Laptop Acer Aspire 5737Z jakie sterowniki?

Pytasz się czy zainstalować czy gdzie znaleźć.

Masz może Skype’a

Dodane 12.01.2013 (So) 22:45

Sprawdź w menadżerze urządzeń czy masz wykrzyknik przy jakimś urządzeniu.

Pytam czy zainstalować LaunchManager :-), skype nie posiadam.

Dodam że po instalacji sterowników chipset, lan, vga brak jakichkolwiek wykrzykników w menedżer urządzeń wiec nie wiem czy jest sens instalować pozostałe.

LaunchManager odpowiada za przyciski multimedialne (przynajmniej tak piszą w necie).

Dodane 12.01.2013 (So) 22:54

Jeśli wszystko działa to nie ma sensu.

Kamerkę możesz sprawdzić za pomocą np. CyberLink YouCam lub WebcamMax

Dzięki :-), może mi ktoś jeszcze wytłumaczyć jak to jest z instalacją tego samego systemu na paru komputerach?

Powiem tak, system który zainstalowałem na laptopie był dołączony do komputera stacjonarnego który został zakupiony parę lat temu. Na tym komputerze stacjonarnym jest zainstalowany właśnie ten system który był razem z PC. Ten sam system zainstalowałem na laptopie acer ale niestety nie mogłem go aktywować ponieważ klucz był używany, wiec wpisałem klucz który znalazłem na naklejce pod laptopem i system się aktywował.

Teraz jakby np padł mi system na komputerze stacjonarnym to w czasie instalacji jaki musiałbym podać klucze? I czy to co teraz zrobiłem jest legalne?

Kurcze nie wiem jak to jest z tymi systemami :slight_smile:

Mam nadzieje że ktoś mnie zrozumiał :slight_smile:

Ten który kopiłeś razem z komputerem stacjonarnym (jeśli to była wersja OEM to nie aktywujesz tego systemu, na tym kluczu na innym komputerze).

Klucz nie jest przypisany do nośnika, z jednej płyty możesz zainstalować system na tylu komputerach na ilu chcesz ale żeby go aktywować musisz mieć licencję (naklejka pod spodem laptopa lub jak kupiłeś nośnik z systemem razem z komputerem stacjonarnym to dostałeś tez klucz/licencję).

Wiec pewnie to bedzie wersja OEM ponieważ jak chciałem aktywować ten system na laptopie to pojawiał się komunikat że klucz jest już używany i abym użył innego klucza więc wpisałem taki co znalazłem na naklejce pod laptopem i się aktywował. Czyli wszystko jest legalnie? Dodam że ten system co mam teraz na tym laptopie jest również zainstalowany z tego samego nośnika na komputerze stacjonarnym.

Tak.

Nie ma to znaczenia, z tej płyty możesz zainstalować system na 100 komputerach tylko żeby go aktywować to dla każdego komputera musisz mieć licencję (w twoim przypadku naklejka pod laptopem).

A jak bym takiej naklejki nie miał i aktywowałbym go innym kluczem np znalezionym w sieci to czy było by to legalne?

Po pierwsze nie aktywowałbyś go a nawet jeśli to system byłby nielegalny.

A jak bym go aktywował za pomocą klucza znalezionego w sieci to dlaczego byłby nielegalny?

Ponieważ nie kupiłeś tej licencji.

Hmmmmm a powiedz mi jeszcze gdzie są takie klucze zapisywane? Bo jak pisałeś że nie na nośnikach to gdzie?

Na pudełku powinieneś mieć klucz (licencja jest przypisana do klucza).

Kurcze nic z tego nie rozumiem z tymi licencjami he he, identyfikator produktu?

http://pl.wikipedia.org/wiki/Licencja_oprogramowania

Dzięki ale i tak za wiele nie rozumiem :frowning:

Cześć

Klucz produktu systemu Windows znajduje się na naklejce COA, znajdziesz na niej również informację na jaką wersję systemu masz licencję.

Przeczytaj jeszcze te informacje dot. licencjonowania systemów Windows:

http://www.licencje-microsoft.pl/2012/0 … windows-7/

Teraz chyba wszystko powinno być już jasne.

Dzięki, a dlaczego nie mogę zainstalować ponownie systemu wpisując klucz z pod laptopa? podczas instalacji i wpisaniu klucza pojawia się taki komunikat: “Nie można sprawdzić poprawności klucza produktu. Odczytaj klucz produktu i sprawdź, czy został wprowadzony prawidłowo” a gdy wpisze klucz z komputera stacjonarnego do którego był dołączony nośnik z systemem vista to instalacja przechodzi dalej dlaczego? Nie rozumiem i chyba tego nie zrozumiem :frowning:

Jeżeli to Vista to zainstaluj bez klucza i podaj go podczas aktywacji i przejdzie.

Tak vista, zainstalowałem system bez klucza i po zainstalowaniu wpisałem klucz który jest na naklejce pod laptopem i pojawia się taki komunikat: " Wprowadzony klucz produktu nie jest prawidłowym kluczem produktu systemu windows vista, sprawdz klucz produktu i wpisz go ponownie"