Laptop do domu

Cześć, poszukuję laptopa do użytku domowego. Cena do 3000 pln. Wymagania:

https://mediamarkt.pl/komputery-i-tablety/laptop-acer-nitro-5-an515-42-r0gj-nh-q3rep-021-ryzen5-2500u-8gb-256gb-ssd-rx560x-win10h - Jest o wiele lepszy niż ten co chcesz.

Hmmm 3 kilogramowa kobyła dla graczy jako laptop domowy,na dodatek poza budżetem?

Wg mnie w zupełności wystarczy ten:

Mocniejszego procesora nie potrzebujesz bo tego nie wierzę żebyś kiedyś użyła w okolicach 100% mocy, jest wyraźnie lżejszy od tego wyżej, ma rakietowy dysk ssd m.2 PCIe.
Ponadto wszystko z Twoich wymagań.

Super. Dziekuje bardzo za podpowiedzi :blush: pierwszy poza budżetem, drugi do zastanowienia.
A czy możecie ocenic mój wybór? Czyli laptop z pierwszego posta.

Ja ma być do domu, noszony na trasiesypialnia salon, to może lepiej większy monitor? Kilka(naście ) godzin przy 15 potrafi dac po oczach;)

No może w laptopie jest nazwa i5, ale co z tego jak to bedzie się zacinać? Wiem z doświadczenia, mam 2 laptopy z i5 3 generacji i 6 generacji, i tak samo chodzą są oszukane tak jakby. Najlepiej kupić z ryzenem i mieć spokój z dobrą konfiguracją laptopa

O jakim zacinaniu Ty mówisz? W czym się będzie zacinał? W nowych grach ma zacinać, bo to ma być do użytku domowego! Ponadto nie wiem co próbujesz porównać jakieś stare procki 6 generacji z 8smą generacją, to jak porównać obecnie Pentiuma z i5!

Pewnie chodzi mu o niewydolne chłodzenie i spadki taktowania… niestety tak bywa. Z Ryzenem też tak może być, zależy od producenta. Fakt faktem: w Ryzenie gzreje się tylko procek, nie ma grafiki - kaloryferka;-)

Ryzen powiem ci szczerze nie grzeje się, mam w jednostce stacjonarnej i o dziwo sama konstrukcja procesora się nie grzeje, jak starsze modele które posiadałem, AMD Athlon

No OK, ale tu też nie będzie dedykowanej grafiki więc jeden pies…

Ten model który podałaś niczym się nie wyróżnia, dodatkowo jest to jeszcze starsza generacja promocja. Moim zdaniem nie warto.

Acer Aspire 5 i3-8130U/8GB/240+500/Win10 FHD IPS
Matryca FULL HD IPS dobrej jakości, procesor 8 generacji i3U wystarczy do domowego użytku, przyzwoite wykonanie, częściowo aluminiowe, dwa dyski wewnątrz laptopa.

Huawei MateBook D 15.6" i5-8250U/8GB/128+1000/Win10 MX150
Matryca FULL HD IPS z dobrymi kąta widzenia, solidne aluminiowe wykonanie przy tym ciekawy design, nowy procesor 8 generacji, lekka i smukła obudowa waga 1,86 kg na laptopie 15 cali to bardzo dobry wynik, dwa dyski wewnątrz laptopa, wygodna klawiatura, przyzwoite głośniki.

Ewentualnie konfiguracja z jednym dyskiem bez grafiki dedykowanej.

Zakup laptopa z i3, bez 4 fizycznych rdzenii lyb z Intelem i bez zewnętrznej grafiki, to marny pomysł :wink:
W pierwszym gry mocno ucierpią, w drugim tak samo. Grafika integry niebieskich jest słaba.

Masz gdzieś info o grach?

Do czego potrzebujesz 4 rdzenie w użytku domowym? Do przeglądania internetu czy pracy z Wordzie?

Dzieki za wszyskie porady. Dzis trochę poczytalam i bylam tez w x-kom, pogadałam z Doradca w sklepie. Nie wiem o czym piszecie i co to znaczy że procesor ma rdzenie :thinking: i jakie to ma znaczenie :roll_eyes:
Poczytalam też że napęd cd/dvd można dokupic zewnetrzny. Poki co temat jest otwarty :relieved:

rdzenie to jednostki obliczeniowe im więcej tym procesor lepszy.Standard w dzisiejszych czasach to 4 rdzeniowy procesor.

Ogólnie rdzeń to jednostka wykonawcza, fizyczny kawałek krzemu, wątek, to temat rozmowy. Niektóre procesory (u Ciebie Intele I3) udają, że mają 4 rdzenie tak, żę 1 rdzeń “przerabia jednocześnie” 2 tematy. Oczywiście w zadaniach biurowych to wystarczy, w multimediach (np. gra) jest różnica. 2 rdzenie, to domena netbooków, które już wchodzą w 4, owszem słabe, ale między 1000-1500 i 2500 jest różnica. W najsłabszych domowych komputerach z serii i3 lub Ryzen3 też są 4 fizyczne:) W przypadku samego pisania, to najlepszy będzie netbook za 900zł. Natomiast jeżeli autor NIE WYKLUCZA okazjonalnej gry lub w przyszłości edycji filmów lub czegokolwiek innego, to 4 rdzenie są wskazane. Nie mówię Ci, że Ryzen2500u będzie najlepszym wyborem, nie będzie, będzie to tylko najlepszy balans pomiędzy ceną i możliwościami.

tez tak myśle nie wiem czemu niektórzy wrzucają w wymagania akurat dany procesor chyba lepiej zamiast z góry zakładać jaki ma być ten procesor to lepiej popatrzeć jakie są ceny i wg mnie ten laptop spełni dobrze swoją role

A co myślicie o tym?

Bardzo dobry. To samo co podałem wyżej tylko w tej cenie dodatkowo ma duży dysk.