Laptop do 2500 zł dla zwykłego użytkownika

To Uniwersytet Trzeciego Wieku?

Gdy u nich będę to będę z niego korzystał, jednak podczas mojej nieobecności będzie użyczony rodzinie. Jakiś problem? :wink:

Wg mnie coś takiego:
niezły procek, Full HD, 17,3", SSD na m.2 +HDD 1TB

Ten Asus jest ok ale trzeba pamiętać, że rozszerzenie RAM (z 4 na 8GB) oraz dysk SSD dołożył sklep. Wadą tego modelu jest antena MIMO 1x1 (czyli z WiFi więcej niż 300 MBit/s nie wyciśniesz).

Zakładając, że gdzieś ma sieć, która transmituje z większą prędkością po Wi-Fi :laughing:

Jeśli np studiujesz socjologię z etnografią i prowadzisz projekt badawczy dotyczący tego jak osoby 60+ radzą sobie z nowoczesną technologią to wszystko jest ok :wink:

Tam jest net 100 Mbps, ale na najtańszym TP-Link’u nawet tego nie da się wycisnąć :wink:
Czyli gwarancję w tym przypadku daje X-KOM, bo sprzęt był już rozkręcany. Dobre jest takie rozwiązanie?
Czy warto brnąć w Full HD, czy może znajdzie się coś ciekawszego (tańszego) w mniejszych rozdzielczościach?

Poszukaj sobie, korzystając z filtrów: https://www.x-kom.pl/g-2/c/1530-notebooki-laptopy-17-3.html

Modele 15,6 cala są z reguły tańsze i posiadają wydajniejszą konfigurację w tym samym budżecie. Choć dla osoby starszej nie trzeba nie wiadomo jakiej konfiguracji.

ASUS VivoBook 17 R702UA i3-7100U/8GB/240SSD+1TB
Model z procesorem 7 generacji spokojnie wystarczy do domowego użytkowania, tym bardziej w połączeniu z dyskiem SSD, dodatkowo wewnątrz laptopa zamontowany jest dysk HDD na dane. Wykonanie akceptowalne, matowa matryca FULL HD w większym ekranem roboczym.

Ten sam model z systemem Windows 10 zawsze wychodzi taniej niż kupno osobnego
ASUS R702UA-BX350T i3-7100U/8GB/240SSD+1TB/Win10

Nie mogłeś przeczytać postów tylko musiałeś wrzucić to samo co ja?

Nie kłóć się, jeszcze wmówi, że z jego forum / rankingu kopiowałeś.

Jaka to różnica czy sklep dołożył ram i ssd. Jak dla mnie żadna, bo i tak jest gwarancja.

Nie. Jest kilka różnych gwarancji:

• fabryczna na laptopa od producenta laptopa;
  • fabryczna na dołożony dysk od producenta dysku;
  • fabryczna na dołożoną pamięć od producenta pamięci.
    To utrudnia skorzystanie z gwarancji. W efekcie sklep musi w tym pośredniczyć co wydłuża cały proces naprawy gwarancyjnej.

I tak pośredniczy.

Jeśli tak, to lipa. Bo to znaczy, że to sklep jest gwarantem. Czyli de facto sprzedają sprzęt bez fabrycznej gwarancji.

Acer Aspire 5 i3-8130U/8GB/500/Win10 FHD IPS ( NX.GSWEP.003) - 2499zł
Byłby tutaj najlepszy, ale niestety nie są aktualnie w tej chwili do dostania.

Jak coś, to polecam dobierać dyski SSD samodzielnie np.
ASUS VivoBook 17 R702UA i3-7100U/8GB/1TB
plus dysk SSD M.2 Samsung 860 EVO 250GB z 5 letnią gwarancją
= 2488zł

Dell Inspiron 5770 i3-6006U/8GB/120+1000/Win10 FHD - 2629zł
Z nagrywarką DVD, dyskiem SSD M.2 i matrycą IPS. Starszą generacja procesorów (Skylake).

1 polubienie

Można próbować bezpośrednio u źródła:
https://pl-store.acer.com/aspire-5-laptop-a515-51g-szary

Nie zmienia kwestii, że aby licencja taka była “prawilna” musi on już posiadać jakąś licencję na system operacyjny.

Asus już podawałem tu

Tu jest 15,6"

Tak z nie wiadomo jakim dyskiem, podziękujemy szczerze za takie oferty !!!

Samsung 860 EVO 250GB - różnica to 139zł, a mamy za to świetny niezawodny dysk.