Acer i model biznesowy brzmi abstrakcyjne.
Wyjaśnij w takim razie dlaczego i5 7 generacji nie wystarczy do podanych zastosowań biurowych. Czego mu braknie?
Szanuj oczy, daj 17 Oni tam nie maja zewnętrznych monitorów, a 40h tygodniowo i tabelki na 15…
To nazewnictwo głównie, biznes = premium
Z drugiej strony na lepsze wykonanie przytną np. matryce lub bebechy, ewentualnie cena pójdzie ostro w górę.
i5 z 7xxx miały 2 rdzenie i 4 watki jak pamiętam, i5 z 8xxx mają 4/4. To akurat duża różnica w perspektywie kilku 3-5 lat i jednak jednoczesnej pracy na 3-4 aplikacjach/bazach.
Widzę, że nie masz pojęcia co obciąża baza, więc panu już dziękujemy.
Nie no będzie pi*****ił, że na maszynie klienckiej potrzeba HGW jakiego procesora, gdy procesor jest głównie wykorzystywany podczas otwierania aplikacji w takim przypadku. Taki komp ma mieć zapas RAM dla aplikacji, niezły dysk do zapisu tego co ma na swoim kompie i pewnie sprawną sieć. CPU jest potrzebny na maszynie serwerowej! Tu nawet taki i5 7200 obecnie nie przekroczy 50% w momencie użycia.
doczytałeś o 2-2,5 GB bazach Excella ;-)? Zrób funkcję sortuj pionowo w takim czyms i zobacz co zajmie 100% procek, czy RAM Jak pod względem technicznym te pliki sa (czy liczone na kompie, czy na serwerze) nie wiemy.
Weź Tylko Pancia jedno pod uwagę:
ja mogę zadeklarować, że im wymienię kości 4 lub 8 GB RAM na 16 (jak dostarczą swoje), a czy Ty wymienisz im wlutowany procek jak okaże się za słaby ? Nawet gdyby jakimś cudem dostarczyli? No właśnie, to jest niemożliwe, a ma służyc “kilka lat”.
Ok, ale czy każdy laptop używa swoich plików, czy wszyscy korzystają z plików udostępnionych z jednej maszyny?
Chodziło mi o licencje innych programów, nie o Windowsa.
Zdarza się, że istnieje pewien system z kategorii “legacy” co do którego nikt nie wie jak dokładnie działa, ale działa nieprzerwanie od wielu lat. Dlatego zamiast przepisać go na nowo taniej jest znaleźć identyczny config.
Co do zużycia CPU vs RAM vs dysk - bez poznania dokładnego flow pracy w firmie żaden z nas nie jest w stanie stwierdzić co jest przede wszystkim potrzebne, więc możemy tylko zgadywać.
Panowie, bez spiny na spokojnie. Z bazami excel jest tak, że każda jest współtworzona online więc dlatego nie raz puchnie to aż do 2,5gb dlatego tak napisałem ale to max. Zazwyczaj zużywa 1gb.
Programy trans i tachospeed niestety już trzeba zdrowo karmić.
Nie wiem jak to jest z procesorem bo nie znam się na tym. A firma nieduża potrzebujemy wymienić 4 stanowiska tylko więc konieczne żeby był system Windows 10
Podoba nam się ten Ideapad z xkoma i HP Pavilion też niezły tyle, że system kosztuje.
Co myślicie o tym https://www.x-kom.pl/p/468553-notebook-laptop-17-3-hp-17-i3-7020u-8gb-240-win10-ips.html ?
Ctr + alt + del (raz!) -> menadżer zadań -> monitor zasobów i patrzysz na wykresy co na ile skacze przy pracy W 10, jak masz, ładnie widać:
Kiepsko, znaczy prawie ok, ale…
-
Niepotrzebnie zaznaczyłeś opcje rozbudowy ram z 4 do 8 GB za 160 zł, za tyle kupicie kości 8 GB i będzie 12, nie 8 GB RAM. Wymiana jest prosta, a jeżeli nikt się nie zna, to pierwszy Pan Zenek z serwisu w godzinke machnie wszystkie 4 laptopy
Dodanie RAm, w większości firm, nie narusza gwarancji. 12 GB starczy Wam na kilka lat, 8 to taki standard na dzisiaj, a w przypadku zajecia dwóch slotów w laptopie tj . 2x4 GB, to nie zrobicie tanio podmianki na 8.
-
Intel Core i3-7020U, naprawdę trochę obawiam się tego procesora. Żeby to był przynajmniej i3- 8xxx z 2 rdzeniami i 4 watkami i trybem turbo, to bym machnął ręką. Tutaj jednak macie gołe 2 /4 o wydajności równej …. Core Quadom sprzed 10 lat.
W tej sytuacji Ideapad od Lenowo, chyba ten który wstawiłem (https://www.x-kom.pl/p/480260-notebook-laptop-173-lenovo-ideapad-330-17-i3-8130u-4gb-1tb-win10x.html ) i przeszedł wstępnie selekcję, jest lepszy.
Bez paniki, jak dyskutują i przerzucają się argumentami to dobrze dla Ciebie - znasz plusy i minusy, gdyby wszyscy polecali jeden produkt, to bym obstawiał Marketing Szeptany
Ewentualnie jest spoko ten laptop. Sprzedawca bardzo dobra opinia, gwarancja producenta 2 lata Door to Door.
… no i bardzo podobny do mojego pierwszego, ale ogólnie jestem na tak. Rozsądny balans między prockiem, Ramem, ceną i perspektywami tych 3-5 lat pracy
Rzeczywiście, wydajność identyczna.
https://cpu.userbenchmark.com/Compare/Intel-Core2-Quad-Q6600-vs-Intel-Core-i3-7100/1980vs3891
* nie jest to 7020u ale dla takiego nie znalazłem porównania, nie mniej to ta sama rodzina i wydajność diametralnie się nie różni.
Tak wygląda obciążenie jak używam bazy excel.
Jak myślicie, może sama wymiana pamięci w laptopie compaq CQ58 pomoże coś? I np dysk na ssd? Czy szkoda kasy na taką zabawę?
Bo narazie jesteśmy za sprzętami lenovo

Moim zdaniem upgrade do 8GB na pewno pomoże. Widać, że pamięć jest zapchana, nadmiar trafia na dysk HDD który jest bardzo wolny i w rezultacie całość zaczyna mocno zwalniać. Procesor jest mocno obciążony, ale moim zdaniem jeszcze pociągnie. Spróbujcie jedną sztukę zmodernizować RAMem i SSD, zobaczycie czy gra warta świeczki.
Niemal, bo masz błąd metodologiczny, w porównanie wszedł 7100, bez u. różnica i3 bez u i i3 z u wynosi dużo… do 70% https://cpu.userbenchmark.com/Compare/Intel-Core-i3-7100U-vs-Intel-Core-i3-7100/m176913vs3891
Na krótką metę Hindus ma rację, pomoże, ale weźcie pod uwagę i stan sprzętu (nie tyle same baterie, ale czy klawiatury działają ok, czy gniazdka nie są powyrabiane i przerywa ładowanie, czy zawiasy trzymają ekran-czy podpieracie, czy na matrycach nie ma martwych pikseli lub smug/cieni etc). Jeżeli się już rozpada to 150 za dysk 100 za ram i z 50 za serwisanta, który to zrobi i już wychodzi trochę ceny nowego. Waszych naprawiać, w wypadku awarii, już nie opłaca się. Dlatego musicie ocenić je krytycznie
Jak dla mnie w tym laptopie masz do zmiany procesor, dysk, matrycę i do dołożenia RAM, czyli cały laptop.
W tym budżecie warto zerknąć na laptop Acer Aspire 5 z matrycą IPS FHD o przekątnej 17,3". Laptop jest wyposażony w 8GB RAM, oraz dwa dyski o łącznej pojemności 1240GB. Procesor i3-8130U powinien wystarczyć do biurowych zastosowań.
Wersja z i5 posiada również dedykowaną kartę graficzną MX150 2GB, dlatego jest sporo droższa.
Dej Pan spokój z Acerem.
Acery miałem i nie narzekałem, ważniejsze jest jednak, że ten acer będziegorszy od Lenovo, wrzucają 8 ramu zamiast 12, dodają 500 GB HDD i cena wyższa “https://www.x-kom.pl/p/434885-notebook-laptop-173-acer-aspire-5-i3-8130u-8gb-240500-win10-fhd-ips.html?partnerid=100555586&sm12=MjM=&ts=1552745969&token=c8f0fb6dece532e4bbb0a24518671780&102”
… a ten drugi, to już chyba typowy marketing szeptany
Autor potrzebuje laptopów biurowych podaje budżet, a tu wyskakuje narwaniec ze znacznie droższą wersją z karta graficzną Oni tego Excella będą w 4K i 3D obrabiać, czy jak;p?
17 calowy może być tylko jeżeli już mówisz o oczach to szukać z matrycą IPS. Dodatkowo połączyć z wydajniejszym procesorem