Który zestaw lepszy

Zdecydowanie spośród tych dwóch zestawów, ten z ryzenem jest wydajniejszy. Zarówno pod względem apu, jak i dalszej rozbudowy. Sugerowałbym jednak dobranie tańszej obudowy, a za oszczędzone pieniądze dołożyć do pamięci ram o taktowaniu 3200. Ramy mają duży wpływ na wydajność apu. Poza tym, wypadało by zmienić płytę główną, na taką umożliwiającą oc, jak np MSI B350 Tomahawk. Łącznie jeśli przyoszczędzisz na obudowie, to będzie to o wiele wydajniejszy pc.

Czyli zamiast MSI A320M kupić MSI B350 Tomahawk i np. G.Skill Ripjaws V DDR4 2x4GB 3200MHz i powinno to działać dobrze? A jak to się będzie sprawdzało w grach typu CS, LOL, Fortnite, Fifa?

To Ty składasz komputer dla klienta i sam się jak widzę nie do końca znasz :D. Ta płyta nie jest koniecznością, ważne jest, żeby posiadała czipset B350, bo takie umożliwiają oc ryzenów. Są płyty tańsze od tej Tomahowk, także ten dokładnie model nie jest koniecznością. Co do pamięci, to należałoby sprawdzić czy dany model pamięci współpracuje z daną płytą główną. Na stronach poszczególnych producentów płyt głównych, masz wypisane listę pamięci kompatybilnych, więc możesz poszukać jednocześnie najtańszych 3200, które będą współpracowały z płytą, którą dobierzesz.
Poza tym, z całkiem innej beczki, możesz skorzystać z gotowych zestawów przygotowywanych na dane miesiące przez strony takie jak pure pc, albo tech lipton.

Swoją drogą fajny pomysł, żeby otworzyć temat z zestawami komputerowymi w 3-4 przedziałach cenowych opłacalnych w danym okresie. Tematów o sprzęt jest od groma, więc wielu by się to przydało.

@LORDEK Co o tym myślisz? Tylko ktoś musiałby napisać zasady do takiego tematu, żeby się chlew nie zrobił :wink:

Zestawów dość dużo już złożyłem(Intel i3/i5/i7) i nie narzekali klienci :stuck_out_tongue: Bardziej kwestia przygotowania zestawu AMD Ryzen, bo nie miałem okazji proponować takiego rozwiązania, a fundusze tylko na to mi pozwalają. W ostateczności mogę namówić klienta na późniejszy zakup karty graficznej i już wtedy taki zestaw Ryzen 5 + GTX 1050 będzie optymalnym rozwiązaniem i nie będzie potem problemów z późniejszą rozbudową nawet na tym B350 Tomahawk(więcej ramu, lepsza grafika, dysk ssd itd.).

Byłoby to ciekawym rozwiązaniem - coś na modłę PurePC, ale czy ja wiem czy to rozwiąże temat pytających o zestawy? Każdy ma jakieś indywidualne potrzeby i budżety, ceny, szczególnie teraz skaczą jak powalone i co chwila można złożyć różne zestawy w tym samym budżecie.

Nie mniej temat jest do przedyskutowania i wymagałby przynajmniej co miesięcznej aktualizacji.

Wracając do tematu - wytłumacz klientowi, ze przy tym budżecie z tymi dodatkowymi urządzeniami jak monitor i i urządzenie wielofunkcyjne o komputer do gier będzie trudno. Ok. 1000 zł już pójdzie na sam monitor i urządzenie - chyba, że chcesz kupić byle najtańszy szrot.

Moja propozycja vel Intel:

Zostaje 400 zł na urządzenie wielofunkcyjne. Myślę, że wystarczy na porządny sprzęt. Jeżeli jednak klient nie ma większych wymagań od urządzenia, to myślę by wymienić procesor w zestawie na coś takiego:

Co do obudowy to rzecz gustu. Wybrałem przeciętną, dobrze wyposażoną, ale zawsze można wybrać coś innego. Nie jest nic powiedziane o systemie operacyjnym, ale jeżeli jego koszt był wliczony w budżet to zestawu do grania z tego nie będzie.

Pod AMD w tym budżecie to chyba tylko coś takiego:

Słabszego procesora nie chciałbym wrzucać.

Wydzielono 1 post tworząc nowy wątek: Nowy dział - Proponowane zestawy komputerowe

Jeszcze troszkę zmodernizowałem zestaw: https://www.morele.net/inventory/info/4bb7b44a/. Wydaje mi się, że do przeglądania internetu będzie w sam raz i do tego będzie mógł pograć w gry. No chyba, żeby wziąć A10 9700 + GTX 1050 TI 4GB?
Do tego jeszcze będzie zestaw(klawiatura, mysz, słuchawki, podkładka) oraz z urządzeń wielofunkcyjnych padło na Brother DCP-J100(duża ilość wydruków, tanie koszty eksploatacji - 100+ zł na komplet tuszy). Poza tym sam korzystam już od wielu lat z urządzeń Brothera i sobie zachwalam.

Nie rozumiem sensu tego zestawu. Bierzesz APU, a do niego badziewną kartę graficzną i masz w planach wsadzenie ewentualnie jeszcze czegoś gorszego. Miałeś gotowy zestaw z dobrymi podzespołami pokroju GTX 1050 Ti, a uparłeś się na RX550, który do grania się ledwo nadaje.

Jesteś kolejną osobą, która APU traktuje jak procki Intela, a to nie po to powstało. To miał być składnik budżetowców bez GPU, a dokładanie do tego niewiele lepszej grafiki to wyrzucanie pieniędzy w błoto.

Od kiedy składasz klientom zestawy? Twoja propozycja to marnowanie ich pieniędzy. O ile mało ogarnięty klient zleje temat, tak w końcu trafisz na takiego, który się zacznie zastanawiać aż w końcu zrobi Ci awanturę.

Teoretycznie nawet nikt Ci tu nie powinien pomagać, bo to Twoja praca i powinieneś wiedzieć podstawowe rzeczy o obecnym sprzęcie komputerowym lub nawet ktoś powinien chcieć pieniędzy za to. Patrząc po tym co proponujesz nie za bardzo wiesz co robisz i/lub nie masz pojęcia czego oczekuje klient.

Złożyłem wystarczająco już zestawów i to nie jakimś zwykłym klientom, którzy zlewają temat jak to ująłeś. Myślisz, że nie chciałbym zrobić jakiegoś lepszego zestawu? Chciałbym, ale mnie budżet nie puszcza. Mógłbym zejść z ceny kupując jakąś tańszą drukarkę czy monitor, ale inwestować np. w jakiegoś HP, do którego komplet oryginalnych tuszy kosztuje 150-200 zł(nawet nie ma co proponować zamienników). W starej pracy nagminnie mieliśmy uszkodzone HP z głowicami po zamiennikach. Poza tym sam sobie zaprzeczasz pisząc, że nikt mi tu nie powinien pomagać, bo w końcu do czego służą fora jak nie o pisanie o pomoc? Jeżeli chcesz pomóc to odpowiesz, jeżeli nie to nikt Ci nie każe się udzielać. Zestawy, które zaproponowałeś przejrzałem je i chciałem jeszcze uzyskać informacje czy jeszcze mogę je zmodernizować, ale tak jak mówiłem budżet mi nie pozwala. Jakbym miał 3k na samą jednostkę to bym nawet nie pisał prośby o doradzenie. Opcja z intelem pozwala się zmieścić w budżecie, ale mam wtedy tylko 2 rdzenie i nie wiem czy procek nie będzie w jakimś stopniu ograniczał całej jednostki.

To mi wytłumacz jaki sens ma APU i niewiele lepsze od niego GPU? Pentium to nie tylko dwa rdzenie, ale też 4 wątki co faje mu wydajność na poziomie i5 2400/2500. W tym budżecie nie licz na coś lepszego.
Nie napisałem, że nikt tu nikomu nie powinien pomagać do kroćset. Napisałem, że składanie komputerów to Twoja praca, a nie hobby czy po prostu szukasz porady pod swój zestaw.

A jeżeli chcesz sprawdzić czy procek będzie ograniczał GPU to w intrenecie jest masa testów niemal identycznych zestawów.

Już kilkukrotnie byli tu użytkownicy po pomoc, po czym ostatecznie składali coś po swojemu całkowicie przecząc idei rozsądnego gospodarowania budżetem. Potem przychodziło rozczarowanie.

Ja odpowiadam, bo chce pomóc, ale jak ktoś i tak robi coś po swojemu to jednak dochodzę czasem do wniosku, że po co się w ogóle zastanawiać i coś doradzać.

Tylko, że ja jeszcze nie zdecydowałem się na zakup czy teksty typu: sorry Twój zestaw mi się nie podoba, mój jest lepszy. Dlatego napisałem o poradę co można zmienić by osiągnąć właśnie taki złoty środek, aby klient mógł poruszać się po internecie, filmy pooglądać, pograć w gry typu CS, LOL, Fortnite czy Fifa, ale żeby się zmieścić w budżecie i też był zadowolony. Tak samo mógłbym mu dać R5 2400G bez grafiki - internet przeglądnie, zawsze coś z gier odpali na tych niskich bądź średnich detalach, a przekazać, żeby pomyślał w niedługim czasie o grafice. Teraz kupi R3 + GTX 1050 TI i jak będzie chciał w przyszłości rozbudowywać to będzie musiał myśleć o procesorze i grafice, a tak to R5 i w niedługim czasie już np. GTX 1060 czy tam GTX 1070.

Bierz taki: https://www.purepc.pl/zestawy_komputerowe/jaki_komputer_kupic_zestawy_komputerowe_na_maj_2018?page=0,7 albo taniej żeby wystarczyło na monitor jeszcze i inne pierdoły: https://www.purepc.pl/zestawy_komputerowe/jaki_komputer_kupic_zestawy_komputerowe_na_maj_2018?page=0,6

To nie, że się nie podoba tylko Twój zestaw ma jak w tej i tak niskiej cenie słabą wydajność, gdzie dodatkowe pieniądze można włożyć w coś innego co da jakąś korzyść. Po co brać APU za 400 zł + RX 550 jak możesz wziąć CPU Intela za ok 300 i dorzucić do lepszej grafiki? Równie dobrze możesz dać samo APU i powiedzieć klientowi, żeby sobie za jakiś czas dołożył grafikę, ale skoro chce teraz coś do grania to raczej nie będzie czekać. Co ma powiedzieć osoba, która poprosiła o zestaw do grania, a dostała komputer z mocnym procesorem bez dodatkowego GPU, bo “sobie dokupi później”? Osobiście bym się wkurzył i tego komputera nie wziął. Zresztą przechodziłem już przez to, gdzie proponowano mi “świetny procesor”, a GPU szajs, no ale podobno zestaw do grania…

Ok, jeżeli klient pójdzie na ustępstwa i jest w stanie chwilę poczekać na zakup GPU to ok, ale nie decyduj za niego tylko pokaż mu dostępne opcje, choć skoro Cię poprosił o zestaw do grania to raczej nie chce więcej czekać czy dokładać.

Pierwsza podstawowa zasada - jak klient rzuca budżetem to od razu mu się mówi czego może oczekiwać, a nie najpierw obiecuje super sprzęt, a potem kombinuje jak koń pod górę.

Poprzedni intel pentium, a mianowicie G4560 był killerem w swojej klasie. AMD nie miało nic na niego. Do budżetowych zestawów, maksymalnie z GTX 1050 Ti jak najbardziej się nadawał. Obecnie Intel trochę wstrzymał kunie i dał nieco wyższą cenę za G5400 (różnica względem poprzednika to zegar i pamięć), ale bez problemu można go dorwać poniżej 300 zł.

Właśnie pomagacie gościowi, który dzięki Waszym poradom zarobi bez wysiłku pieniądze za złożenie komuś zestawu. Lekkie frajerstwo :wink:

Jak mi klient określił budżet na wszystko, to już z początku został poinformowany o tym, że to nie będzie jakiś pro gamingowy komputer. Dlatego myślę nad różnymi rozwiązaniami m.in. inny procek(poprzednia generacja) + grafika lub mocniejszy ze zintegrowaną grafiką i możliwością przyszłego dołożenia grafiki. Klient by dostał ofertę z objaśnieniem na zasadzie mocne/słabe strony tego zestawu a tego. Myślałem o czymś pokroju Intel Core i3 + grafika, ale tak jak pisałem wcześniej, budżet nie puszczał. Do Intel Pentium jakoś nie byłem przekonany, dlatego nie brałem go pod uwagę.

Już sobie wyobrażam jak robisz wszystko wszystkim za darmo po kosztach.

Nie po to jest forum, aby kogoś za frajer dorabiać. Przynajmniej ja jeden to rozumiem.

Ja Ci nie wróżę wielu ‘klientów’, jeśli złożenie prostego zestawu komputerowego sprawia Ci taką wielką trudność.

Tu nie chodzi o robienie za darmola. Składasz ludziom komputery jak twierdzisz zawodowo, ale jednocześnie pokazujesz, że nie masz za bardzo pojęcia co obecnie jest dostępne na rynku i co warto kupować. Stwierdzam, że patrzysz na cyferki, a nie na to co realnie daje większe możliwości. Dobrze, że prosisz o jakieś wskazówki, bo to znaczy, że może się coś tam dokształcasz, ale potem i tak je ignorujesz - co i tak jest przerzucaniem roboty na kogo innego. Teraz mam w sumie pojęcie od jakiego “speca” moi teściowie wzięli poprzedniego kompa. Dali nieadekwatne pieniądze co do możliwości tego sprzętu.

Albo pomóżcie, albo zignorujcie. Nie zmienicie świata, a takiemu fachowcowi, bez względu na waszą pomoc przyszłości w branży nie wróżę.
Lubicie kopać się z koniem?

1 polubienie

Może mi nie wróżysz klientów, ale klientów mam i są bardzo zadowoleni z moich usług.
Kto powiedział, że ja coś ignoruje? Dałeś mi propozycje, a ja tylko zapytałem o drobne zmiany. Tak samo patrze na to co klient oczekuje jak i na cyferki. Skoro określa 3000, to staram się maksymalnie z tego wycisnąć, nawet jakbym miał z tego mieć 30 czy 50 zł zarobku. Nie działam tak, że mam 3000 zł, kupuje za 2500 zł i 500 zł profit. A tak samo nie będę dopłacał do interesu. Nie wiem od jakiego, jak go nazwałeś, “speca” kupili sprzęt Twoi teściowie, ale mi na prawdę zależy by klient był zadowolony. Do każdego budżetu da się coś dobrać, ale czarodziejem nie jestem i nie wyczaruje z niczego więcej mocy w jednostce, jeżeli przeznaczeniem komputera mają też być gry. Ja widziałem Twoje propozycje, nie mówię nic, że są złe, ale nie jestem w stanie zmieścić się w budżecie. Można przyoszczędzić na tej drukarce, na tych peryferiach(mysz, klawiatura, głośniki), ale koniec końców wyjdzie z tego kaszana, bo np. eksploatacja tej drukarki nie będzie adekwatna do jej ceny zakupu.