Moim zdaniem do 7K powinieneś się zainteresować dwiema liniami laptopów:
ROG od Asusa
Predator od Acera
W przedziale do 7k powinieneś znaleźć coś wydajniejszego.
Osobiście doradzam ci dołożenie dysku HDD o pojemności minimum 1 lub 2 TB. Wiem co piszę bo na samym SSD nie ujedziesz daleko zwłaszcza, że będzie na nim system. Ja mam w tej chwili na laptopie 8 gier i zjadają one łącznie 800 GB. Więc instalowanie tylko dysku SSD 500GB to moim zdaniem za mało. A zapełnienie dysku SSD powyżej 50% może powodować spadki w jego wydajności. Ja mam kombinację SSD z HDD i sobie to chwalę bardzo.
Wszystko zależy od przypadku, gry typu OpenWorld czy Sandboxy ważące po 100GB lepiej umieścić na SSD. To faktycznie ma wpływ na lagi, co przerabiałem na Conanie, na HDD przejście z jednej lokalizacji do 2 (iny biom) powodowało kilkusekundowy lag. Na SSD problemu nie ma i FPS wzrósł o 0,5-1 - według AMD Software.
Pozostałe można istalować, jeżeli gra jest podzielona na poziomy, to w grze różnicy nie będzie. Raczej w ładowaniu. Przy 500 GB SSD można już te cięższe 2-3 umieścić na SSD.
… bardziej martwiłbym się wielością, raz: lubię większe, dwa dobrze sprawdzić jak chłodzenie i kultura pracy.
To prawda. W niektórych grach nawet różnica dochodzi do 2 minut w innych różnica jest niezauważalna. Aczkolwiek ostrzegam Cię, że jeżeli chesz trzymać na jedynym dysku SSD o pojemności 500GB system i gry to mocno, mocno się szybko rozczarujesz. Jeżeli zależy ci na wydajności to kup dwa SSD. Najlepiej na system dysk na m.2 a drugi SSD tradycyjny. Odradzam Ci trzymanie gier i systemu na tym samym dysku.
Czyli na SSD trzymać system gier lepiej nie ? Chyba nie powinienem odczuć jakiś dużych spadków FPS w grach jeśli je zainstaluje na HDD, na obecnym sprzęcie to już prawie większości gier nie odpalę nawet w 30 fps na niskich
Jeżeli kupisz jeden dysk. To na SSD wraz z systemem trzymaj tylko dwie, trzy gry które akurat grasz najczęściej. Jak przestaniesz w nie grać to je podmienisz na inne.
Na moje różnica w fpsach jest minimalna w granicach błędu pomiarowego. Bardziej tutaj chodzi o szybkość wczytywania save, kolejnych plansz, leveli, czy szybkość uruchamiania się gry itp. Tutaj w niektórych przypadkach różnica wydajności miedzy hdd a ssd jest bardzo znaczna.
To oczywiście prawda. Najlepsze rozwiązanie to dwa dyski SSD. Jeden bardzo szybki na system ze złączem m.2 i drugi SSD tradycyjny na SATA na gry/magazyn ale to podnosi koszty zestawu. Kompromisem takiego rozwiązania jest combo SSD+HDD.
Ja mam drugi dysk HDD i na razie nie żałuję. Jest dobrze wyciszony, nie słychać jak pracuje (w laptopach gamingowych to nie dysk HDD słychać ale pracujące wentylatory, które i tak pracę dysku zagłuszają), jest szybki ale wiadomo, ze w porównaniu na tym na którym mam system (m.2) to nie ma porównania.
Dyski SSD już nie są takie drogie… Ostatnio dorwałem Lenovo Y540 15.6", i7-9750H, 32GB RAM, 1TB SSD, RTX 2060 za 5750 zł (bez systemu) - zmodyfikowany przez sklep (więc 2-letnia gwarancja sklepowa). Do budżetu 7 tys. mamy jeszcze dużo miejsca. Spokojnie zmieścimy kilka gier i drugi dysk nie jest konieczny.
Ale ja nie potrzebowałem stacjonarki tylko mocnego laptopa do pracy z możliwością odpalenia gier. Sprawdza się w tej roli idealnie, więc Twoje rady niestety ani prawdziwe ani trafione