No i słówko tyle właśnie sporo zmienia.
Tak to i ja uważam. Ale żeby już “kończyć świat” bo rodzice chcą kupić pierwszy komputer w wieku 8-9 lat? Brawo dla nich! Znam dzieciaki co od urodzenia klepią na iPadzie bąbelki, na laptopie inne zwierzątka, i jeszcze strzelają sobie milion fotek swoim telefonem …mając 5-6 lat.
Osobiście nigdy nie polecę komputera bez SSD, bo przy dzisiejszym Windowsie to po prostu katorga.
Ostatnio robiłem format na lapku Della - bardzo fajny, 13", i5 8 generacji, 8GB RAM…ale HDD. Myślałem, że żyły sobie podetnę.
A zaznaczam, że robiłem format - świeżo postawiony system. Nie chcę myśleć jak to zacznie działać po zaśmieceniu.
Cóż, dokładając “parę stówek” mamy właśnie i tak dziurę. Geforce w swojej ofercie ma MX150 z laptopem co podałem wyżej, a później jest dopiero już prawdziwy układ do gier - GTX 1050. Tyle że on w laptopie z systemem, 8GB RAM, Core i5 - to już tak minimum 3200 zł.
AMD pięknie się wpakowało w tą dziurę z Ryzenem 7 i zintegrowaną Vegą 10. Wydajnościowo i cenowo jest idealnie w środku, bo za mniej niż 3000 zł mamy CPU tylko ciut gorszy od Core i5, a ta zintegrowana grafika zostawia w tyle MX150, jednak nieco jej brak do GTX 1050.
Ten laptop, co bardzo ważne i często pomijane, ma RAM w konfiguracji 2x4GB a to daje ładnego kopa w grach. Brak dual-channel (czyli dwóch modułów pamięci, dzięki którym podwaja się przepustowość RAM) potrafi zabrać nawet do 10 klatek na sekundę. I właśnie taki jeden moduł 8GB mamy w tym laptopie Lenovo co podałem wcześniej za 2500 zł. No ale tu innego wyboru nie ma.
Mamy też 128GB SSD w M.2 oraz standardowy HDD 1TB. No i lepsza marka niż Lenovo.

Moim skromnym zdaniem…
W skrócie:
do 2000 zł (MX130) - nie zagramy w niemal nic z nowych gierek
do 2500 zł (MX150) - zagramy w niemal wszystko i można to już z przymróżeniem oka nazywać “laptopem do gier”
~2800 zł - powyższy Acer z Ryzenem, który ma świetny stosunek ceny do wydajności i jakości. Dalej nie jest to demon, ale na pewno warto dorzucić te 3 stówki względem laptopów z MX150.
+3200 zł - prawdziwie “gamingowe” laptopy z Core i5 i GTX 1050. Bez problemu pogra we wszystko co nowe nawet w co najmniej następnym roku myślę.