Kurczak jak w KFC

Czesto zastanawialem sie dlaczego kurczaki z KFC sa takie dobre i jedyne w swoim rodzaju.

Ta niepowtarzalosc, tlumaczylem sobie rakotworczymi dodatkami uszlachetniajacymi smak i wyglad zabitego ptaka.

Az kiedys trafilem na przepis, ktory (podobno) zlamal tajemnice:

http://www.wklejto.pl/22472

Nigdy nie podjalem sie proby sporzadzenia tego przysmaku.

Glownie dlatego, ze nie wiem co to jest semolina…

Moze jednak ktos wie i sie odwazy…

I da znac…

semolina - “gruboziarnista mąka z pszenicy twardej (durum), używana do przemysłowej produkcji makaronu”

Spróbuj przyrządzić teraz bo ja nie mam ani chęci ani czasu ^^…

Ja słyszałem, że panierka jest zmiksowana z płatkami kukurydzianymi i to cały sekret. :slight_smile: Ale nie obiecuję!

Ooo, trzeba będzie spróbować. Jeszcze nigdy nie jadłem z KFC :stuck_out_tongue:

P.S.

1. www.wikipedia.pl

2. hasło: Semolina

3. http://pl.wikipedia.org/wiki/Semolina

Myślisz z czego mój cytat :D?

Ale tam olej mają w ściśle określonej temperaturze i w ściśle określonym czasie itp… Pewnie mają jeszcze jakieś specyficzne przemysłowe dodatki do panierki…

No tak. To teraz polece do mojego, wiecznie otwatrego, osiedlowego “spozywczaka”.

Przecisne sie przez tlum “kolegow”, ktorzy wiecznie chca pozyczyc ode mnie 20gr, podejde do troche przygluchej pani Marioli i powiem:

Poprosze jak zwykle 5 “Leszkow”, TV Pake paprykowych Lays’ow i… ten… no… kilo semoliny!

No ludzie, nich ktos wysle mame / siostre / zone / tesciowa*

*niepotrzebne skreslic

Eeetam ja bym nawet du** z fotela nie ruszył…

Od co: http://www.allegro.pl/item522021709_mak … _1_kg.html

Nie :wink: Robię czasem kurczaka a la KFC właśnie w płatkach i jednak zupełnie inaczej smakuje, ale bądź co bądź i tak jest niebo w gębie :smiley: Co niektórzy mogą potwierdzić jak dotrą do tego tematu :wink:

W oryginalnym przepisie jaki stosuje KFC na pewno nie ma takich przypraw jak oregano, majeranek czy estragon. Z tego co kiedyś wyczytałam to oni mają gotową panierkę z przyprawami już i jej skład jest objęty taką tajemnicą, że ponoć pracownicy, którzy je smażą w lokalach KFC nie znają jej składu.

Skreślam żonę i teściową… obie mi niepotrzebne :slight_smile:

A tam opowiadasz. Co to za problem rozpracować skład mieszanki przypraw, skoro sam jestem na laboratorium w stanie rozpracować skład chemiczny stopu metalu? Bądź co bądź to trudniejsze, ale się da :wink:

No, tylko nie sądzę, żeby ktoś od tak dał Ci suchej panierki :wink:

Na wiki pisze że ta semolina w Polsce jest nazywana Kasza manna. A ja już łatwiej kupić z tego co wiem ;]

Kasza manna, to potoczna nazwa maki ze zwyklej pszenicy.

A tu chodzi o:

http://www.semolina.pl/

Poza tym mysle, ze wazne jest to moczenie (albo obgotowanie) w slonej wodzie, przed pieczeniem na glebokim tluszczu.

To chyba dzieki temu kurczak jest tak miekki, a panierka (dzieki semolinie) chrupiaca.

P.s. Nie wiem, czy to co tutaj robimy nie jest jakims rodzajem szpiegostwa przemyslowego… :wink:

ludzie, a nie lepiej to iść do KFC i nabyć w drodze kupna za jedyne 4,99 zł jakiegoś Bsmarta :slight_smile: ?? tyle o tym teraz mówią w TV i w ogóle, że tanio, że smacznie, że konkurs i można jedzonko wygrać?? mi tam by się nie chciało panierkować kurczaków z marketu w płatkach, mąkach, mlekach, jajkach. ale może leniwy jestem… a może cenię oryginalny smak :smiley:

Np ja nie wiem czy jestem leniwy czy nie, ale do najbliższego kfc nie mam 5 minut drogi pieszo więc przepis na takiego kurczaczka dla mnie jest jak najbardziej mile widziany :wink:

Nie każdy ma kfc pod nosem.

Nie kazdemu chce sie ubabrac cala kuchnie semolina, a potem ja sprzatac, dla paru kawalkow kurczaka.

Nikt sie nie podjal proby realizacji przepisu…

Moj wniosek z tego wpisu:

Z zachodnim kapitalem nikt nie wygra. Ma byc fast, a nie slow i mycie garow.

A myslalem, ze w dobie kryzysu trafilem w “10” z tym przepisem… :frowning:

powiem tyle że pracując swego czasu w barze szybkiej obsługi typu KFC tyle że serwujący ryby przychodziła gotowa panierka do konkretnej ryby i tylko było napisane np. sandacz w ziołach i tyle składu nikt nie znał, tylko się przyrządzało

1- nie wszystkim chce się gotować

2- nie wszyscy są fanami KFC

3- ja mam swój sprawdzony już przepis :wink:

freyah

Ad.3. Lubie kurczaki z KFC, ale jak zdradzisz swoj przepis to mozliwe, ze zostane pierwszym czlonkiem Twojego FunClub’u :wink: