Laptop Acer Aspire 5737Z jakie sterowniki?

Gdzie instalowałeś system (na laptopie)?

Tak ponownie wykonałem instalację na laptopie acer.

Musisz się kontaktować z Microsoft’em.

Kurcze a to dlaczego?

Cześć

Przepraszam ale tak namieszałeś że można się pogubić.

System instalowałeś z płyty od komputera stacjonarnego?

Jeżeli tak, czy system z komputera stacjonarnego jest w takiej samej wersji jak na laptopie?

Tak, system na laptopie zainstalowałem z nośnika który otrzymałem wraz z komputerem stacjonarnym. Na laptopie od nowości był prawdopodobnie system Vista co świadczą nawet o tym naklejki na nim.

Cześć

To powiedz jeszcze w jakiej wersji jest system od komputera stacjonarnego a jaki na laptopie (Home Premium, Businnes etc.)

Czy na obu komputerach jest taka sama wersja systemu (wiem że Vista ale jaka konkretnie)?

Na nośniku dołączonym do komputera stacjonarnego jest system vista home premium 32-bit, na laptopie od nowości prawdopodobnie też była vista ale jaka wersja tego nie wiem ponieważ naklejka na której znajduję się klucz jest zdarta :-(… Dodam że parę dni temu instalowałem system na laptopie z tego samego nośnika ponieważ zakupiłem nowy dysk i aktywacja powiodła się kluczem który jest na naklejce od dołu laptopa, teraz jak system instalowałem ponownie to już nie mogę go aktywować tym samym kluczem :frowning:

Mam nadzieje że mnie ktoś zrozumiał :slight_smile:

Cześć

Skoro nie wiesz jaki system był na laptopie to nic więcej nie poradzę. Choć jeżeli wcześniej system się aktywował kluczem spod laptopa może to oznaczać że na laptopie był system w wersji Home Premium.

Polecam skontaktować się z Micrsoftem i wyjaśnić sprawę.

A czy nie musiałbym najpierw zaktualizować systemu poprzez windows update a po aktualizacji wprowadzić klucz?

Cześć

Nie sądzę że to coś zmieni. Ale zawsze możesz spróbować. Jeżeli nic się nie zmieni skontakuj się z MS.

Zainstalowałem service pack 1 oraz 2 i system bez problemu aktywował się kluczem który znajduję się na laptopie :slight_smile:

Cześć

Zrób sobie teraz kopię plików aktywacyjnych abyś nie miał w przyszłości problemów z aktywacją systemu:

kopia-aktywacji-systemu-windows-windows-office-2010-t487450.html

Po co mi to jak i tak nie wiem co mam później w razie czego z tym zrobić :-(, w tym linku co podałeś mało informacji jest.

Cześć

Podałem ci sposób abyś nie musiał w razie reinstalacji bawić się w aktywację systemu. Jeżeli nie chcesz z tego korzystać nie ma sprawy.

A swoją drogą wszystko jest tam czytelnie opisane co i jak należy zrobić.

To jest bardzo przydatny programik, możesz uniknąć w przyszłości problemów z aktywacją (tak jak teraz miałeś).

Robisz kopię aktywacji systemu i kiedy będziesz musiał zainstalować system ponownie, po prostu przywracasz pliki aktywacji z kopii (system OEM ma ograniczoną liczbę aktywacji przez internet, za którymś razem będziesz musiał dzwonić do Microsoftu i aktywować system telefonicznie).

To znaczy jak bym instalował ponownie system to te pliki z kopi wrzucam np na pendrive i po zainstalowaniu systemu wrzucam te pliki? Jesli tak to jak…

Pobrałem, rozpakowałem program, uruchomiłem jako administrator i kliknąłem Activation backup, utworzył mi się jakiś folder z plikami i co dalej?

Następnym razem, jak będziesz instalował system (Vistę i na tym samym komputerze) to uruchom program i kliknij Restore Activation.

Ok czyli musiałbym to zrobić po zainstalowaniu systemu a nie w czasie instalacji tak?

Tak (nie wpisywać klucza podczas instalacji i odznaczyć aktywację online).