Witam Panowie,
Mam pytanie, przeszukuję już połowę internetu i nie mogę znaleźć odpowiedzi na moje pytania…
Jaki laptop do 5000 zl? Do gier / amatorskiej grafiki?
Zależy mi na:
- Dobrej matrycy
- Dobra klawiatura
- Dysk musi byc 256 SSD + 1 TB
- Grafika może być 1050 TI / 1060
- Procesor fajnie jak i7 8/9 generacji, ale moze być też i5
- Może być 15 cali
- 144 hz to nie jest wymóg, może być 60 , byle by był do 5k. Im mniej tym lepiej.
Pod uwagę brałem zawsze modele MSI - ze względu na dobrą klawiaturę, bardzo fajnie mi się na niej pracuje. (Chyba że znacie jeszcze ajkieś inne laptopy z podobną klawiaturą) .
Juz kupiłem:
https://www.x-kom.pl/…561tb-gtx1660ti-120hz.html
Ale jak zacząłem czytać o matrycach i znalzłem:
15.6" FHD, IPS-Level 120Hz 45%NTSC
To omało nie zemdlałem, i musiałem anulować zamówienie.
Zastanawiałem się też nad GL63 8SD,
15.6" FHD, IPS-Level 120Hz 3ms 94%NTSC, 100%sRGB
Fajne NTSC, fajne sRGB, tylko proszę mi powiedzieć co to jest “IPS-level” ? Z tego co czytałem to jest to mimo wszystko powłoka na matrycy TN. Jak wygląda obraz w porównaniu z innymi laptopami? Jest to IPS czy jakaś podróba?
GE 63 Raider 8RE z taką specyfikacją matrycy:
15.6" FHD (1920x1080), 120Hz, 3ms, Wide-View
Nic kompletnie o odwzorowaniu kolorów nie mogę znaleźć… żadnej specyfikacji oprócz czasu reakcji.
Panowie poradźcie proszę, bo siedzę już nad tym od kilku dni i nie mogę nic wymyślić.
Pytanie, czy wogóle przejmować się tym IPS-Level? Czy jednak jest różnica w zobrazowaniu ekranu z prawidziwymi IPS’ami? Wiele osób na zagranicznych forach czuje się oszukanych przez te IPS-Level i oddaje laptopy… Pytanie czy nie przesadzają? MSI i inni producenci stojsuja trick marketingowy…
Myslalem też o:
Acer Nitro 5/Aspire 7
ASUS TUF Gaming FX504
Mają dobre matrycy, dobre podzespoły, tylko nie wiem jak z klawiaturą - z tego co czytałem MSI ma jedną z najlepszych? Jeżeli okaże się, że MSI ma dużo gorsze te matryce, to będe zmuszony zrezygnować z tej firmy.
Głównie to wolałbym mieć lepsze zobrazowanie ekranu, tak żeby nacieszyć oko dobrą fotografią, dobrą klawiaturę(MSI) , kosztem podzespołów w środku (FPS’ami)
Dziękuje za porady!
Pozdrawiam