Kupno komputera

Na gwarancję oddawałem do X-komu. Moje imię i nazwisko nie było im do niczego potrzebne :slight_smile:

Gwarancja przypisana jest do sprzętu nie do człowieka. :wink: Kupuje pan X ale nic nie stoi na przeszkodzie by na gwarancję sprzęt oddał pan Y.

Witam. Czy mogę prosić o poradę w zakupie zestawu stacjonarnego do gier w cenie około 1300-1500zł? (procesor 3 3200G czy 5 2600G czy 5 3400G?). Z Windowsem, oczywiście bez monitora i klawiatury. Potrzebuję jakiegoś gotowca - prezent komunijny dla nie mojego dziecka z innego miasta - pewnie najlepiej do zakupu w xkom żeby było łatwiej z ogarnięciem gwarancji jakby co.

1500, z Windowsem, do gier

Wybierz dwie.

Przy takim budżecie nie kupuj kompa, tylko włóż kasę do koperty.

Nowy komputer byle jaki, do byle jakich gier z systemem kosztuje 2000zł. Także nie wiem co poradzić za bardzo.

Za 1500 zł nie kupisz gotowca.
Ryzen 2600 nie ejst G i bez grafiki nie ruszy, Ryzen 3400G przekroczy budżet. 3200G do gier średnio się andaje.

Jeżeli MUSISZ przywieść komputer, i absolutnie nie może to być koperta, to bierz się do szukania i składaj sam.

Athlon 3000GE lub 200GE, 2x 4 GB RAM, obie rzeczy w 400 zł zamkniesz.
Płyta i zasilacz Silentium 350W, w 350-400 jest szansa
SSD 240 i Obudowa, za odpowiednio 150 i 100 zł.

Doliczasz Windowsa i masz ~~~1500 zł, CSGO i Minecraft pójdzie na tym.

Nic więcej nie uruchomi, jak spróbuje Wiedźmina to Cie wyrzuci wkurzony. :slight_smile:
Na grafikę i sensowniejszy bulid potrzebowałbyś 2000 zł na elektronikę a system osobno (odradzam system z fakturą za 10 zł z Allegro, głupio kradzione na prezent dawać).

Jeszcze mniejsza szansa, że się zamkniesz. NIe słyną oni z niskich cen. :wink:

Jeśli budżet składkowy będzie w okolicy 1800zł? Jednak bez Windowsa i może z prockiem 3400G?

A może coś takiego będzie wydajniejsze od 3400G?

Nie, nie rób tego. Tam są już prawie 10 letnie podzespoły, za 1900zł będzie w porządku komp, zaraz edytuję i wrzucę.
EDIT: Komputer już na prawdę bardzo fajny, dzieciaki spokojnie we wszystko zagrają, z możliwością rozbudowy w przyszłości. Z dyskiem HDD w miejscu SSD i gorszą płytą główną można na siłę zejść do 1900zł.

Do obudowy sugeruję wziąć 1 wentylator 120mm na przód, może być od silentiumpc zephyr.

4 sloty RAM to obowiązek

Wystarczający zasilacz, komputer będzie brać do 250W.

4 rdzeniowe minimum, ale dobre minimum.

3000MHz w 2 kościach na małego kopniaka do wydajności.

Spory SSD na system i gry. Mam ten model kilka lat i jest OK.

Niezła grafika, co prawda wersja mini, ale one się mocno nie grzeją więc nie przeszkadza. Dzieciaki na pewno docenią.

Niech Bóg cię uchroni przed takimi ofertami. To by było 2k wyrzucone w błoto. To są oferty dla kompletnie nie znających się na rzeczy.
Tam jest stary procesor i5-2400 który kompletnie nie nadaje się do żadnych gier i stara pamięć DDR3
Za 2k bez systemu złożysz całkiem fajny zestaw. A tego podobnych ofert unikaj jak ognia.

Dzięki Panowie:) Czy nie lepiej 3400G zamiast 1200AF+GTX1650? Jaka jest mniej więcej różnica wydajności w grach?

Różnica to ponad 100% na korzyść 1200+1650…

Dzięki. To jeśli 1200 + to grafika GTX1650 czy Gigabyte Radeon RX 570 4GB (lub Asus 8GB)?

Niech Bóg Cie broni przed Radeonem 570 8 GB, juz lepiej wydaj nadmiar gotówki na 1650 Super / Ryzena 1600. W 570 to widać po rdzeniu i kulturze pracy jej minusy. :wink:

Zostaw 1650. Fajna kulturka pracy. Radeony to gorące bestie.

dzięki Panowie - piwko wiszę :slight_smile: