Laptop dla programisty/studenta max[3500]

Witam, chciałbym kupić laptopa do programowania i dodatkowo chciałbym w następnym roku używać go na studiach zaocznych z informatyki.Tworze strony internetowe czyli front end html css js react.

Specyfikacja:
**Procesor:**i5 lub i 7, min 4 rdzenie 8 wątków taktowanie 2-4
Karta grafizna:Mam zagwostkę tutaj czy dedykowana czy wbudowana.Jak sam przeglądam i daje moje wymagania to pojawiaja się same laptopy gamingowe a czytałem kilka opinii ze lepiej od tego uciekać więc proszę o poradę.Jeżeli dedykowana to min geforce gtx 1050ti.
Ekran 15,6 lub większy,ips led full hd,ochrona oczu
Ram 16gb z możliwościa rozbudowy taktowanie ok 2600 (minimum 2 sloty zeby nie byl wlutowany)
Dysk:są 3 opcje
1.256 ssd pcie m2 plus hdd 1tb
2 512 ssd pcie m2 plus mozliwosc dodania dysku twardego hdd
Klawiatura:Podswietlana ,wyspowa, bez numerycznej po prawej (nigdy tego nie uzywam)
Bateria, zeby wytrzymala z 5h nawet na oszczedzaniu nie wiem czy będę tak strasznie tego potrzebowal bo raczej będę podłączony od pradu ale fajnie by bylo ,żeby chociaz te kilka h wytrzymalo.Raczej będę przenosił się czy to do dziewczyny to mam prąd za granice prad rowniez na studiach tez powinnien być ale kilka h jak najbardziej by sie przydało.
System bez systemu mam program od microsoftu i dzieki temu mam za free

Szczerze, straciłem duzo czasu na szukaniu.Wiekszość to laptopy gamingowe były bliskie tym wymaganiom i temu budżetowi.Nie wiem jaki procesor do konca bo niskie napieciowe są slabsze no ale mniej pradu biorą tak samo z karta dedykowana.Czytałem opinie ,że gamingowe to jakosc jest shitowa.Chciałbym laptop na lata.Mam komputer do grania wiec nie musi to byc gamingowy ale zalezy mi na tym zeby wytrzymywał 2 ide kilkanascie okien w przegladarce.Musi dzialac plynnie bym sie nie denerwowal bo do tego jestem przyzwyczajony .Raz pracowałem na slabym lapku to miałem ochote go spalic ide przegladarka i muzyka go juz muliła.Nie chce uzywki thinkpady sa za drogie te lepsze jak na poczatek chce sie zmiescic w tym przedziale.Jak zobacze ze w pracy bedzie mi potrzebny lepszy to wtedy będe sie zastanawiał

Kilka laptopow co sam znalazłem:
https://www.morele.net/laptop-asus-tuf-gaming-fx505ge-fx505ge-al388-16-gb-ram-256-gb-m-2-pcie-1tb-hdd-6043675/
Gamingowy 8 generacja i5h tutaj nie wiem czy ten procesor jest dobry czy nie czy nie lepiej 9 generacji.
Pojemnosc baterii 48 Wh nie mam pojecia czy to ejst duzo czy nie.Grafika 1050ti ?
https://www.morele.net/laptop-hp-pavilion-gaming-15-cx0060nw-8bm86ea-16-gb-ram-512-gb-m-2-pcie-6326949/ tutaj bez mozliwosci rozbudowy prawopodbnie dysku bo jest tylko 1 512 pcie m2
https://www.morele.net/laptop-hp-pavilion-gaming-15-dk0035nw-8pq14ea-16-gb-ram-512-gb-m-2-pcie-6327016/ it 9 generacji , bateria wieksza 53 wh grafika slabsza bo 1050 bez ti dodatkowo 3gb pamiec karty graficznej zamiast 4g,brak mozliwosci prawopodbnie na 2 dysk tylko jeden 512 m2 pcie
https://www.morele.net/laptop-msi-gf63-thin-9rcx-674xpl-16-gb-ram-256-gb-m-2-pcie-1tb-hdd-6327338/ i 5 9300h pamiec 16 mozliwosc rozbudowy,2 dyski 256 pcie m2 dodatkowo 1tb hdd grafika 1050 ti wielkosc baterii nie podana

Jak widac same gamingowe laptopy.Proszę o rady bo juz mnie szlak trafia tyle czasu na to poswiecilem i nadal w kropce jestem.Gamingowy czy nie ? Czekam na blackfriday moze cos zleci fajnie ale bede patrzyl czy nie naciagane to blackfriday bo tez tak lubia.Czekam na odpowiedzi.Pozdrawiam

Trochę offtop ale nie mogę się powstrzymać. Laptopy gamingowe hejtują najwięcej te osoby, które na nie ich nie stać. :wink:
Co do sprzętu to niech inni się wypowiedzą. :slight_smile:

Gdybys dopłacił ze 3 stówki i zrezygnował z podświetlanej klawiatury to miałbyś Dell Vostro z dyskiem na m.2 :wink:
Taki Dell to na pewno konstrukcja wykonana z solidnych materiałów która powinna długo posłużyć.

Taki laptop to nie tylko suche parametry techniczne podzespołów. Należy brać więcej czynników pod uwagę.

@sidkwa produkty gamingowe krytykują tez ci którzy zauważyli, ze za dopisek gamingowy albo rgb trzeba czasem słono dopłacić, a niekoniecznie idzie za tym jakość, bo cześć producentów traktuje to hasło jak przynętę :wink:

1. Pomiędzy 8 i 9 generacją Intela różnice minimalne,
  2. sugerowałbym jednak 17 jak monitora nie masz zewnętrznego, ale wtedy z noszeniem bezie solidny plecaczek i ryzyko rozbicia. Zalezy też czy busem, czy autem na uczelnie. :wink:
  3. 1050 (nawet ti) nie rozważaj, jak chcesz grać 1650 lepiej… tak “na lata i bez mulenia” :wink:

Jeżeli masz dostęp do stacjonarki " w domu" lub TV u dziewczyny to raczej chyba bym szedł w mobilne, bez kart. I5 powinna dać rade, ale na wydajność stacjonarki nie licz - to nie ta liga… i7 to samo, limit tdp i chłodzenie zbijają wydajność.

@anon741072 alezy mi na podswietlanej klawiaturze bo to sie jednak przydaje … no chyba ze jakas lapke na usb xd bo mialem takie cos.Mozesz podrzucic linka tego laptopa ?

@anon7248146 nie zalezy mi na tym by byl to laptop gaminowy.On ma miec przeznaczenie do programowania i zeby wytrzymal te kilka h bez ladowania.Musi sobie dobrze radzic w tym co opisałem.

chciałbym poznac odmienny pkt widzenia niz to co mam na razie ze to bedzie raczej gamingowy laptop bo na to wychodzi.Ktos pisal ze ma omena i 5h trzymaja a tez ejst gamingowym laptopem.Wpisujac te wymaganai co tam dalem same gamingowe wchodza nawet jak nie zaznacze karty graficznej
Czekam an dalsze opinie.

Podświetlanie klawiatury to tylko efektowny bajer do robienia wrażenia. Naucz się pisać bezwzrokowo i będzie ci to szło szybciej niż szukanie podświetlonych klawiszy. Tym bardziej ze w programowaniu nie musisz często odrywać rąk od klawiatury.

Tylko nie bezie, zwykle właśnie zegar ram jest ścinany do 2400, tylko w tych ultrawydajnych, nie ultramobilnych, jest 2666. Skoro o opiniach mowa, pooglądaj sobie Huaweie, jak pamiętam 15 miały chyba aluminiowe obudowy i kosztowały do 3k. Linków nie podsyłam, nie mam. :slight_smile:

w sumie racja , ogolnie to umiem pisac bezwzrokowo tylko czasem jak nie znam ukladu klawiatury to ciezko mi np zrobic => ,’ tego typu rzeczy xd ale no dobra bez tego mozna przezyc

zaraz zobacze i wrzuce co znalazlem no co do ramu to przezyje ten2400 byle by ten ram dawal rade

Niestety nie moge nic nie outlotowego na xkomie z huawei

Huawei jednak odpada, wszystkie z intelem są U, czyli energoosczędne…

Co z tego że U? To nie laptop do gier, ani montowania filmów. We frontedn pewnie nie będzie nawet często kompilowal, a jak już to nic ciężkiego. Ważne żeby procesor był przyzwoity, a większa robotę będzie robił dysk który co i rusz będą musiał odczytywać tysiące małych pliczkow :wink:

bo jak mam rezygnowac z procesora z h i dedykowanej karty to musi to byc z dobrej jakosci laptop wykonany bo tak to nie widze sensu

Jak na moje to wybór między tymi laptopami.
https://www.x-kom.pl/comparison/520685,522387,524311

Dell Vostro 3590 i5-10210U/16GB/480+1TB/Win10P minusy system na ktorym moge zaoszczezic bo mam,nagrywarka,karta bateria tylko 3500 klawiatura ni ejest wyspowa karta slaba,

Lenovo IdeaPad L340-17 i7-9750H/16GB/480 GTX1050 minusy wlutowany ram (prawdopodbnie)jeden dysk

Dell Inspiron 3593 i7-1065G7/16GB/512/Win10 Srebrny tutaj znow mamy system czyli nieptorzebne mozna zaoszczedzic i dac w podzespoly karta slaba bo wbudowana plus mozna dodac 2 dysk

Pytanie zasadnicze co z ta karta graficzna czy dedykowana czy nie ?

Chcesz pograć w wieśka/ csgo/ sims, czy pasjans i Age of Empires wystarczy ;-)?

Przecież pisał, że od grania ma piec.

Szczerze wam powiem ze raczej w nic na tym nie bede grał.Ponieważ mało co gram a jak gram ot juz wole na komputerze xd

Ogólnie na razie co sobie tak zapisałem linka to mam 2 laptopy z 2 innych bajek xd

lub ten co tutaj kolega napisał ten dell

Tak czy owak laptopa wczesniej nie kupie niz blackfriday moze wyleci jakas promocja taka ze mnie przekona ale na te promocje ot bede uwazal.Szczerze co byscie wzieli patrzac na te dwa laptopy?

dell pojemnosc baterii ma 3500 a ten msi 4600 wiem ze dell mniej bierze no ale …