Ktoś jeszcze tęskni za starym wyglądem portalu i forum?

Napisałem z 5 komentarzy, nie widzę ani jednego.Pierwszy z 4 godziny temu.
Zalogowało bez problemu, może na jakiejś czarnej liście jestem. :slight_smile:

Ja napisałem od trzech dni kilka i pojawił się tylko jeden i to na dodatek jako anonim choć pisałem będąc zalogowanym na koncie. Na razie sobie daruję komentowanie na głównej stronie.

Ale nic obraźliwego itd. o thunderbirdzie , dyskach. A anonimy szaleją.

Lepsze jest wrogiem dobrego.
Co dobre to spierdo… :rage:

To samo pisali o poprzednim layoucie jak tylko się pojawił. Za każdą dużą zmianą idą te same teksty. A potem “kiedyś było lepiej”. Ta, pewnie.

Nie wiem jak inni. Ale ja o poprzednim nigdy niczego złego nie napisałem. :wink: Ten aktualny nie jest zły. Podoba mi się jego minimalizm. Problem polega na tym że cały efekt tego naprawdę fajnego minimalizmu psują nieprzemyślane boksy reklamowe.

Akurat w 2003 to jeszcze neta nie miałem ale kilka lat później był u was ten śmieszny ludek i tego właśnie brakuje (rozpoznawalne logo).
A tęsknię to za ultra lekkimi stronami bez JavaShitu

P.S wersja mobilna bezużyteczna. Czy komuś odswieża się co dwie sekundy i wczytuje od nowa jak mi?

P.S.2 Zróbcie przynajmniej żeby zaznaczenie wersja na komputer pokazywało wersję desktopową a nie mobilną przeskalowaną

Nie chodzi, o to że “kiedyś to były czasy”, ale o to że obecnie portal wygląda jakby zaprojektował go praktykant albo co najwyżej stażysta. Ogólnie wygląda, jakby był zrobiony przez kogoś kto nie zna się na robocie, metodą prób i błędów.

1 polubienie

Wtedy nad tym siedzieli profesjonaliści. Dziś pewnie skorzystano z jakiegoś gotowca i tylko skórkę swoją dali.

Poprzedni był okej, to co jest teraz, to wygląda jak gotowiec. Graficy tylko przygotowali skórkę i tyle. Przy poprzedniej wersji siedzieli przy tym webmasterzy.

Mobilna wersja serwisu to pożeracz baterii w smartfonie. Oczywiście przez przekombinowany JS.

Słusznie zauważyłeś. Dzisiaj to zapomniane słowo. :upside_down_face:

1 polubienie

Może odebrali Ci prawo komentowania za pisanie pod wpływem alkoholu?

Taka ciekawostka: robią go od lat te same osoby.

Ale może pod dyktando kogoś z góry?

2 polubienia

Aż postanowiłem założyć konto ponownie aby dorzucić 3 grosze do tej dyskusji, skoro wg. @roobal siedział webmaster :wink: Troszkę posiedziałem z tym layoutem i powiem, że jestem szczęśliwy. Jestem szczęśliwy, że stary layout poszedł po blisko dekadzie na zasłużony odpoczynek. W nowym widzę jakieś nawiązania do starego wyglądu, na plus i odwagę zasługuje usunięcie ludka z headera. Powodował on niepotrzebne rozstrzelenie na wysokość strony. Teraz nawigacja zajmuje tyle miejsca, ile powinna.

Każda zmiana będzie budziła emocje. Odkurzcie sobie newsa o wprowadzeniu poprzedniego, bardziej radykalnego refreshu. I też wtedy udało nam się wpaść na problemy z optymalizacją strony, do teraz pamiętam, że paru osobom z przeglądarką K-Meleon gotowaliśmy przez parę dni CPU (chyba) cieniami w css. No i blogi! Wreszcie. Z drobiazgów to cieszę się, że ostał się na stronie programów mechanizm zapobiegania zwinięciu się menu kaskadowego (więcej o tym tutaj: https://bjk5.com/post/44698559168/breaking-down-amazons-mega-dropdown). Z mojej strony gratulacje. Dajcie im szanse.

1 polubienie

@tmck: Tomick czy to Ty z tzw. poprzedniej ekipy DP?

Pozdrawiam!

1 polubienie

Możliwe. Choć nie pasuję do opisu profesjonalnego webmastera. Tak na serio to zobaczyłem, że się światło pali to postanowiłem zajść i wrzucić swoje zdanie o nowej wersji.

1 polubienie

Kiedyś były wszędzie gradienty, przezroczystości i taka głębia. Porównajcie sobie Windowsa 7 z interfejsem Aero do Windowsa 10 z Metro.
Podobnie było z Androidem. Wersja 4.1.2 z TouchWiz i wersja 6-7 z Material Design i 11 (nakładka OneUI 3.1) i Fluent Design.

Taka moda io tyle. Ja bym też wolał ten design z 2009 roku na DP, ale trzeba się przyzwyczaić - nic nie zrobisz.

Ponoć Sun Valley ma przynieść zaokrąglenia i przejścia. Może ta przezroczystość, gradient i głebia powrócą, któ wie.

3 polubienia

@blumberplumber Interfejs Aero był najlepszy jak mogli stworzyć. Interfejs Metro to badziewie - brzydkie i płaskie.

Pozdrawiam!

1 polubienie

Aero był ładny tylko troszkę wyprzedził swój czas i wielu użytkowników miało wtedy za słabe kompy by płynnie go obsługiwać. Sam wtedy miałem za słabego kompa aby go uruchomić i miałem włączony klasyczny motyw. Taki aero powinien powstać właśnie dziś gdzie każdy średni komputer by sobie z nim już poradził.

Aż oplułem kawą klawiaturę :joy: Zobacz jak w tym czasie i wcześniej wyglądały Linuksowe środowiska graficzne, przepełnione bajerami, przeźroczystościami, animacjami etc. i działały płynniej na takich samych maszynach :wink: