwa zamienna dla “2000” i wiele osób te systemy myliło.Domorosły amator dostawał wypalonego przez kolegę z osiedla Verbatima z Windows NT 2000 i myślał, że instaluje Millennium. No co? Przecież 2000 i Me to to samo :). A potem zdziwienie, że nie działają gierki czy programy i nie da się pracować na tym w domu. No i potem “beznadziejne te Me” :slight_smile: Windows 2000 stał się bardziej “udomowiony” dopiero po SP4, ale wtedy już było za późno, żeby komukolwiek tłumaczyć, że Me i 2000 to inne systemy, bo na horyzoncie był XP…

Windows 10 nie jest zły! Nawet na starym sprzęcie ładnie chodzi jak się animacje wyłączy!

Ale to nie animacje ten system spowalniają, bo wcale nie ma ich dużo.
Problemem jest to jak strasznie mieli on dyskiem i ile usług wrzuca w tle.

z SSD nawet na starym sprzęcie będzie chodził ok, ale bez SSD używać tego nie idzie.

U mnie nigdy nic nie mielił. Indeksowanie wyłączone i wyszukiwarka też.