Kursor nie reaguje po wybudzeniu (po wyjściu ze stanu wstrzymania)


(Woha88) #1

Klikam start i wstrzymaj po to aby uśpić komputer. Potem po wzbudzeniu kursor myszki w ogóle nie reaguje, stoi w miejscu.  Co robić? Zaznaczam, że wybudzenie komputera następuje poprzez wciśnięcie przycisku power. Ja bardzo proszę o konstruktywną pomoc ponieważ bardzo zależy mi na rozwiązaniu tego problemu. Dodam też, że jestem laikiem i prosiłbym o rzetelną pomoc. Z góry dziękuje.


(Dimatheus) #2

Hej,

A po odłączeniu myszki z portu USB cokolwiek się zmienia? Czy naciśnięciu przycisku myszy, mysz się wybudza?

Pozdrawiam,

Dimatheus


(Woha88) #3

Właśnie nic się nie zmienia. Odłączam z portu USB, potem podłączam ponownie i nic. Tak samo po naciśnięciu przycisku myszy nic a nic...

Jedyne wtedy rozwiązanie to uruchom ponownie..wiadomo z klawiatury bo klawiatura chodzi normalnie..


(Bogdan_G) #4

Wejdź w menadżer urządzeń, we właściwości sterownika myszy, kliknij rozwiązywanie problemów.


(Dimatheus) #5

Hej,

Klawiatura podłączana portem PS/2?

Sterowniki do chipsetu płyty głównej zainstalowane?

Pozdrawiam,

Dimatheus


(Woha88) #6

Tak właśnie klawiatura podłączona portem PS/2. Wydaje mi się, że wszystkie sterowniki mam zainstalowane i najnowsze. Sprawdzone nawet programem driver booster, że są najnowsze w tej chwili.


(Dimatheus) #7

Hej,

Spróbuj zatem odinstalować kontroler USB. Uruchom menadżer urządzeń, rozwiń gałąź Uniwersalnej magistrali szeregowej i odinstaluj wszystkie urządzenia. Następnie zrestartuj system.

Pozdrawiam,

Dimatheus


(Woha88) #8

Ok. Zanim jednak to zrobię, może to jeszcze coś wniesie do sprawy: w menedżerze urządzeń jest takie coś: inne urządzenia-nieznane urządzenie. Nie wiem co to może być... ale pytanie czy to może mieć jakiś wpływ na zawieszanie się tej myszki?? I co w ogóle z tym zrobić??


(Dimatheus) #9

Hej,

Raczej nie powinno mieć wpływu. Odłącz wszystkie urządzenia podpięte do portów USB i sprawdź, czy urządzenie dalej widoczne jest w menadżerze. Jeśli tak, spróbuj je odinstalować - pojawi się jakiś komunikat?

System masz na bieżąco aktualizowany? SP2 do Visty doinstalowany?

Pozdrawiam,

Dimatheus


(Woha88) #10

Więc sprawa ma się następująco: odpowiadając na ostatnie pytanie to system mam aktualizowany na bieżąco i SP2 do Visty zainstalowany.

Ogólnie to kupiłem myszkę na PS/2 i problem jakby częściowo został rozwiązany ale ostatnio zauważyłem, że drukarka nie działa po wybudzeniu...

Zauważyłem, że w menedżerze urządzeń w kontrolerach uniwersalnej magistrali szeregowej PRZED uśpieniem są następujące sterowniki: główny koncentrator usb, główny koncentrator usb, Intel 7 series...chipset family usb..controller, Intel 7 series...chipset family usb..controller, rodzajowy koncentraor usb, rodzajowy koncentrator usb, uniwersalna drukarka usb, urządzenie kompozytowe usb, urządzenie pamięci masowej usb, urządzenie pamięci masowej usb. Natomiast PO wybudzeniu brakuje uniwersalna drukarka usb, urządzenie kompozytowe usb, urządzenie pamięci usb i urzadzenie pamięci usb - tego nie ma jak wybudzę komputer.

Spisałem się, zalezy mi na rozwiązniu tego problemu a tutaj są już konkretne wskazówki. Co to może być i co należy zrobić?


(Dimatheus) #11

Hej,

  • Czy podobnie wygląda sytuacja, gdy zamiast usypiać komputer, dokonujesz jego hibernacji?
  • Wejdź do BIOSu, do ustawień Power Management i sprawdź, jak ustawiona jest pozycji ACPI Suspend Type - jest S3 czy S1?
  • Czy w ustawieniach portów USB w menadżerze urządzeń jest zaznaczona opcja wyłączenia portu USB w celu oszczędzania energii?
    [a9012376d6c5.png

Pozdrawiam,

Dimatheus

](http://naforum.zapodaj.net/a9012376d6c5.png.html)


(Woha88) #12

Jeżeli dokonuję hibernacji to nic takiego nie ma miejsca, wszystko jest ok.


(Dimatheus) #13

Hej,

Widocznie coś jest skopane z usypianiem sprzętu. Być może jakieś urządzenie nie pozwala na poprawne przejście do uśpienia i stąd problemy. Spróbuj - na początek - przeinstalować sterowniki do chipsetu płyty głównej. Jeśli to nic nie dam, przestaw tryb ACPI Suspended na S1.

Pozdrawiam,

Dimatheus


(Woha88) #14

Ponieważ nie jestem zbytnio obeznany... w jaki sposób przeinstalować te sterowniki do chipsetu, gdzie one są? itd...

 

A jeszcze odnośnie tej opcji wyłączenia portu w celu oszczędzania energii to teraz zauważyłem, że jednak jest ta opcja włączona i co dziwne kiedy ją odznaczę i zrestartuję komputer to jest znowu włączona. Coś na prawdę dziwnego się dzieje...


(Dimatheus) #15

Hej,


(Woha88) #16

Model płyty głównej to: MSI B75MA-E33 (MS-7808) (SOCKET 0)

 

A jeśli chodzi o to oszczędzanie energii to miałem na myśli główny koncentrator usb w menedżerze urządzeń. W tej chwili jest ta opcja odznaczona i się nie przestawia szczęśliwie. Ale ogólnie wydaję mi się, że to chyba nie w tym problem.. zresztą nie mam pojęcia.


(Dimatheus) #17

Hej,

A co z powyższym?

Tak, ale opcje zasilania trzeba ustawić dla wszystkich głównych koncentratorów USB, które widoczne są w menadżerze urządzeń.

Pozdrawiam,

Dimatheus


(Jimforce) #18

a co do urządzenia nieznanego był błąd wpisany w okienku dolnym ?

... ta funkcja tak jakby nie znała problemów ponieważ czasami mam problemy z komputerem ale wychodzi na to że nie działa ta funkcja wychodzi pomoc i obsługa techniczna lub więcej rozwiązań czy coś takiego... i nie zna problemów {pomoc i obsługa techniczna (piot) ma podstawy ! nie średnio-zaawansowane lub zaawansowane !}


(Woha88) #19

Jeśli chodzi o BIOS to oczywiście przed wyjściem z Biosu zatwierdzam, żeby zmiany były wprowadzone. Z racji tego, że jestem laikiem, nie przestawiam tam w biosie wiele rzeczy, głównie to przestawiałem S1 i S3. Ale nic to nie dało.

 

Jeśli chodzi o funkcję "Zezwalaj komputerowi na wyłączanie tego urządzenia w celu oszczędzania energii" to mam tą funkcję wyłączoną przy wszystkich głównych koncentratorach usb. Ta funkcja jest po prostu wyłączona (nie jest zaznaczona) i oczywiście przy wszystkich głównych koncentratorach.

 

Jeszcze co do nieznanego urządzenia to w tej chwili jest jakiś sterownik zainstalowany i to się już nie pokazuje. No ale oczywiście to nie ma wpływu na wyłączanie się usb.

 

A może to przestarzałe urządzenia powodują jakieś konflikty?? Ja mam usb 2.0 ale też 3.0 więc może przykładowo drukarka jest przestarzała i powoduje takie problemy?? Niedawno kupiłem głośniki i też są podłączone pod usb, ale działają i nie wyłączają się... To takie moje luźne przemyślenia, ale może coś to wniesie...


(Bogdan_G) #20

Nie zakładaj błędów w Bios.

Prędzej to może być jakiś głupi konflikt sterowników. Spotkałem się z tym, że pewne funkcje LPM myszki, powodował kodek Xvid.

U siebie sprawdź w podglądzie zdarzeń, czy nie występują błędy z myszą z czasu występowania. Do tego dobry jest niecałe 100 KB programik my event viewer. Na stronce masz spolszczenie i ciut wyżej to potrzebne narzędzie:

http://translate.google.pl/translate?hl=pl&sl=en&u=http://www.nirsoft.net/utils/my_event_viewer.html&prev=/search%3Fq%3Dmy%2Bevent%2Bviewer%2Bnirsoft%26safe%3Doff

 

Masz w Viście monitor niezawodności i wydajności. Tam też możesz znaleźć wskazówki z tym, co się dzieje.