I mierzyć się z brakiem RAM.
Lepszy procek jest ważny, ale ten model, to pod lekko gamingowy podchodzi.
Minus jest taki, że na upartego opcja tylko +4 GB Ram, bo do dual channel Vegi
Tu zaś od razu lepiej 4+8 = 12 dać do ich baz… I3 8xxx już da radę, fajniejsza byłaby 4 rdzeniówka pełna, wiadomo nie wymieni się, ale… też nie można z ceną jechać w górę.
Tam są dwie kości po 4 GB, zawsze możesz wymienić ram to żaden problem. Grafiki czy procesora w przyszłości nie wymienisz.
W pracy biurowej zdecydowanie wystarczy 8 GB ramu.
Gratuluję czytania ze zrozumieniem.
- "Tam są dwie kości po 4 GB, zawsze możesz wymienić ram to żaden problem. "
Po kiego płacić X-Komowi za 4 GB Ram, który wyrzuci się i drugi raz za 8 i montaż?
Nie umieją zrobić konfiguratora, to za lenistwo nie będzie się przepłacało
- Grafiki czy procesora w przyszłości nie wymienisz.
A co ma Vega do Excella? Vega 1 by dała rade przez najbliżesze 10 lat spokojnie
Procek owszem, mocniejszy wchodzący z “dostateczny (+?)” na “dobry”, ale nie warto dopłacać.
- W pracy biurowej zdecydowanie wystarczy 8 GB ramu.
No właśnie autor w pierwszym poście podał i w peaku wychodzi prawie 7 GB, wiec 8 jest “na styk”.
Przy czym podobno Vega na stałe ma przypisane 1GB RAM, więc zostaje 7.
Nadal nie widzę tu nic bardziej rozsądnego cena/jakość ponadto co podałem.
Dzięki panowie za pomoc. Coś wybierzemy, chociaż ostatnio jak przedstawiłem te propozycje szefowi. To bardziej był za zakupem całej stacji roboczej ale przynajmniej wiemy mniej więcej czego szukać.
Daj znać na co padł wybór.
O a co upatrzył sobie? To wyjdzie niewiele taniej od laptopa i prawdę mówiąc, jeżeli pójdziecie w gotowce, możecie dostać coś mało dopasowanego Wrzućcie więc linki, to pooceniamy
Co myślicie o liście “do 2500” ?
Szef narazie nie przedstawił nic konkretnego. Dziś chcemy atakować go z tematem
Decyzja Wasza, ale poczytajcie komentarze na temat sponsorowania tych zestawień.
Wszystko macie w 15,6 cala no i bezsensowne konfiguracje tzn. płacicie ze 160 zł za 4gb ramu dodatkowe, bo opcji na 8 gb nie ma… różnica ceny w sklepie? 30 zl
Nie wiem, ja tam nadal widzę to co Ci podałem lub ewentualnie faktycznie PC, ten będzie dawał większy komfort bo sobie monitor 24-27 cali weźmiecie.
EDIT: tak z ciekawości zestaw komputerowy:
Acer Aspire 5 jest dobrze wykonany i wyposażony. Alternatywa z tym procesorem
Ile komputerów ma być za te 2800?
Moja propozycja to ThinkPad T420 z matrycami 1600x900.
Amso.pl daje na nie nawet 2 lata gwarancji.
W tym momencie piszę z T400 ale leży u mnie T420 z SSD i 8GB ramu, i5 i matryca 1600x900.
Sprzęt bajka, lepszej klawiatury nie spotkałem w laptopie.
Można dołożyć stacje dokujące z monitorami.
Pracownicy biurowo-mobilni powinni docenić takie rozwiązanie.
Hospodi pomiłuj!
15, 14 cali do pracy biurowej, lećmy dalej może zaraz dojdziemy do telefonów komórkowych ?
Jak ma być laptop, to ten Panci z 12 GB (i mój zresztą) na i3-8xxx był okej, jak chcecie desktopy, to pancia też Wam nieźle wybrał (aczkolwiek ja bym może na ryzenie, mniejszych kościach ramu, obudowie przyoszczędził), sprzęt lekko na 5, jak nie 10 lat. Jedyna inwestycja, to kiedyś za 5 lat, jakby zabrakło, zakup używanego procesora i podmianka
Myślimy żeby wybrać coś z 17 cali dlatego też myślimy o tych które były podane:
i jeszcze taki znaleźliśmy:
https://www.x-kom.pl/p/479975-notebook-laptop-173-lenovo-ideapad-330-17-i3-8130u-12gb-240-win10x-m530.html co myślicie?
Bo ta https://www.x-kom.pl/p/479061-notebook-laptop-156-hp-250-g6-i5-7200u-16gb-240500-win10-fhd.html 15 świetna, ale nie jesteśmy pewni czy doczekamy się monitorów do nich…
Plus taki, że drukarkę dają do 31 marca.
Albo takie?
Jak dla mnie te Lenovo na dole, tylko po co Wam SSD 1TB?
Z tych 17 calowych pierwszy Acer może być, ma dobrej jakości matrycę IPS.
Ewentualna alternatywa z wydajniejszym procesorem, dalej z dobrą matrycą IPS.
Acera Aspire polecałem już w temacie. Matryca Aspire ma dobre kolory a wnętrze jest wykonane z aluminium.
Wersja z dwoma dyskami SSD 240GB + 500GB HDD jest o 100zł droższa.
Weźmiemy jeden Lenovo (z mniejszym dyskiem) i jeden Acer. Zobaczymy jak to będzie się sprawdzać.